ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 28 ΜΑΙΟΥ 2024, 13:47

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιφέρεια Αττικής - Προσοχή: Ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό προτεραιότητας Spodoptera frugiperda

0 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 16:49

Tο Σεπτέμβριο του 2023 έκανε για 1η φορά την εμφάνισή του στην Ελλάδα το έντομο Spodoptera frugiperda, μια πεταλούδα (λεπιδόπτερο) που προσβάλει αγρωστώδη (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, κριθάρι), αλλά και βαμβάκι, κράμβη, κολοκυνθοειδή, φιστικιές, μηδική, φασόλια, κρεμμύδια, γλυκοπατάτας, τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καπνό καθώς και καλλωπιστικά φυτά, όπως χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα, είδη Pellargonium κ.ά.

Η κάμπια (προνύμφη) αυτού του πολυφάγου εντόμου/ επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας, τρέφεται με το φύλλωμα ή τον καρπό των φυτών προκαλώντας σημαντικές ζημιές (έως και μείωση της παραγωγής με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο).


Προνύμφη Spodoptera frugiperda

Μέχρι και σήμερα η παρουσία του εντόμου έχει επιβεβαιωθεί επίσημα στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Ηρακλείου, Λασιθίου, Εύβοιας, Λέσβου & της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και φαίνεται ότι, αν και είναι ιθαγενές τροπικών και υποτροπικών κλιμάτων, οι κλιματικές συνθήκες της Μεσογείου θεωρούνται κατάλληλες για την εγκατάσταση του.

Παρακαλούνται οι αποδέκτες της παρούσας, σε οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων, να το γνωστοποιούν άμεσα στην αρμόδια Αρχή της περιοχής τους.

Πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε στους συνδέσμους που ακολουθούν, σχετικά με το έντομο (ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (1)) και τους ξενιστές του εντόμου (ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Οργανισμού Προστασίας Φυτών (2)).

(1) https://www.minagric.gr/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia
(2) https://gd.eppo.int/taxon/LAPHFR/hosts

Ακολουθεί το έγγραφο της υπηρεσίας, το οποίο περιλαμβάνει έντυπο υλικό επιμέλειας ΥΠ.Α.Α.Τ. (αφίσα & φυλλάδιο).
Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.