ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 01:59

ΕΛΛΑΔΑ

Πρύτανης ΑΠΘ για το «ριφιφί»: Εντοπίστηκε ένα σπασμένο λουκέτο

0 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 15:38
Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν τίθεται θέμα διαρροής ή ανάφλεξης

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σχολίασε σχετικά με το περιστατικό που φέρεται να σημειώθηκε στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου φυλάσσεται ένας μικρός υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο thestival.gr, πρόκειται για ένα συμβάν που πιθανόν έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα. Το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας. Ο κ. Φείδας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας και πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί καθώς ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνος για εκπαιδευτικούς λόγους.

«Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ή ανάφλεξης. Υπόκειται σε όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους από την αρμόδια ελληνική και ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας φυλάσσεται σε υπόγειο χώρο όπου υπάρχει θωρακισμένη πόρτα και συναγερμός.

Πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο thestival.gr, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας.

Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας είναι υπό την εποπτεία του τμήματος Φυσικής του τομέα Πυρηνικής Φυσικής.

Κατηγορηματική η πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ: Καμία παραβίαση στον πυρηνικό αντιδραστήρα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, και καθηγήτρια του στον τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, σχετικά με το τι συνέβη με τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, η κ. Ιωαννίδου υπογράμμισε στο Grtimes.gr, «πως στον χώρο όπου φυλάσσεται η πειραματική διάταξη δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση. Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα διαρροής, ανάφλεξης ή έκρηξης και φυσικά επικινδυνότητας για κανέναν φοιτητή ή πολίτη».

Πρόσθεσε δε, ότι ο χώρος όπου φυλάσσεται η πειραματική διάταξη, η οποία είναι φοιτητική και χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους, «ουδέποτε παραβιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια και για να φτάσεις εκεί υπάρχουν πολλές δικλίδες ασφαλείας. Υπάρχουν διπλές πόρτες υπάρχουν χώροι καλά φυλασσόμενοι χώροι που δεν παραβιάζονται εύκολα και που φυσικά ουδέποτε παραβιάστηκαν. Ας ηρεμήσουμε λίγο για να μην γράφονται και πράγματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα».


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.