ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΜΑΙΟΥ 2024, 01:28

ΓΛΥΦΑΔΑ

Ανακοίνωση Δήμου Γλυφάδας για την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

0 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 20:09

Παρά το γεγονός ότι στο Δήμο Γλυφάδας δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση δημοτικού συμβουλίου όπως στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τις διατάξεις - μπόνους του ΝΟΚ στις οικοδομικές άδειες που επιτρέπουν στους κατασκευαστές να σηκώνουν πολύ ψηλά κτίρια, παρ' όλα αυτά με ανάρτησή του ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου τάσσεται υπέρ της διακοπής της χρήσης των διατάξεων αυτών, χαρακτηρίζοντας τη σωρευτική χρήση τους καταχρηστική. 

Η ανάρτηση

Αναφορικά με τα συνεχόμενα ερωτήματα συμπολιτών μας σχετικά με τη θέση μας για την εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού στην πόλη μας ενημερώνουμε για τα εξής:

Χωρίς να παραβλέπουμε σε καμία περίπτωση την αξία και τη χρησιμότητα των κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση νέων κτιρίων, η άποψή μας είναι ότι η συνδυαστική εφαρμογή και η καταχρηστική χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού οδήγησαν σε υπερβολές.

Kαι οι υπερβολές αυτές πρέπει άμεσα να σταματήσουν για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της πόλης μας.
Εδώ και μήνες, σε μια περίοδο με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, έχουμε μεταφέρει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας τις απόψεις, τις αγωνίες και τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με τη συνδυαστική εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που οδηγούν στην κατασκευή κτιρίων που βρίσκονται σε δυσαρμονία σε σχέση με το ύψος και τον όγκο των κτιρίων που προϋπήρχαν σε κάθε περιοχή.

Ιδίως δε, μετά την ειδική τροπολογία του έτους 2023 με την οποία εξαιρέθηκαν ρητά από τις προβλέψεις περί παροχής πολεοδομικών κινήτρων και, ειδικότερα, χρήσης των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ως προς τον όγκο και τα ύψη των κτιρίων, μόνον οι περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη τροπολογία καθιέρωσε άδικη διακριτική μεταχείριση και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πόλεις δύο ταχυτήτων.

Με σεβασμό στις απόψεις όλων των πλευρών -των συμπολιτών μας που βλέπουν να ορθώνονται στις γειτονιές τους πολύ μεγαλύτερα σε ύψος και σε όγκο κτίρια αλλοιώνοντας το χαρακτήρα της πόλης μας αλλά και των ιδιοκτητών οικοπέδων και των κατασκευαστών - και σε συνέχεια της συζήτησης που έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, είμαστε σε συνεχή συνεννόηση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας και με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το οποίο αναμένουμε τις επόμενες μέρες παρέμβαση που ευελπιστούμε ότι θα δώσει τη λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Τα θέματα που αφορούν την έκδοση οικοδομικών αδειών είναι ιδιαιτέρως σύνθετα και δεν υπάγονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Δήμων.

Η λύση δεν είναι να δημιουργηθούν παντού αντιδικίες σε ένα Δήμο αλλά να δοθεί λύση από την Πολιτεία, την οποία αναμένουμε, γνωρίζοντας καλά ότι έχει γίνει αντιληπτό και από τους φορείς της Πολιτείας ότι η καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού οδήγησε σε υπερβολές και έντονες αντιδράσεις απ΄ όλους μας.

Η Πολιτεία εξάλλου είναι η μόνη που μπορεί να δώσει οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα αυτό και προσδοκούμε ότι θα το πράξει το συντομότερο δυνατό.

Παραμένουμε εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων και θα επανέλθουμε πολύ σύντομα. 


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.