ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 13:12

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη Πέμπτη: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»

0 2 ΜΑΙΟΥ 2024, 17:54

Τη Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και τον θάνατό του. Το βράδυ ψάλλεται στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς. 

Την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη μνημονεύουμε τέσσερα σημαντικά γεγονότα:

-τον Ιερό Νιπτήρα,

-το Μυστικό Δείπνο,

-την προσευχή του Κυρίου στη Γεσθημανή και

-την προδοσία του Ιούδα

«Ὁ δὲ παραδιδοὺς αὐτὸν ἔδωκεν αὐτοῖς σημεῖον λέγων· ὃν ἂν φιλήσω, αὐτός ἐστι· κρατήσατε αὐτόν. καὶ εὐθέως προσελθὼν τῷ Ἰησοῦ εἶπε· χαῖρε, ῥαββί, καὶ κατεφίλησεν αὐτόν(:εκείνος μάλιστα που τον παρέδωσε, είχε δώσει σ’ αυτούς συνθηματικό λέγοντας: ‘’Εκείνον που θα φιλήσω, αυτός είναι˙ πιάστε τον προσέχοντας καλά μη σας φύγει’’. Και αμέσως πλησίασε τον Ιησού και του είπε: ‘’Χαίρε, διδάσκαλε’’. Και τον φίλησε με προσποιητή εγκαρδιότητα)»[Ματθ.26,48].

Ο εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης

Στον εσπερινό της Μεγάλης Πέμπτης ακούμε για τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού. Στις εκκλησίες διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια, μέσω των οποίων περιγράφονται τα Άγια Πάθη. Μετά το πέμπτο Ευαγγέλιο βγαίνει ο Εσταυρωμένος.

Την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ, λοιπόν. η Εκκλησία θα μάς συγκλονίσει παρουσιάζοντάς μας την Σταύρωση του Θεανθρώπου. Ο Ιησούς ανεβαίνει στον Σταυρό για να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα ν’ ανέβουμε στον ουρανό.

Το φοβερό όργανο της θανατικής καταδίκης, από τη στιγμή που πορφυρώνεται από το άχραντο αίμα του Θεανθρώπου, γίνεται για εμάς τους Χριστιανούς λάβαρο νίκης, προμήνυμα αιώνιας ζωής, το κλειδί του Παραδείσου.

Ο άνθρωπος ειρηνεύει με τον Θεό και ανακαλύπτει και πάλι την γεμάτη αγάπη και στοργή αγκαλιά του Θεού – Πατέρα.

O Μητροπολίτης Δημητριάδος για την Μεγάλη Πέμπτη

Παρακολουθήστε ένα ακόμη σύντομο βίντεο που ετοίμασε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, για την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη.

"Αγία και Μεγάλη Πέμπτη. Και μία παλιά παράδοση θέλει τους Έλληνες Ορθοδόξους σήμερα στους ναούς να κοινωνούν. Αλλά πολλές φορές, για το έθιμο, για το καλό. Όχι. Η Θεία Κοινωνία δεν είναι έθιμο ούτε για το καλό. Είναι συμμετοχή στο Μυστήριο της Ευχαριστίας που στο Μυστικό Δείπνο ο Χριστός παρέδωσε στους Μαθητές Του. Κι από τότε μέχρι και σήμερα, μετά το Άγιο Πνεύμα της Πεντηκοστής τελείται στους ναούς αυτή η Ευχαριστία για να κοινωνήσουμε το αναστημένο σώμα του Χριστού και να του πούμε: -Κύριε, σ'αγαπάμε και θέλουμε να είμαστε ένα μαζί Σου και ένα μεταξύ μας. Το Μυστήριο της Ευχαριστίας είναι η συμμετοχή μας στην αληθινή ζωή της Εκκλησίας και Δόξα τω Θεώ είναι πολλοί οι πιστοί που με συνείδηση κοινωνούν και τη Μεγάλη Πέμπτη και θα κοινωνήσουν και την Κυριακή του Πάσχα και σε κάθε Θεία Λειτουργία. Είναι η πρόσκληση στη Ζωή. Το Μυστήριο της Ευχαριστίας."

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.