Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρενέβη την Τρίτη, μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης για την τραγωδία στο Μάτι, ζητώντας συνολική επανεξέταση της απόφασης. Πιο ειδικά, απέστειλε στη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών την ακόλουθη παραγγελία:
"Προς την κ. Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών
Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη".
Νωρίτερα, σε ρεπορτάζ του με τίτλο "Η "τραγωδία" μιας δικαστικής απόφασης: Οι καταδικασθέντες για το Μάτι έφυγαν ελεύθεροι και χωρίς να καταβάλλουν ένα ευρώ", το Capital.gr ανέφερε:
"Του Παναγιώτη Στάθη
Θύελλα πολιτικών, κοινωνικών αλλά και δικαστικών αντιδράσεων φέρνει η δικαστική απόφαση που εξεδόθη 6 χρόνια μετά την τραγωδία με τους 104 νεκρούς και τους 32 εγκαυματίες στο μάτι, τον Ιούλιο του 2018.
Μετά την πρωτοφανή – για τα δεδομένα μιας εθνικής τραγωδίας- καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης, ήρθε η αθώωση των 16 εκ των 21 κατηγορουμένων και κυρίως η επιβολή των ποινών εντός του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου να προκαλέσει έκρηξη οργής για τους συγγενείς των θυμάτων. Κυρίως απ΄τη στιγμή που ακόμα και εντος αυτού του επιεικούς πλαισίου , υπήρχε η δυνατότητα να επιδείξει το δικαστηριο μεγαλύτερη αυστηρότητα όσον αφορά στην επιμέτρηση της ποινής , εν ολίγοις να διατάξει έκτιση μέρους αυτής με ειδική αιτιολογία στο σκεπτικό του. Πολλώ μάλλον που όχι μόνο μετέτρεψε (ως απόρροια του γεγονότος ότι επέβαλλε "ποινή βάσης” για κάθε ανθρωποκτονία τα 2 έτη) την ποινή σε χρηματική αλλά την ανέστειλε κιόλας μέχρι το Εφετείο: Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι καταδικασθέντες έφυγαν ελεύθεροι και χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ !
Κι αυτό γιατί το δικαστήριο αν και μετέτρεψε τις ποινές τους σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως (περίπου 40.000 ευρώ έκαστος), η αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης που δόθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο τους "απαλλάσσει" ουσιαστικά από την καταβολή ακόμη και ενός ευρώ. Μόνο με την επικύρωση της πρωτοβάθμιας απόφασης σε δεύτερο βαθμό οι καταδικασθέντες θα κληθούν να καταβάλουν το προαναφερόμενο πόσο και μάλιστα με ευκολίες πληρωμής.
Και αυτό διότι προβλέπεται η δυνατότητα δοσοποίησης έως και πέντε χρόνια (60 δόσεις), εφόσον γίνει δεκτή σχετική αίτησή τους.
Πυρά Φλωρίδη και παρέμβαση Κλάπα
Οργισμένα αντέδρασε ο Υπουργος Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλαίσιο βάση του οποίου δικάστηκαν οι κατηγορούμενοι : "Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους, με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη[…]
Εκτός εάν στο μεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019 μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία ημέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό".
Τι μπορούσε να γίνει
Ο κ.Φλωρίδης ξεκαθάρισε πως πλέον ο νέος ποινικός κώδικας έχει αλάξει πλήρως το πλαίσιο με αυστηρές ποινές και έκτισή τους, ενώ αναφέρθηκε και στο τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τους δικαστές. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι εάν τα ανώτερα όργανα της δικαιοσύνης εκτιμήσουν ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα μπορούν να κάνουν έφεση: "Εάν υπάρχουν πλημμέλειες, μπορεί να διαφωνήσει ο Εισαγγελέας Εφετών ή του Αρείου Πάγου. Μόλις πριν από λίγο είδα ότι έγινε παρέμβαση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου που ζήτησε να καθαρογραφεί γρηγορότερα η απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ανώτερο δικαστήριο με μεγαλύτερη εμπειρία, θα ξεκινήσει άμεσα η δίκη".
Παράλληλα, η απόφαση προκαλεί ερωτήματα και στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα να ζητάει να επισπευσθεί η καθαρογραφή της πρωτόδικης απόφασης για το Μάτι.
Στο αίτημά της προς τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χρ. Λινό, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων, φέρεται να ζήτησε μεταξύ άλλων την απαλλαγή της προέδρου της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου από κάθε άλλη υποχρέωση για τον Μάιο προκειμένου να καθαρογραφεί η απόφαση και μέσα στον Ιούνιο να προσδιοριστεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν υπάρξουν εφέσεις από τους κατηγορουμένους ή από την εισαγγελία.
"Παιδιά δεν έχετε;"
Οι αντιδράσεις των συγγενών εντός του δικαστηρίου ήταν έντονες χθές κατα την εκφώνηση της απόφασης : "Ξεφτίλες παιδιά δεν έχετε; Άχρηστοι ελεεινοί, ζώα παιδιά δεν έχετε;", φώναξαν από την πλευρά τους συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.
Οι συγγενείς ξέσπασαν κατά τις αγορεύσεις των συνηγόρων των έξι καταδικασθέντων για την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Ακροατήριο: Διάλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.
Προέδρος: Να περάσετε έξω…
Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!
Γυναίκα: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…
Πρόεδρος: Μη διακόπτετε
Γυναίκα: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα
Άνδρας: 24χρονών παιδί έχασε.. αφήστε την
Προέδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!
Γυναίκα: Πότε να τους βρω να τα πω;
"Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς...", φώναξε προς το δικαστήριο συγγενής θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς. Άλλοι συγγενείς ξέσπασαν σε κλάματα στο άκουσμα της απόφασης για ενοχή μόνο έξι κατηγορουμένων.
Ελεύθεροι οι 6 ένοχοι για την τραγωδία
Υπενθυμίζεται πως ποινές φυλάκισης από 111 έτη έως 3 έτη επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους έξι ενόχους για τη φωτιά στο Μάτι ωστόσο εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη.
Συγκεκριμένα:
Στον Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετών
Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών έκτιτεα τα 5.
Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
Στον Νίκο Παναγιωτόπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
Στον Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτεα τα 5.
Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Το δικαστήριο αναγνώρισε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.
Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου".
πηγή: capital.gr
Παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόφαση για το Μάτι - Ζητεί συνολική επανεξέτασή της
3
30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 10:42
Σχόλια Αναγνωστών
3 Προσθήκη σχολίουΣας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.