ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΜΑΙΟΥ 2024, 13:17

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Οι αναπλάσεις που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας - Από το Βοτανικό και τη Δάφνη μέχρι τα 3Β

0 6 ΜΑΙΟΥ 2024, 12:37

Ένα σημαντικός αριθμός αστικών αναπλάσεων που βρίσκονται στα «σκαριά» τόσο από ισχυρούς παίκτες του real estate όσο και από το Δημόσιο, αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αλλάξει ριζικά το προφίλ του κέντρου της Αθήνας. Μερικά έργα που ξεχωρίζουν είναι η μεγάλη ανάπλαση της Νοval στη παλαιά Χαλκόρ στην οδό Πειραιώς 252, η ανάπλαση της Dimand στην πρώην Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), η αξιοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη και ο παραλιακός πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Συγκεκριμένα, μεγαλεπήβολα σχέδια ετοιμάζει και η Noval, που στοχεύει στη ριζική μεταμόρφωση μιας ακόμη παλιάς βιομηχανικής περιοχής και συγκεκριμένα της παλαιάς Χαλκόρ στην οδό Πειραιώς 252. Συνολικά προγραμματίζεται να αναπτυχθούν περίπου 55.000 τ.μ., εκ των οποίων το 25% θα αφορά κατοικίες, το 25% γραφεία, το 14% το ξενοδοχείο, το 20% θα φιλοξενεί χρήσεις εμπορίου και εστίασης, το 14% πολιτιστικές εγκαταστάσεις και ένα επιπλέον 2% αθλητικές εγκαταστάσεις. Η Πειραιώς 252 στοχεύει να αποτελέσει το πρώτο έργο στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED Gold Neighborhood για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Το κατασκευαστικό έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2025.

Μία ακόμη περίπτωση ανάπλασης είναι αυτή ξεκινά η Dimand στην πρώην Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία) στην περιοχή του Βοτανικού. Πρόκειται για ένα έργο ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα της εταιρείας σε μια περιοχή που σήμερα μοιάζει εγκαταλελειμμένη. Στην έκταση των περίπου 50 στρεμμάτων έχουν αρχίσει οι κατασκευές για την ανωδομή 50.000 τ.μ., εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα αφορά πράσινα κτίρια γραφείων, που συνολικά 15.000 τ.μ. έχουν ήδη μισθωθεί σε δύο πολυεθνικές εταιρείες με ενοίκια της τάξεως των 19 έως 22 ευρώ ανά τ.μ. Ήδη η εταιρεία ακόμη, όπως επισήμανε ο ίδιος, έχει έρθει σε επαφή και με δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε στην εν λόγω έκταση να δημιουργηθεί και ένα campus, το οποίο θα είναι περίπου 10.000 τ.μ με 15.000 τ.μ., ενώ υπάρχουν σκέψεις να αναγερθούν και φοιτητικές κατοικίες, ώστε να εξυπηρετούν τόσο τους φοιτητές του ιδιωτικού πανεπιστημίου όσο και αυτούς από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Ένα ακόμα «βήμα» προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του φιλόδοξου εγχειρήματος για την κατασκευή του κυβερνητικού πάρκου «Αντρέας Λεντάκης» στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, που θα στεγάσει εννέα υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, έγινε πρόσφτα. Σχετική τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, ανοίγει τον δρόμο για την ταχύτερη απελευθέρωση του ακινήτου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.), έκτασης 154.797,34 τ.μ.. Επί της ουσίας, προβλέπεται ειδική διαδικασία για την εκποίηση, διάθεση και αξιοποίηση εξοπλισμού των Ε.Α.Σ. από το ΤΑΙΠΕΔ. Με τον τρόπο αυτό, ο χώρος θα καταστεί σύντομα διαθέσιμος για την έναρξη των εργασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου. Βέβαια, εκκρεμεί ο μεγάλος διαγωνισμός (μέσω ΣΔΙΤ), για τη δημιουργία, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», που ετοιμάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά απαιτεί ακόμα χρόνο ωρίμανσης.

Στο πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» προβλέπεται να μεταστεγαστούν εννέα υπουργεία και φορείς, που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε συνολικά 127 κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 ιδιόκτητα (ποσοστό εκμίσθωσης 85%), με το δημοσιονομικό όφελος να υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας. Το πλάνο έχει ως στόχο αφενός την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ από τον αστικό ιστό, αφετέρου την πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής, με τη μεταστέγαση Υπουργείων και υπηρεσιών του Ελληνικού δημόσιου τομέα.

Σε σημαντικό στάδιο βρίσκεται και η προετοιμασία που αφορά στη δημιουργία αστικού περιπάτου από το Δήμο Καλλιθέας έως το Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Το αντικείμενο του συνολικού έργου περιλαμβάνει την κατασκευή ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου και προβλέπει στην ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, που εκτείνεται από τον ανισόπεδο κόμβο Ποσειδώνος – Κηφισού του Δήμου Μοσχάτου έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Το συνολικό μήκος του «Αστικού Περιπάτου» είναι 22 χιλιόμετρα. Μέρος του έργου, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων θα κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους της περιοχής και από ιδιώτες. 

Πηγή: powergame.gr 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.