ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΜΑΙΟΥ 2024, 05:11

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χατζηδάκης: Mέτρα 870 εκ. για το 2025: Μείωση εισφορών, αύξηση συντάξεων, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

0 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 18:29

Ένα νέο πακέτο μέτρων για το 2025 με μείωση φόρων- εισφορών και αύξηση συντάξεων συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ, εξήγγειλε από τους Δελφούς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή του Capital.gr, Σπύρο Δημητρέλη.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεδίπλωσε τα οικονομικά μέτρα για το 2025, σημειώνοντας και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον φέτος στην Ευρωζώνη.

Τα μέτρα αυτά έχουν αναλυτικά ως εξής:

* Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, με κόστος 215 εκατ. ευρώ.

* Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με κόστος 120 εκατ. ευρώ.

* Εφαρμογή της μόνιμης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες, με κόστος 100 εκατ. ευρώ.

*Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, με κόστος 15 εκατ. ευρώ.

* Αύξηση των συντάξεων, με κόστος 400 εκατ. ευρώ,

* Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των προμηθειών για τις μικρές συναλλαγές με POS. Η εν λόγω ρύθμιση θα προχωρήσει εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις από τις επαφές (προς αυτήν την κατεύθυνση) με όλα τα σχήματα της αγοράς.

Όπως επίσης είπε ο κ. Χατζηδάκης, η ελληνική οικονομία δεν είναι σε "προστατευμένη γυάλα" και επηρεάζεται και αυτή από τις διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο, μετά από τις δύο κρίσεις, η οικονομία έχει αντέξει και για αυτό έχει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Επισήμανε ότι "συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις μας με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες", προσθέτοντας πως "αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε στην άκρη περισσεύματα για δύσκολες χρονιές για να στηρίζουμε τους ευάλωτους".

Σχετικά με τη νέα κατεύθυνση που επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός ανέφερε ότι "δεν θέλουμε να ενισχύσουμε την κατανάλωση και τις εισαγωγές". Αντίθετα, θα ενισχύεται η παραγωγικότητα και η εξωστρέφεια, με συμμάχους το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, με τη φορολογική και την αδειοδοτική πολιτική θα δίδονται κίνητρα για επενδύσεις και εξαγωγές. Και επανέλαβε ότι θα υπάρξει σχέδιο νόμου για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, με φορολογικά κίνητρα και χρηματοδότηση, και για την καινοτομία.

Τέλος, ερωτηθείς για το πού θέτει η ΝΔ τον πήχη στις ευρωεκλογές, απάντησε ότι αυτήν την ώρα το πρόβλημα για τη ΝΔ είναι διττό: Αφενός η εντύπωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν τόση σημασία, και αφετέρου ότι η ΝΔ πάει επικίνδυνα καλά στις δημοσκοπήσεις.

"Εμείς λέμε ότι οι ευρωεκλογές έχουν σημασία", προσέθεσε. Για να καταλήξει λέγοντας ότι "οι ευρωεκλογές παράγουν πολιτικά μηνύματα. Εάν το βράδυ των εκλογών προκύψει πολιτικό μωσαϊκό, αυτό δεν θα είναι καλό για τους πολίτες και την οικονομία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται χωρίς πολιτικό κόστος, αλλά όλο το πολιτικό αφήγημα θα έχει νερώσει".

Μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων

Πέρα των μέτρων ελάφρυνσης, ο κ Χατζηδάκης τόνισε ότι θα ανακοινωθούν και μέτρα για την περαιτέρω αύξηση επενδύσεων οι οποίες, όπως είπε, είχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. με στόχο να καλυφθεί πλήρως το επενδυτικό κενό. Σε αυτά ανέφερε την ενίσχυση των κινήτρων για τη συγχώνευση των ελληνικών επιχειρήσεων με την μορφή φορολογικών απαλλαγών και χρηματοδοτήσεων καθώς επίσης και την βελτίωση κινήτρων για επενδύσεις καινοτομίας.

Ο υπουργός παραδέχθηκε παράλληλα ότι οι μισθοί βρίσκονται ακόμη μακριά από τον μέσο όρο της Ευρώπης αλλά πρόσθεσε ότι μέσω των αποφάσεων της κυβέρνησης ο κατώτερος μισθός έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 27,7%. Παράλληλα τόνισε ότι μέσω της ανάπτυξης που είχαμε από το 2021 και μετά ανάλογη είναι και η αύξηση του μέσου μισθού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των έκτακτων μέτρων κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση με δική της βούληση έχει αποφασίσει να τηρήσει την όποια υπεραπόδοση της οικονομίας ως αποθεματικό, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει σταθερή στην συνεχή επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω αύξηση των εισοδημάτων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε ότι αυτή θα προέρχεται από υγιείς πηγές και κυρίως την ανάπτυξη. Μάλιστα τόνισε ότι στον πολυετή προϋπολογισμό που πρόκειται να καταθέσει η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υπάρχει η πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα έχει τα επόμενα χρόνια ανάπτυξη 2,5%.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.