Με ποικίλους τρόπους τιμούν οι δήμοι σ' όλη τη χώρα την επέτειο της εθνικής παλλιγενεσίας, την 25η Μαρτίου. Με σημαιοστολισμούς, φωτισμούς των Δημαρχείων και διάφορες άλλες εκδηλώσεις γιορτάζουν τη μέρα που το ελληνικό έθνος ξεκίνησε τον αγώνα για την αναγέννησή του.
Οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο κορυφώνονται με τις παρελάσεις στους δήμους, σχολείων, φορέων, πολιστικών και αθλητικών σωματείων. Την ίδια ημέρα εκτός από τις παρελάσεις, σε κάποιους δήμους όπως του Αλίμου, της Δάφνης Υμηττού κ. ά. οργανώνονται δρώμενα με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικούς συλλόγους και σχολεία.
Χορευτικά στον Άλιμο.
Ωστόσο, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, αρκετοί δήμοι της Αττικής δεν αρκέστηκαν μόνο στο τυπικό, αλλά προγραμμάτισαν γι’ αυτές τις ημέρες και κυρίως αυτό το τριήμερο, μια σειρά από άλλες δράσεις, με θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές και εκθέσεις.
Στο Δήμο Ηλιούπολης προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας» της Κλεώνης Φλέσσα, και ακολούθησε συζήτηση με τη σκηνοθέτη και με την ιστορικό κινηματογράφου και καθηγήτρια κινηματογραφικών σπουδών Ιωάννα Αθανασάτου. Στις αρχές του μήνα πραγματοποιήθηκε στην Ηλιούπολη και μια έκθεση Ιστορικού Οπλισμού & Αυθεντικής Φορεσιάς του συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα.
Στον Δήμο Αλίμου με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου παρουσιάστηκε το βιβλίο του πρέσβη της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς με τίτλο «Ελλάδα: Ο αγώνας για την ανεξαρτησία, η συγκρότηση του κράτους και η παλιγγενεσία του έθνους». Με τον συγγραφέα συνομίλησε ο ιστορικός Άρης Ξ. Κατωπόδης. Στο βιβλίο του ο κ. Σπασόγιεβιτς, τοποθετεί έναν «μεγεθυντικό φακό» πάνω από τις αντιτιθέμενες σχέσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων (Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία) σχετικά με την πολιτική απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και αναλύει σε βάθος τη σύνδεση, τις επιρροές, αλλά και τις διαφορετικές διαδρομές μεταξύ των σερβικών και ελληνικών κινημάτων.
Στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου στις 24 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή, πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος που διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με τίτλο «Το Φάληρο στους απελευθερωτικούς αγώνες». Ήταν μια ξεχωριστή δράση με ξενάγηση σε σημαντικά τοπόσημα της πόλης, όπου μέσα από την ιστορική προσέγγιση, δόθηκε η ευκαιρία στους δημότες να ανακαλύψουν την πόλη τους, με τη συνοδεία ιστορικών αναφορών για το Παλαιό Φάληρο.
Στο Δήμο Αγίου Δημητρίου διοργανώθηκε αφιέρωμα με δημοτικά τραγούδια που έχουν εμπνευστεί από το 1821, ενώ στο Δήμο Γλυφάδας δόθηκε επιστημοτική διάλεξη για το 1821 με ομιλητή τον διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Σταθακοπουλο. Ο Γιώργος Δαλιάνης με το συγκρότημά του ερμήνευσαν τραγούδια του Αγώνα, τα γνωστά ως «Κολοκοτρωνέικα».
Ο δήμος Κρωπίας και η Εταιρεία Ιστορικών και Κοινωνικών Μελετών διοργάνωσαν ειδική επετειακή εκδήλωση για την Επανάσταση του 1821, με ομιλητές τον αρχιπλοίαρχο ε.α. Λεωνίδα Τσιαντούλα για τους ήρωες Μιαούλη και Κανάρη και τον θεολόγο Κωνσταντίνο Αδάμ για τη συμβολή της Εκκλησίας στην Επανάσταση. Στον χώρο του ιστορικού Τείχους της Αγίας Τριάδας, στο Βουρκάρι Μεγάρων, ο Σύλλογος Στρατιωτικών Ενόπλων Δυνάμεων υπό την αιγίδα του δήμου Μεγαρέων διοργάνωσε εκδήλωση για την Εθνική παλιγγενεσία και τον αγώνα του 1821.
Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κάλεσε φορείς και συλλόγους, αντί κατάθεσης στεφάνων, να δωρίσουν το αντίστοιχο ποσό στο Παιδικό Χωριό SOS ή στο Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ).
Η κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Πολιτισμού Αθλητισμού του δήμου Δάφνης-Υμηττού έκανε προβολή της ταινίας «Έξοδος 1826» σε σκηνοθεσία και σενάριο Βασίλη Τσικάρα, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τον κριτικό
Αντίστοιχα δρώμενα πραγματοποιήθηκαν και σε πολλούς ακόμα δήμους της Αττικής και της χώρας γενικότερα.
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.