ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 12:30

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικοδομικά ύψη: Κατατέθηκε τροπολογία για «ταβάνι» στο ύψος των κτιρίων από 1η Μαΐου

0 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 11:36

Κατατέθηκε η αναμενόμενη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τροπολογία που φαίνεται να βάζει φρένο στην ανεξέλεγκτη χρήση των διατάξεων - μπόνους του ΝΟΚ για τα οικοδομικά ύψη.

Μετά τις διαστάσεις που έλαβε στο δημόσιο διάλογο των θέμα με τα υπερβολικά ύψη πολυκατοικιών όπου κατασκευαστές έκαναν ουσιαστικά κατάχρηση των μπόνους, τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική αυτή την πρακτική, τις σφοδρές αντιδράσεις των δημάρχων Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου,  Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, αλλά και την αντίδραση του συλλογικού οργάνου της αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ, η τροπολογία που κατατέθηκε φιλοδοξεί να περιορίσει το ύψος της πρόσθετης δόμησης στις οικοδομές έως τα 2 με 3 μέτρα.

Τονίζεται ότι οι νέες διατάξεις έχουν μεταβατικό χαρακτήρα έως την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και περιορίζουν την εφαρμογή των κινήτρων ώστε:

α) να μην δημιουργηθούν εφεξής τετελεσμένα ως προς επιρροή αυτών στην φυσιογνωμία των περιοχών, και

β) να αποφευχθεί τρωτότητα των οικοδομικών αδειών για λόγους εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ. Όπως τονίζεται ο περιορισμός αυτός των κινήτρων δεν είναι οριζόντιος, αλλά σχετίζεται με τα ειδικά χαρακτηριστικά των περιοχών, όπως αυτά αποτυπώνονται στον ισχύοντα εφαρμοζόμενο στις περιοχές αυτές, επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης.

Μάλιστα, οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν ταχεία εφαρμογή από την 1η Μαΐου, και έως το τέλος του 2025, εκτός αν έχουν εγκριθεί νωρίτερα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Διαβάστε την τροπολογία για το ύψος των οικοδομών.

Η εφαρμογή της ρύθμισης θα έχει κλιμακωτό χαρακτήρα, δηλαδή:

- περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το ύψος πρόσθετης δόμησης θα είναι έως 2 μέτρα
περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 το ύψος πρόσθετης δόμησης θα είναι έως 2,5 μέτρα
περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το ύψος πρόσθετης δόμησης θα είναι έως 3 μέτρα.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.