Εφεση κατά της απόφασης για τη φωτιά και την τραγωδία στο Μάτι άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών, Σπύρος Παππάς.
Την εντολή για την άσκηση έφεσης έδωσε η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, αλλά και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Καλλιόπης Βαρδάκη.
Η έφεση αφορά στο σύνολο της απόφασης, και συγκεκριμένα στους αθωωθέντες, στις ποινές, στα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες, αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική.
Ο μόνος καταδικασθέντας για τον οποίο δεν ασκήθηκε έφεση είναι ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών.
Ποιούς κατηγορούμενους αφορά η έφεση
Η έφεση που ασκήθηκε αφορά:
- Το σκέλος που έκρινε αθώους 16 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων αιρετοί της Αυτοδιοίκησης όπως η τότε περιφερειάρχης και δήμαρχοι της περιοχής, αλλά και στελέχη της Πυροσβεστικής.
- Το σκέλος που αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου σε τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες.
- Το σκέλος των ποινών που επιβλήθηκαν, δηλαδή τις επιμέρους και την συνολική των εκτιτέων που έφθασαν ως 5 ετών φυλάκιση.
- Το σκέλος της μετατροπής σε χρηματική ποινή που ορίστηκε σε περίπου 10 ευρώ ημερησίως.
Υπενθυμίζεται πως με την απόφασή του το δικαστήριο καταδίκασε τους πρώην υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής
1. Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων).
2. Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα).
3. Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες 32).
4. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων).
5. Χαράλαμπο Χιώνη, τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.
6. Τον κάτοικο στο Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά για εμπρησμό από αμέλεια.
Την ίδια στιγμή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την καθαρογραφή της απόφασης προκειμένου η δίκη σε δεύτερο βαθμό, στο εφετείο δηλαδή, να ξεκινήσει μέσα στο 2024.
Και αυτό καθώς ο κίνδυνος να παραγραφούν οι όποιες ποινικές ευθύνες για όλους τους υπεύθυνους είναι ορατός καθώς εάν εως το 2026 δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή απόφαση από τον Αρειο Πάγο, τότε οι όποιες ευθύνες θα παραγραφούν.
Για αυτόν το λόγον η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, την επόμενη κιόλας ημέρα της απόφασης, έδωσε εντολή για άμεση καθαρογραφή της.
Ήδη μάλιστα η πρόεδρος του δικαστηρίου απαλλάχθηκε από τα υπόλοιπα καθήκοντα της, προκειμένου να καθαρογράψει το συντομότερο την απόφαση για να δρομολογηθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για τους κατηγορούμενους για το Μάτι; - Τι σημαίνει η υποβολή έφεσης
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο, μετά από μία διαδικασία σχεδόν 2 ετών, καταδίκασε μόνον πέντε από τους 21 κατηγορούμενους, επιβάλλοντας ποινές ως πέντε χρόνια τις οποίες μετέτρεψε σε χρηματικές με 10 ευρώ την ημέρα.
Υπενθυμίζεται πως η διαχείριση των τραγικών συνεπειών της πυρκαγιάς στο Μάτι "πέρασε" στις γκρίζες σελίδες της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, καθώς καθυστέρησε να ολοκληρώσει τις όποιες διαδικασίες και να εκδώσει απόφαση σε σύντομο χρόνο, ενώ πέραν αυτών η ίδια η απόφαση προκάλεσε σοκ και οργή όχι μόνον στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και στους πολίτες.
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.