ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΜΑΙΟΥ 2024, 14:55

ΑΛΙΜΟΣ

Άλιμος - Ανδρέας Κονδύλης: Εξοργιστική η συμπεριφορά της ΕΤΑΔ

6 9 ΜΑΙΟΥ 2024, 13:49

Περίεργα, βάσει των όσων ανέφερε στο Δ.Σ. ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα όσα συμβαίνουν στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Αλίμου, σχετικά με τη συμπεριφορά της ΕΤΑΔ απέναντι στο Δήμο Αλίμου. 

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 8 Μαϊου, λοιπόν, ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, με φανερή αγανάκτηση, αναφέρθηκε "στα καμώματα της ΕΤΑΔ" όπως χαρακτήρισε τις ενέργειες της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου και στα όσα αναφέρονται σε απαντητική επιστολή που απέστειλε στο Δήμο Αλίμου, αναφορικά με στοιχεία που ζητήθηκαν για τη σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2017 και με την οποία παραχωρήθηκε στο Δήμο Αλίμου η διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της παραλίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΑΔ δεν αναγνωρίζει μετά από επτά χρόνια τη σύμβαση που υπέγραψε με το δήμο Αλίμου, τη χαρακτηρίζει άκυρη, ως να ήταν κοινός "απατεώνας", που δεν σέβεται την υπογραφή του όπως είπε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, και χαρακτηρίζει ιδιωτικό χώρο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου και όχι κοινόχρηστο. 

Το σκανδαλώδες, όπως χαρακτηρίστηκε η όλη στάση της ΕΤΑΔ στη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ότι, αντί η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου να διαφυλάττει τα συμφέροντα του δημοσίου και των πολιτών, παρεμβαίνει υπέρ ιδιώτη επιχειρηματία στα διοικητικά δικαστήρια, στρεφόμενη κατά φορέα του Δημοσίου που είναι ο Δήμος Αλίμου. 

Ως εκ τούτου, μονόδρομο χαρακτήρισε ο Ανδρέας Κονδύλης την προσφυγή στη δικαιοσύνη "για να δούμε" όπως τόνισε, "αν όπως αναφέρουν οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα ο χώρος αυτός είναι κοινόχρηστος ή είναι ιδιωτικός, όπως αναφέρεται σε κάποια "χαρτάκια" της ΕΤΑΔ, που δεν θα είχαν αξία ούτε για προσάναμμα, αλλά, δυστυχώς, προέρχονται από ένα φορέα που ασκεί δημόσια εξουσία και διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια του δημοσίου.  

(σ.σ. Ο δήμος Αλίμου έχει καταλογίσει πρόστιμα στην επιχείρηση για καταπάτηση δημόσιου χώρου, που όπως έχει τονιστεί πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο, δεν περιλαμβάνεται στο μισθωτήριο συμβόλαιό του. Εναντίον του δήμου για την άρση των προστίμων, ο επιχειρηματίας έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια).
  
Όσα είπε ο δήμαρχος ενημερώνοντας το Σώμα: 

Εξοργιστική η συμπεριφορά της ΕΤΑΔ

Σήμερα παρέλαβα μια επιστολή από την ΕΤΑΔ σε απάντηση δικού μας εγγράφου με το οποίο ζητούσαμε κάποια στοιχεία για την σύμβαση ανάμεσα στην εταιρεία του Δημοσίου και του δήμου μας που υπεγράφη το 2017. 

Είναι, δυστυχώς για άλλη μία φορά, εξοργιστική η συμπεριφορά της ΕΤΑΔ. Στην επιστολή αυτή περιλαμβάνονται ισχυρισμοί που το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε σε δικόγραφα. 

Η ΕΤΑΔ ισχυρίζεται δύο εξοργιστικά πράγματα μεταξύ άλλων: 

1ον. Λέει ότι η σύμβαση που έχουμε υπογράψει το 2017 και μας παραχωρεί τη διοίκηση, διαχείρηση και εκμετάλλευση της παραλίας, είναι άκυρη, ότι δεν ισχύει και ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.   

Εγώ, ως δικηγόρος και ως κοινωνικός άνθρωπος, γνωρίζω ότι ένας απατεώνας έχει το θράσος να ισχυρίζεται ότι η υπογραφή του δεν τον δεσμεύει και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για τον ίδιο. Μόνο ένας απατεώνας λέει ότι, ναι το υπέγραψα, το συμφωνήσαμε, αλλά δεν δεσμεύομαι από αυτό που υπέγραψα. Δεν ισχύει αυτό είναι άκυρο! Γιατί; Λένε διάφορους αστείους ισχυρισμούς που όλοι έχουν αντικρουστεί από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου. 

Για παράδειγμα, λένε ότι δεν πήγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο η απόφαση πριν υπογραφεί. Πρώτον, αυτό είναι δικό τους σφάλμα και δεν μπορείς να επικαλείσαι ένα σφάλμα σου για να αποποιηθείς των ευθυνών σου και, δεύτερον, ο νόμος λέει ότι στο Ελεγκτικό Συνέδριο πηγαίνουν συμβάσεις πάνω από 500.000 ευρώ. Το αντάλλαγμα που συμφωνήθηκε για τη δική μας σύμβαση ήταν κάτω από 500.000 ευρώ, άρα δεν είχε κανένα λόγο να πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Θα ήταν καλύτερα αυτοί οι "φωστήρες" που επικαλούνται αυτές τις αστείες αιτιάσεις, να ανοίξουν κανένα βιβλίο να διαβάσουν κανένα νόμο... και καμιά απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γιατί αυτά που μας λένε είναι νομικά απαράδεκτα... 

2ον. Φτάνοντας στον πυρήνα του προβλήματος, διαβάζουμε τον ισχυρισμό ότι ο χώρος της παραλίας δεν είναι κοινόχρηστος, αλλά ιδιωτικός χώρος της ΕΤΑΔ!! Δηλαδή η ΕΤΑΔ μπορεί να βάλει στον ιδιωτικό χώρο όπως χαρακτηρίζει το χώρο στην παραλία, και συρματόπλεγμα, να χτίσει και μια - δυο βίλες και να τις νοικιάζει μεθαύριο δεν ξέρω σε ποιούς; 

Είναι ένας ισχυρισμός αβάσιμος, γιατί ο παραλιακός χώρος είναι κοινόχρηστος χώρος. Και αυτό το λένε οι νόμοι του κράτους. Και ο προηγούμενος και ο νεώτερος, αλλά το λέει και το προεδρικό διάταγμα του 2004, το λέει και σε πολλές αποφάσεις του το ΣτΕ. Λέει δηλαδή, ότι οι χώροι αυτοί του προεδρικού διατάγματος του 2004 που είναι κάτω από την Ποσειδώνος είναι κοινόχρηστοι χώροι. 

Είναι αθεόφοβοι!! Το λέει και η ίδια η ΕΤΑΔ στα χαρτιά όταν μας παραχώρησε το χώρο. Λέει ότι πρόκειται για κοινόχρηστο παραλιακό χώρο και μάλιστα ότι ο δήμος οφείλει να τον προστατεύει από καταπατήσεις!!

Τώρα όμως που ρίξαμε πρόστιμο σε έναν καταπατητή επιχειρηματία, που κατέλαβε κοινόχρηστο δημόσιο χώρο και τον εκμεταλλεύεται, έρχεται η ΕΤΑΔ  και λέει, γιατί του βάζετε πρόστιμο του επιχειρηματία; Δεν είναι κοινόχρηστος χώρος. Και μάλιστα η ΕΤΑΔ κάνει παρέμβαση στα δικαστήρια υπέρ του επιχειρηματία και κατά του δήμου για να μην πληρώσει τα πρόστιμα που επέβαλε ο Δήμος. 

Δύο παρατηρήσεις επ' αυτού: 

Τώρα το θυμήθηκε η ΕΤΑΔ ότι δεν είναι κοινόχρηστος χώρος; Τώρα που μπήκαν τα πρόστιμα στην επιχείρηση; 

H παρέμβαση της ΕΤΑΔ υπέρ ιδιώτη και κατά φορέα του δημοσίου δεν προβλέπεται από το νόμο. 

Αυτά τα εξοργιστικά αίσχη κάνει η ΕΤΑΔ. Κάνει παρεμβάσεις υπέρ του επιχειρηματία και κατά του δήμου Αλίμου. Σε μία σοβαρή χώρα, σε ένα κράτος δικαίου δεν θα γίνονταν αυτά τα καραγκιοζιλίκια. 

Κι αν πούμε, έστω ότι ο χώρος δεν είναι κοινόχρηστος και είναι ιδιωτικός όπως λέει τώρα η ΕΤΑΔ, τι έκαναν εδώ και 7 χρόνια που η εν λόγω επιχείρηση καταπατά χώρο που δεν περιλαμβάνεται στο μισθωτήριο; Του έβαλαν κάποιο πρόστιμο; Ή, μήπως, εισέπραξαν έστω ένα ευρώ επιπλέον; 

Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να πάνε στον Εισαγγελέα, γιατί το θέμα πλέον παίρνει μεγάλες διαστάσεις κι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για όλο το παραλιακό μέτωπο. 

Με την τακτική που ακολουθεί η ΕΤΑΔ στη συγκεκριμένη περίπτωση, που λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον επιχειρηματία που κατέλαβε δημόσιο χώρο και μάλιστα τον υπερασπίζεται και στα διοικητικά δικαστήρια, τι μας λέει, ότι μπορεί ο καθένας να κάνει το ίδιο. Δηλαδή πάρτε, αρπάχτε και μην ανησυχείτε, η ΕΤΑΔ δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει... Θα ενοχλήσει μόνο το δήμο αν έρθει να σας βάλει πρόστιμο!

Εμείς που σεβόμαστε το δημόσιο χώρο, δεν έχουμε πάει ν' απλώσουμε ένα καρότσι και να πούμε πουλάω ότι θέλω ή, δεν πουλάω, κλείνω ένα κομμάτι και τον χαίρομαι εγώ και οι φίλοι μου. Είμαστε κορόϊδα που δεν το έχουμε κάνει. Γιατί ο εξυπνάκιας επιχειρηματίας που το έκανε έχει και προστασία από την ΕΤΑΔ. Έρχεται εναντίον του Δήμου στα δικαστήρια. 

Αναρωτιέσαι αν υπάρχει στοιχειώδης νομιμοφροσύνη, στοιχειώδης σοβαρότητα και στοιχειώδης σεβασμός στο νόμο, στη δημόσια περιουσία από αυτούς που παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες. 

Τελικά θα φτάσουμε να πούμε, βάλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!"

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος είπε πως, αφ' ενός θα στείλουν απάντηση στην ΕΤΑΔ και αφ' ετέρου, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, δεν υπάρχει άλλη οδός από αυτή τη δικαιοσύνης. 

“Θα ετοιμάσουμε μία απάντηση στο έγγραφο της ΕΤΑΔ, αλλά νομίζω ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να πάμε στα δικαστήρια. Για να δούμε αν ο χώρος αυτός είναι κοινόχρηστος ή, είναι ιδιωτικός. Και αν είχαμε μία φορά πιθανότητες να δικαιωθούμε όταν ανοίγαμε το μέτωπο για τα ψηλά κτίρια εδώ έχουμε 101 φορές δυνατότητα να δικαιωθούμε.  Και πάλι μας πέφτει το βάρος να καθαρίσουμε εμείς την παρτίδα για όλο το παραλιακό μέτωπο, για να ξεκαθαρίσει αν είναι τσιφλίκι της ΕΤΑΔ και ιδιωτική περιουσία που την κάνει ότι θέλει ή, αν είναι κοινόχρηστος χώρος, δημόσια περιουσία που δεσμεύει την ΕΤΑΔ να τη διαχειρίζεται με τους κανόνες που πρέπει.

Για να δούμε αν όπως αναφέρουν οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα, ο χώρος αυτός είναι κοινόχρηστος ή, είναι ιδιωτικός όπως αναφέρεται σε κάποια "χαρτάκια" της ΕΤΑΔ, που δεν θα είχαν αξία ούτε για προσάναμα αλλά, δυστυχώς, προέρχονται από ένα φορέα που ασκεί δημόσια εξουσία και διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια του δημοσίου. Δυστυχώς, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους".

Σχόλια Αναγνωστών

6 Προσθήκη σχολίου
Κατωτραπεζίτης 10.05.24
Κύριε Παραλία ξέχασες να βάλεις και τα τσιράκια του αυθαίρετου επιχειρηματία που έχει μέσα στο συμβούλιο του Αλίμου. Λίγα να δεις από αυτά που λένε μέσα στην αίθουσα και θα καταλάβεις πολλά. Γιαυτό αντί για το σταυρό μας την άλλη φορά θα πάρουν τη ανοιχτή παλάμη μας και από τα δύο χέρια.
Απάντηση
Παραλίας 10.05.24
Κονδύλη κόλλα τους παράνομους καταπατητές του δημοτικού μας χώρους στον τοίχο. Μη τους αφήσεις σε χλωρό κλαρί που λένε κι ας τα βρίσκουν με διάφορους τρόπους με κάποιους βουλευτάδες της περιοχής όπως φαίνεται για να τους αβαντάρουν στις καραμπινάτες αυθαιρεσίες τους.
Απάντηση
Λόφος Πανί 10.05.24
Ακούγοντας τα όσα ανεπίκαιρα και αβάσιμα λένε κάποιοι φωστήρες δημοτικοί σύμβουλοι από τους αντιπάλους της διοίκησης Κονδύλη και ακούγοντας μαζί τον δήμαρχο που είναι και άριστος από ότι έχει αποδείξει νομικός, καταλαβαίνουμε πολλά. 
Απάντηση
Μπουνάτσας Αλιμιώτης 10.05.24
Δήμαρχε προχώρα καλά το πας και μπράβο σου. Ειμαστε δίπλα σου, δεν είσαι μόνος και σου το λέει ένας συμπολίτης σου που δεν σε ψήφισε τη πρώτη φορά που έβαλες για δήμαρχος, όμως μετά είμαι μαζί σου γιατί το αξίζεις.
Απάντηση
Καλαμακιώτισσα 10.05.24
Αυτά να κάνουν οι κυρίες και οι κύριοι της αντιπολίτευσης, και στις επόμενες εκλογές θα ψάχνουν να βρουν την ψήφο τους. Ο δήμαρχός μας αγωνίζεται για την πόλη μας και το αποδεικνύει κάθε μέρα.
Απάντηση
Σχολιαστής 10.05.24
Οσοι το είδαμε διακαναλικά το δημοτικό συμβούλιο καταλάβαμε το ρόλο που παίζουν κάποιοι δ.σ. της μειοψηφίας και γιατί στηρίζουν αμέσως και όχι εμμέσως τον παράνομο και μονοφαγά επιχειρηματία που θέλει να λυμαίνεται όλη την δημόσια παραλιακή ζώνη, όχι μόνο τη δική μας αλλά και όπου βρίσκει λάσκα τους τοπικούς θεσμικούς παράγοντες.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.