ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΜΑΙΟΥ 2024, 01:41

ΑΡΘΡΑ

Πόσα είδη ουλών υπάρχουν;

0 1 ΜΑΙΟΥ 2024, 19:49

Με τον όρο ουλή εννοούμε τον καινούριο ιστό που βγάζει ο οργανισμός μας αφού έχει προκληθεί ένας τραυματισμός. Για την επούλωσή της παίζουν διάφορα ρόλο όπως το πως ανταποκρίνεται ο οργανισμός στο τραύμα αλλά και το βάθος και το μέγεθος της πληγής. Δυστυχώς καμία ουλή δεν μπορεί να εξαφανιστεί τελείως οπότε θα υπάρχει έστω και ένα μικρό σημαδάκι. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη.

Μετεγχειρητική ουλή
Η μετεγχειρητική ουλή στην αρχή είναι λίγο κόκκινη αλλά έπειτα λεπταίνει, γίνεται πιο μαλακή και παίρνει ένα πιο φυσιολογικό χρώμα σαν του δέρματος. Πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του χειρουργού σας ώστε να γίνει μια σωστή επούλωση και έτσι σιγά σιγά θα φεύγει ο πόνος και ο κνησμός. Για να γυρίσετε πίσω στις καθημερινές σας συνήθειες θα πρέπει να είστε σε επικοινωνία με τον γιατρό και να παρακολουθείτε την εξέλιξή της. Πολύ σημαντικό είναι να χρησιμοποιείτε αδιάβροχα επιθέματα για μπάνιο!

Χηλοειδής ουλή
Είναι η παχιά ουλή που ξεπερνάει τα όρια της τομής και είναι αρκετά κόκκινη. Δεν υποχωρούν εύκολα και συνήθως μεγαλώνουν με το πέρασμα του χρόνου. Αυτά δημιουργούνται αφού αρχίζει να επουλώνεται το τραύμα και ο οργανισμός μας παράγει μεγαλύτερη ποσότητα κολλαγόνου. Συχνά εμφανίζονται σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος όπως στους ώμους, στο στέρνο και στους λοβούς από τα αυτιά.

Υπερτροφική ουλή
Μοιάζει αρκετά με την χηλοειδής διότι έχουν τα ίδια εξωτερικά συμπτώματα όπως την κοκκινίλα και με την ουλή να είναι γύρω από την επιφάνεια του δέρματος με την μόνη διαφορά ότι η υπερτροφική δεν βγαίνει από τα όρια. Επίσης με το πέρασμα του χρόνου γίνεται καλύτερα και μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική παρέμβαση αλλά και με την χρήση κάποιων επιθεμάτων σιλικόνης.

Μετεγκαυματική ουλή
Σίγουρα αρκετοί από εμάς έχουμε καεί είτε λίγο είτε πολύ. Όταν καιγόμαστε παρατηρούμε μια κοκκινίλα που μετά από κάποιες μέρες παίρνει σχήμα ουλής. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να χρησιμοποιούμε μια κρέμα έτσι ώστε να μην μας μείνει σημάδι. Είναι ένα μεγάλο αισθητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί.

Ρικνωτική ουλή
Είναι μια αρκετά σκληρή ουλή γιατί ασκεί πίεση στο δέρμα και επηρεάζει και τους μυς που βρίσκονται κοντά της. Η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση διαφορετικά θα πρέπει να γίνει χειρουργείο. Συνήθως η αφαίρεση της ρικνωτικής ουλής γίνεται με μόσχευμα που λαμβάνεται από ένα γειτονικό υγιή δέρμα.

Αυτά είναι μερικά είδη ουλών. Αν παρατηρείτε κάποιο από αυτά πάνω σας καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να τοποθετείτε ειδικές κρέμες στα σημεία αυτά. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.