ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 11:09

ΑΡΘΡΑ

Φροντίδα στο σπίτι: Πως διατηρούμε ένα υγιές δέρμα και τρίχωμα στον σκύλο και τη γάτα

1 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 11:58

Βούρτσισμα του τριχώματος

Είτε ο σκύλος είτε η γάτα έχει κοντό ή μακρύ τρίχωμα, το σχολαστικό βούρτσισμα του τριχώματος σε καθημερινή βάση θα βοηθήσει στην βελτίωση της όψης του καθώς και θα συντελέσει σε ένα υγιές δέρμα.

Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την απομάκρυνση των τελογενών (νεκρών) τριχών από το τρίχωμα, ευνοώντας την ανάπτυξη νέων, καθώς και ξεδιαλύνοντας τους υπάρχοντες κόμπους.Επίσης με το βούρτσισμα διεγείρεται η δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, το σμήγμα των οποίων διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και το τρίχωμα λαμπερό. Το βούρτσισμα βοηθά επίσης στην εξάπλωση αυτών των ελαίων σε ολόκληρο το δέρμα και το τρίχωμα, ενώ παράλληλα απομακρύνονται φολίδες(περίσσεια κερατίνης) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κνησμό.Επιπρόσθετα, η διαδικασία του βουρτσίσματος δίνει την ευκαιρία για μια πιο σχολαστική παρατήρηση του δέρματος του κατοικιδίου για τυχόν εξωπαράσιτα ή κάποια άλλη δερματολογική πάθηση.

Οι μακρύτριχες και οι φυλές με πυκνό τρίχωμα απαιτούν πιο επιμελές βούρτσισμα από ό,τι οι σκύλοι με κοντό τρίχωμα. Η μικρή αποβολή τριχών είναι φυσιολογική όλο το χρόνο σε όλες τις φυλές. Ωστόσο, επειδή ο κύκλος αποβολής σε σκύλους και γάτες διεγείρεται από αλλαγές στη διάρκεια της ημέρας, οι περισσότερες θα συμβούν κατά τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, όταν οι ημέρες γίνονται μεγαλύτερες και μικρότερες, αντίστοιχα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τον σωστό τύπο βούρτσας για το κατοικίδιο ζώο σας. Γενικά, όσο ευρύτερες είναι οι τρίχες της βούρτσας, τόσο μακρύτερο είναι το τρίχωμα για το οποίο έχει σχεδιαστεί.Βουρτσίστε τους μεσαίους και μακρύτριχους σκύλους, καθώς και εκείνες τις φυλές με πυκνό τρίχωμα, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα σύρματος. Για σκύλους με κοντό τρίχωμα προτιμάται μια βούρτσα bristle-type.

Οι μακρύτριχες γάτες είναι καλό να βουρτσίζονται χρησιμοποιώντας συρμάτινη βούρτσα ή χτένα.Ένας άλλος δημοφιλής τύπος βούρτσας είναι η slicker brush, η οποία χάρη στην τετράγωνη κεφαλή και τις πολυάριθμες λεπτές ακίδες, καθίσταται κατάλληλη για σχεδόν όλους τους τύπους τριχώματος για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών και την αφαίρεση των κόμπων/μπερδεμάτων της τρίχας. Η αγορά μιας χτένας είναι προαιρετική, εκτός αν το τρίχωμα του κατοικιδίου είναι πολύ ευαίσθητο στις συνήθεις βούρτσες.

Οι χτένες μπορούν επίσης να είναι αρκετά χρήσιμες για την αφαίρεση των κόμπων όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ψαλίδι. Όπως και οι βούρτσες, τα δόντια των χτενών τοποθετούνται σε διαφορετικά πλάτη μεταξύ τους για διαφορετικούς τύπους τριχωμάτων: σε μεγάλη απόσταση για πυκνότερα τριχώματα και σε κοντινή απόσταση για μακρύτριχα ζώα ή εκείνα με μεταξένιο τρίχωμα. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ότι η χρήση λανθασμένου τύπου βούρτσας ή χτένας μπορεί να είναι επώδυνη για το κατοικίδιο ζώο.

Μπάνιο
Οι σκύλοι και οι γάτες πρέπει να λούζονται όταν αναπτύσσεται μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες καταστάσεις:
• Συσσώρευση υπερβολικής βρομιάς, λιπαρότητας ή άλλων ξένων ουσιών στο δέρμα και το τρίχωμα
• Συσσώρευση κηρώδους σμήγματος (σμηγματόρροια), η οποία συχνά οδηγεί σε δυσοσμία του σώματος
• Συσσώρευση φολίδων(παράγωγα της πιτυρίδας)
• Δερματικές λοιμώξεις

Γενικά οι σκύλοι και οι γάτες με κανονικό, υγιές δέρμα και τρίχωμα δεν απαιτούν τακτικό μπάνιο. Ειδικότερα οι σκύλοι,σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση πως πρέπει να λούζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ,εφόσον έχουν ένα υγιές δέρμα και τρίχωμα σπάνια απαιτούν τακτικό μπάνιο. Το καθημερινό βούρτσισμα και η εφαρμογή ενός coat conditioner είναι εξίσου αποτελεσματικά. Στην πραγματικότητα, το τακτικό μπάνιο μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα και να προδιαθέσει ένα κατά τα άλλα υγιές δέρμα σε δερματοπάθειες.

Σε γενικές γραμμές συνίσταται ένα υποαλλεργικό σαμπουάν. Για ιατρικές παθήσεις που περιλαμβάνουν δερματικές λοιμώξεις και σμηγματόρροια, χρησιμοποιήστε μόνο τα σαμπουάν που συνταγογραφούνται από τον/την κτηνίατρο σας. Η χρήση λανθασμένου τύπου σαμπουάν σε τέτοιες δερματικές διαταραχές θα αποφέρει φτωχά αποτελέσματα και μπορεί ακόμη και να τις επιδεινώσει. Εάν χρησιμοποιείτε ένα φαρμακευτικό σαμπουάν, αφήστε το να παραμείνει σε επαφή με το δέρμα για 10 λεπτά πριν από το ξέβγαλμα. Μετά το ξέβγαλμα, μια πετσέτα, ένα πανί ή πιστολάκι(στη ρύθμιση χαμηλής θερμότητας) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το στέγνωμα.

*Μια χρήσιμη συμβουλή για να μετριάσετε τη δυσάρεστη οσμή του τριχώματος του κατοικιδίου είναι να ανακατέψετε ένα τέταρτο υπεροξειδίου του υδρογόνου 3% με ένα φλιτζάνι μαγειρικής σόδας και 1 κουταλάκι του γλυκού ήπιο υγρό σαπούνι πιάτων. Εφαρμόστε το σε όλη την επιφάνεια του τριχώματος και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά.

Κόψιμο νυχιών

Ως μέρος ενός προγράμματος περιποίησης, είναι καλό το κόψιμο των νυχιών να πραγματοποιείται στον σκύλο κάθε 4 έως 6 εβδομάδες και στη γάτα κάθε 2 έως 3 εβδομάδες.Η διαδικασία θεωρείται αρκετά εύκολη, υποθέτοντας ότι υπάρχει διαθέσιμος ο σωστός εξοπλισμός και το κατοικίδιο ζώο είναι ως ένα βαθμό συνεργάσιμο. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζεται το τελικό σημείο του αιμοφόρου αγγείου στο άκρο του νυχιού για την αποφυγή αιμορραγίας του. Σε σκουρόχρωμα νύχια που δεν αναγνωρίζεται εύκολα το αγγείο, είναι καλύτερα να κόβονται σε ελάχιστα εκατοστά κάθε φορά. Το μήκος είναι επαρκές όταν το νύχι είναι αρκετά κοντό ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το έδαφος όταν το ζώο φέρει βάρος στο άκρο του. Σε περίπτωση αιμορραγίας του νυχιού, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί ή γάζα, εφαρμόζοντας άμεση πίεση στο νύχι που αιμορραγεί για τουλάχιστον 5 λεπτά.Εναλλακτικά, μπορείτε να εφαρμόσετε μια σκόνη πήξης από κάποιο κατάστημα για κατοικίδια ζώα. Περιστασιακά, τα νύχια ενός σκύλου μπορεί να έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ ώστε το τμήμα του δαχτύλου κάτω από το νύχι να έχει επεκταθεί αρκετά, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να κοπεί χωρίς να αιμορραγήσει. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρό σας για το κόψιμο του νυχιού μετά από γενική αναισθησία του ζώου.

Κένωση των πρωκτικών αδένων
Οι πρωκτικοί αδένες είναι ανατομικές δομές που βρίσκονται εκατέρωθεν του πρωκτικού ανοίγματος στους σκύλους και τις γάτες.Περιέχουν ένα δύσοσμο υγρό που χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση εντός του είδους και συνήθως εκκενώνονται μετά από κάθε αφόδευση.Γενικά δεν χρειάζεται να κενώνονται σε τακτική βάση κάθε φορά που λούζεται ένας σκύλος. Στην πραγματικότητα, η κένωση υγιών πρωκτικών σάκων με το χέρι, θα μπορούσε ακούσια να προκαλέσει φλεγμονή και εν τέλει τη δυσλειτουργία τους. Οι πρωκτικοί αδένες απαιτούν κένωση μόνο εάν ένας σκύλος παρουσιάζει σημάδια ερεθισμού, όπως συνεχή τριβή του πίσω άκρου στο πάτωμα ή υπερβολικό γλείψιμο αυτής της περιοχής. Εν αντιθέσει με τον σκύλο, οι γάτες σπάνια έχουν πρόβλημα με τους πρωκτικούς αδένες τους.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΓΚΛΗ
Κτηνίατρος
φ.μ.Master of Companion Animal Clinical Science(Surgery)
AniCura AB και University of Copenhagen Δανίας.
Λεωφ. Βάρης 6,Βάρη Αττικής
τηλ. 210-8958602

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Βαριώτης 01.04.24
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΥ.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.