ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 01:54

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Τάκης Θεοδωρικάκος στην Λακωνική Αδελφότητα του Μόντρεαλ

0 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 21:17
Η φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να είναι δυνατή στις ευρωεκλογές - Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων να συμβάλλουν σε αυτό

Κάλεσμα συμμετοχής στους Έλληνες ομογενείς να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές και στις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν σε αυτόν τον στόχο απηύθυνε από το Μόντρεαλ, πρώτο σταθμό της περιοδείας τους στον Καναδά, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος. Μιλώντας στη Λακωνική Αδελφότητα της πόλης ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς και χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και να κρατάμε την Πατρίδα μας ισχυρή.

"Έχουμε μπροστά μας δυσκολίες και κινδύνους αλλά και νέες ευκαιρίες. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα μέσα σε τέτοιες συνθήκες να ενώσουμε τους Έλληνες, να ενώσουμε και να ενισχύσουμε τον Παγκόσμιο Ελληνισμό" είπε χαρακτηριστικά και έδωσε έμφαση στην ανάγκη όλες και όλοι να δώσουν το "παρών" στις κάλπες για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη."Θέλω να σας καλέσω να συμμετέχετε στις ευρωεκλογές, να ασκήσετε το δικαίωμα που έχετε. Ψηφίζοντας και για την Ελλάδα και για τη Ευρώπη. Επιλέγοντας να συμβάλετε στη σταθερότητα και την πρόοδο της πατρίδας μας, στην ισχυρή, πατριωτική φωνή και παρουσία της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρώπη" σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον παρουσίασε τις διατάξεις του Νόμου για την επιστολική ψήφο και άκουσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό έδωσε έμφαση στην ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να κινητοποιηθούν για την ενημέρωση, αλλά και για τη διευκόλυνσή τους.

Ολόκληρη η ομιλία:

Αποτελεί ξεχωριστή χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσα σας στην Πανλακωνική Αδελφότητα του Μόντρεαλ. Ανάμεσα σε άξιους συμπατριώτες, Έλληνες με καταγωγή απ’ την ηρωική και ιστορική περιοχή της πατρίδας μας, την Λακωνία.

Σας κοιτάζω και πλημμυρίζει την ψυχή μου η συγκίνηση. Γεμίζει το μυαλό μου με τις εικόνες των παππούδων, των γονιών σας, που έφυγαν απ’ την Ελλάδα. Τις δικές σας εικόνες με τη μεγάλη διαδρομή, αλλά και την πορεία των νεότερων που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.

Νιώθω ότι οι καρδιές σας χτυπούν για την πατρίδα και σήμερα ακόμα περισσότερο αφού σαν σήμερα ξεκίνησε από την Μάνη η επανάσταση του 1821 για την απελευθέρωση των Ελλήνων και της Ελλάδας. Ο ξεσηκωμός του Έθνους ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς, οδήγησε μέσα από μάχες, θυσίες, αίμα στη λύτρωση και στην Ελευθερία. Θα τιμούμε αιώνια τους πατριώτες που έδωσαν την ζωή τους και τότε και αργότερα για να ζήσουν με ελευθερία οι επόμενες γενιές Ελλήνων.

Και κυρίως ας κρατήσουμε στην μνήμη μας, στο μυαλό και στην καρδιά μας το μεγάλο μάθημα της επανάστασης αλλά και όλης την Ελληνικής Ιστορίας: Εμείς οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, να νικήσουμε κάθε εμπόδιο και δυσκολία. Αλλά όταν ο διχασμός μπει ανάμεσα μας, έρχονται τραγωδίες και μεγάλες καταστροφές.

Γι’ αυτό οφείλουμε ενωμένοι να κάνουμε τα πάντα για να κρατάμε την πατρίδα μας ασφαλή, να την ενισχύουμε ως δύναμη σταθερότητας στην Ν.Α. Μεσόγειο, την Ευρώπη. Αυτό έχουμε κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια φυλάσσοντας αποτελεσματικά τα σύνορα μας από κάθε είδους απειλή, ενισχύοντας τα με τον φράχτη στον Έβρο, δυναμώνοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και ταυτόχρονα εργαζόμαστε για την Ειρήνη μέσα από την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας με όλους στην περιοχή.

Συμπατριώτες, ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αναταράξεων και ρευστότητας σε όλη την ανθρωπότητα. Σε λίγους μήνες πρόκειται να γίνουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ με αρκετά ερωτήματα για τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν. Στην Ευρώπη η απειλή της οικονομικής ύφεσης βρίσκεται πάνω απ’ την μεγαλύτερη οικονομία, την Γερμανική. Ενώ δυστυχώς υπάρχουν σε εξέλιξη πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Γάζα, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και δραματικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ελλάδα ύστερα από την μεγάλη ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας έχει μπει τα τελευταία 5 χρόνια σ’ ένα δρόμο σταθερότητας και καλύτερων προοπτικών, αλλά μην αμφιβάλλετε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να συνεχίσουμε χωρίς ταλαντεύσεις αυτό το δρόμο. Έχουμε μπροστά μας δυσκολίες και κινδύνους αλλά και νέες ευκαιρίες. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα μέσα σε τέτοιες συνθήκες να ενώσουμε τους Έλληνες, να ενώσουμε και να ενισχύσουμε τον Παγκόσμιο Ελληνισμό.

Συμπατριώτες, η Ελλάδα σας χρειάζεται. Γνωρίζω ότι όσο μακριά και αν είστε απ’ την πατρίδα, τόσο πιο κοντά νιώθετε σε μας που ζούμε στην Ελλάδα.

Είστε οι φωτεινοί εκπρόσωποί μας, εδώ σε αυτή την φιλόξενη χώρα της Ελευθερίας, της ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής. Με την σκληρή σας δουλειά, με συνεχείς προσπάθειες πετύχατε να αλλάξετε το επίπεδο της ζωής σας, να διασφαλίσετε καλύτερες προοπτικές για τα παιδιά σας. Τιμάτε με τις επιτυχίες σας την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Σας θεωρούμε αναπόσπαστο μέρος της πατρίδας μας και γι’ αυτό έχετε κάθε δικαίωμα- και θέλουμε να ασκήσετε αυτό το δικαίωμα- να ψηφίσετε για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Γνωρίζετε ότι κάναμε σκληρές προσπάθειες για να πετύχουμε οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να ψηφίζουν απ΄ την χώρα στην οποία ζουν. Ξεκινήσαμε με τον νόμο του ’19, που έβαζε βέβαια ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά πλέον όλοι όσοι είστε στους εκλογικούς καταλόγους μπορείτε στις ευρωεκλογές να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο.

Το μόνο που χρειάζεται είναι αρχικά να εγγραφείτε, όσοι δεν είστε ήδη εγγεγραμμένοι, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024. Θα πρέπει να συνδεθείτε στην εφαρμογή μέσω του epistoliki.ypes.gov.gr και να συνδεθείτε είτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TaxisNet είτε κάνοντας χρήση συνδυασμού στοιχείων σας που αναγράφονται στο εν ισχύ ελληνικό σας διαβατήριο ή δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή τον αριθμό δημοτολογίου σας, από πρόσφατο πιστοποιητικό γεννήσεως ή οικογενειακής κατάστασης. Έπειτα θα επιβεβαιώσετε το κινητό σας τηλέφωνο και το email σας με συνθηματικό μιας χρήσης που θα λάβετε. Εναλλακτικά, αν δεν έχετε δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ελληνικό διαβατήριο, με ένα καναδικό έγγραφο που δηλώνει την ταυτοπροσωπία σας μπορείτε να μεταβείτε στο Προξενείο και από εκεί να κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση σας.

Θέλω να σας καλέσω να συμμετέχετε στις ευρωεκλογές, να ασκήσετε το δικαίωμα που έχετε. Ψηφίζοντας και για την Ελλάδα και για τη Ευρώπη. Επιλέγοντας να συμβάλετε στη σταθερότητα και την πρόοδο της πατρίδας μας, στην ισχυρή, πατριωτική φωνή και παρουσία της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρώπη.

Συμπατριώτες, είμαστε όλοι περήφανοι για την Ελλάδα μας. Είναι η πατρίδα της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού. Είναι ευθύνη όλων μας, όπου κ’άν βρισκόμαστε, να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα ισχυρή με νέες δυναμικές προοπτικές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε για τη χώρα είναι το δημογραφικό. Είναι η διαρκής συρρίκνωση του πληθυσμού μας. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι απο τις γεννήσεις. Ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες έφυγαν τα τελευταία 15 χρόνια λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Την τελευταία 5ετία η πορεία της χώρας είναι ανοδική. Η οικονομία αναπτύσσεται, η φορολογία μειώνεται, η ανεργία έχει πέσει πλέον κάτω απο το 10%, οι επενδύσεις αυξάνονται, η χώρα εκσυγχρονίζεται, η Ελλάδα αποτελεί ασφάλη, ελκυστικό προορισμό. Χωρίς να θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση γιατί έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, η πατρίδα μας είναι ένας τόπος που έχει ανάγκη απο τους Έλληνες όλης της γης και δίνει ευκαιρίες επαναπατρισμού. Είναι ο τόπος και για την τρίτη ηλικία και για τις νεότερες δυναμικές γενιές Ελλήνων, που η Ελλάδα ανοίγει την αγκαλιά της πάντα, να δεχθεί και να δώσει νέες ευκαιρίες.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, πατριώτες που την πορεία μας ορίζουν τρεις σπουδαίες αξίες ζωής: Ο πατριωτισμός, η ελευθερία, η αλληλεγγύη. Τις κρατάμε ψηλά, μας δίνουν πάντα δύναμη και έμπνευση. Να πάμε μπροστά την Ελλάδα, περήφανοι όχι μόνο για την ιστορία μας, αλλά για το παρόν και το αύριο της πατρίδας μας και του παγκόσμιου Ελληνισμού.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.