ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΜΑΙΟΥ 2024, 13:37

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε ο νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού»

0 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 20:27

Ο 94χρονος Χιγκς, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2013 για την εργασία του το 1964 που έδειξε πώς το μποζόνιο-Χιγκς συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύμπαντος, δίνοντας στα σωματίδια τη μάζα τους, πέθανε στο σπίτι του τη Δευτέρα.

Μετά από μια σειρά πειραμάτων που ξεκίνησαν σε βάθος το 2008, η θεωρία του αποδείχθηκε από τους φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή στο Cern της Ελβετίας το 2012.

Το βραβείο Νόμπελ μοιράστηκε με τον François Englert, έναν Βέλγο θεωρητικό φυσικό, του οποίου η εργασία το 1964 συνέβαλε επίσης άμεσα στη μεγάλη ανακάλυψη, αναφέρει η Guardian.

H θεωρητική σύλληψη του Πίτερ Χιγκς που επιβεβαίωσε το CERN

Ο Χιγκς προέβλεψε την ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου -του λεγόμενου μποζονίου Χιγκς- το 1964. Θα περνούσαν όμως σχεδόν 50 χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του σωματιδίου στο CERN.

Η θεωρία του Χιγκς αφορούσε το πώς τα υποατομικά σωματίδια, που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της ύλης, αποκτούν τη μάζα τους. Αυτή η θεωρητική κατανόηση αποτελεί κεντρικό μέρος του λεγόμενου Καθιερωμένου Προτύπου, το οποίο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται ο κόσμος.

Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε ότι η πρωτοποριακή εργασία του το 1964 έδειξε πώς «τα στοιχειώδη σωματίδια αποκτούν μάζα μέσω της ύπαρξης ενός νέου υποατομικού σωματιδίου», το οποίο έγινε γνωστό ως μποζόνιο Χιγκς.

Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ο Χιγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το οποίο ίδρυσε το κέντρο Higgs για τη θεωρητική φυσική, προς τιμήν του, το 2012.

H ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου

Το πανεπιστήμιο που εργάστηκε και έζησε ο πολυσήμαντος φυσικός ανακοίνωσε τον θάνατό του:

«Mετά από επιβεβαίωση, ο καθηγητής Πίτερ Χιγκς πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Έφυγε ειρηνικά από τη ζωή στο σπίτι του τη Δευτέρα 8 Απριλίου μετά από σύντομη ασθένεια.

Ο Πίτερ είναι παγκοσμίως γνωστός για την πρόβλεψή του σχετικά με την ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου -του λεγόμενου μποζονίου Χιγκς-, το οποίο πρότεινε για πρώτη φορά το 1964.

Θα περνούσαν σχεδόν 50 χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του σωματιδίου, με τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern να επιβεβαιώνουν τελικά τη θεωρία του Higgs, το 2012.

Το 2013 του απονεμήθηκε από κοινού το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το έργο του αυτό, μαζί με τον Francois Englert.

Ο Πίτερ ήταν επίσης σπουδαίος δάσκαλος και μέντορας, εμπνέοντας γενιές νέων επιστημόνων».

«Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει»

Ο καθηγητής Sir Peter Mathieson, διευθυντής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Ένας πραγματικά χαρισματικός επιστήμονας, του οποίου το όραμα και η φαντασία εμπλούτισαν τις γνώσεις μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει».

«Το πρωτοποριακό του έργο έχει παρακινήσει χιλιάδες επιστήμονες και η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει πολλούς άλλους για τις επόμενες γενιές», τόνισε.

Ο Χιγκς γεννήθηκε στο Newcastle, το 1929. Σπούδασε αρχικά στο Kings College του Λονδίνου, αλλά ανέλαβε θέση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 1960, όπου εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 1996.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.