ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΜΑΙΟΥ 2024, 01:03

ΒΟΥΛΑ

Μέτρα για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών

0 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 16:00

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου 2024 έως 31 Οκτωβρίου 2024, απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων κλαδεμάτων και η πραγματοποίηση θερμών εργασιών (π.χ. οξυνοκόλληση,χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες), καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την έναρξη και την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών. Για το διάστημα μέχρι και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, και συγκεκριμένα από 1η Νοεμβρίου έως και την 30η Απριλίου, ενημερώνουμε τους πολίτες που σκοπεύουν να εκτελέσουν εργασίες στην ύπαιθρο, ότι οι καύσεις διέπονται από νομοθετικό πλαίσιο και περιορισμούς τους οποίος οφείλουν να γνωρίζουν και να λαμβάνουν υπόψη.

Σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή σε ακτίνα 300 μέτρων από δάση ή δασικές εκτάσεις πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

- Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά τις 12:00 το μεσημέρι), για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να μάθει σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.

- Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ήμερα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.

- Κατά το κόψιμο-κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κλπ.

- Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από στύλους και πυλώνες, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.

- Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον 3 μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.

- Υφίσταται επόπτευση καθ' όλη τη διάρκεια της καύσης.

- Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.

- Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.