Τριήμερο υψηλής έντασης ξεκινά από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, με την πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης να μεταφέρει στο Κοινοβούλιο την αντιπαράθεση για την τραγωδία των Τεμπών. Αφορμή αποτέλεσε το δημοσίευμα του «Βήματος» περί παραποίησης των ενδοεπικοινωνιών τη νύχτα της τραγωδίας.
Περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, που θα σημάνει και την έναρξη της τριήμερης διαδικασίας. Αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη, με τη συζήτηση των αρχηγών και την ψήφιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό κατάθεση κείμενο γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, στις υποκλοπές και στην υπόθεση των emails της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.
Οπως γνωστοποιήθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη το πρωί, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση. «Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση.
Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα», τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του, το Μαξίμου έχει ήδη –μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και κορυφαίων στελεχών– δείξει σαφή δείγματα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει. Ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας πριν από λίγο στους πολιτικούς συντάκτες, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη κάνοντας λόγο για ταύτιση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ με «ισχυρά συμφέροντα», ενώ υποστήριξε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης γίνεται «υπονομευτής του πολιτεύματος» άπαξ και θέτει ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα δεν θέλουν ισχυρή κυβέρνηση και προφανώς αυτά τα συμφέροντα – που είναι συγκεκριμένα όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα – ταυτίζονται με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό. Καλοδεχούμενη η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη», σημείωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ολα δείχνουν, συνεπώς, ότι η κυβέρνηση θα αντεπιτεθεί στη Βουλή μέσω και του ίδιου του πρωθυπουργού, σε υψηλότατους τόνους, προμηνύοντας για μια εκρηκτική συνεδρίαση. Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση μετατροπής της πρότασης δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μοιάζει προδιαγεγραμμένο, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η όλη διαδικασία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αλλά και σε επίπεδο συσχετισμών, με τον σχηματισμό ενός –άτυπου– κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου, περίπου δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Ολες οι πλευρές, συνεπώς, κινούνται με το βλέμμα και στον στόχο της συσπείρωσης.
Κασσελάκης: Εκλογές με διεθνείς παρατηρητές
Η λύση «στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο» είναι άμεση παραίτηση Μητσοτάκη και προκήρυξη εκλογών, «να φύγει ως εκλεγμένος πρωθυπουργός έπειτα από τις αποκαλύψεις για ένα τεράστιο σκάνδαλο, όπως άλλωστε θα γινόταν σε κάθε δημοκρατική χώρα της Ευρώπης», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης σε σημερινό άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Επιμένει δε στη διενέργεια εκλογών και των ευρωεκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, θέτοντας το ερώτημα «ποια άλλη προηγμένη Δημοκρατία έχει κυβέρνηση που μπαζώνει τόπο εγκλήματος, που μοντάρει αποδεικτικό υλικό, που παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς, στρατιωτικούς, επιχειρηματίες, που ιδιοποιείται παράνομα για κομματικούς λόγους απόρρητα προσωπικά στοιχεία εκλογέων;». «Η δική μου πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό είναι να διευκολύνει τις εξελίξεις παραιτούμενος», αναφέρει.
Τα περί διεθνών παρατηρητών, πάντως, απέρριψε χθες με αιχμές ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, κάνοντας λόγο για ακατάληπτες και εξωθεσμικές προτάσεις. «Δεν κατανοεί ο κ. Κασσελάκης ότι αποπροσανατολίζει και δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις ακατάληπτες και εξωθεσμικές του προτάσεις, αντί να απολογηθεί για τα ερωτήματα. Δεν είναι όλα life style. Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Εχουν περάσει δεκαετίες από τότε που η χώρα είχε ανάγκη διεθνών παρατηρητών», είπε.
Πρόταση δυσπιστίας: Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση
0
26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 19:31
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.