ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 08:34

ΑΡΘΡΑ

Φροντίδα στο σπίτι: διατήρηση της στοματικής υγιεινής στο σκύλο και στη γάτα

Της Βασιλικής Ταγκλή - Κτηνιάτρου* 1 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 21:22

1) Βούρτσισμα
Οι ενήλικες γάτες είναι γενικά λιγότερο δεκτικές στην εισαγωγή του βουρτσίσματος των δοντιών από τους ενήλικους σκύλους, αλλά με υπομονή και επιμονή, πολλές θα δεχτούν κάποιο βαθμό φροντίδας στο σπίτι. Αντίθετα, τα γατάκια συχνά δέχονται το βούρτσισμα των δοντιών πιο εύκολα από τα κουτάβια. Και στα δύο είδη είναι πολύ πιο εύκολο να εισαχθεί το βούρτσισμα των δοντιών νωρίτερα παρά αργότερα στη ζωή του ζώου.

Μια μαλακή, ανθρώπινη οδοντόβουρτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή του οδοντιατρικού προϊόντος. Για γάτες και μικρόσωμα σκυλιά,μια παιδική οδοντόβουρτσα μπορεί να είναι πιο κατάλληλη. Εφαρμόστε την πάστα, το τζελ ή το διάλυμα στην οδοντόβουρτσα και προχωρήστε στο βούρτσισμα όπως θα κάνατε με τα δικά σας δόντια, εστιάζοντας στη γραμμή των ούλων καθώς και στο εξωτερικό των μεγάλων προγομφίων και κυνοδόντων. Δεν απαιτείται ξέβγαλμα.

Μια λαστιχένια «βούρτσα δακτύλων», μπορεί να είναι πιο άνετη για τα ζώα και τους ιδιοκτήτες, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική (αφαιρεί λιγότερη πλάκα) από μια κλασική οδοντόβουρτσα. Η χρήση της «βούρτσας δακτύλου», ή υφάσματος κατά τη διάρκεια της φάσης εκπαίδευσης είναι χρήσιμη, αλλά πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το ζώο να δεχτεί μια κατάλληλη οδοντόβουρτσα.

Παράλληλα συνιστάται η χρήση μη αφρίζουσας εύγευστης οδοντόκρεμας για κατοικίδια ζώα.Ωστόσο η προσθήκη οδοντόκρεμας δεν αντικαθιστά το αποτέλεσμα από τη μηχανική δράση του βουρτσίσματος με το οποίο αφαιρείται η οδοντική πλάκα. Επομένως, το βούρτσισμα με οδοντόβουρτσα βρεγμένη με νερό παραμένει αποτελεσματικό. Παρ’όλα αυτά η οδοντόκρεμα κατάλληλη για σκύλους και γάτες έχει ωραία γεύση και επομένως το κατοικίδιο ζώο συνήθως επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να βουρτσίζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφαιρώντας έτσι περισσότερη πλάκα.

Η πάστα πρέπει να πιεστεί προς τα κάτω στις τρίχες της οδοντόβουρτσας για να διατηρηθεί και να αποφευχθεί η απομάκρυνση της από το ζώο. Η χρήση ανθρώπινης οδοντόκρεμας δεν συνιστάται, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οξέα και χρόνια προβλήματα τοξικότητας ή στομαχικές διαταραχές σε περίπτωση κατάποσης της, καθώς τα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν να ξεπλύνουν την οδοντόκρεμα.

Επίσης, η πολυσυζητημένη σπιτική φόρμουλα που αναμιγνύει μαγειρική σόδα και αλάτι σε νερό μπορεί να είναι αποτελεσματική ως εναλλακτική οδοντόκρεμα, ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο αυτού του μείγματος, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ηλικιωμένα κατοικίδια ζώα ή σε εκείνα που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις. Tο καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι σημαντικό για τη διατήρηση κλινικά υγιών ούλων για όλη τη ζωή του ζώου.

2) Στοματικά διαλύματα
Η γλυκονική χλωρεξιδίνη ,ένα υδατικό μη αλκοολούχο διάλυμα, θεωρείται γενικά ότι είναι το από του στόματος αντισηπτικό επιλογής στα ζώα και θα πρέπει να χρησιμοποιείται η σωστή συγκέντρωση(συνιστάται 0,12%). Η γλυκονική χλωρεξιδίνη διατίθεται ως υδατικό διάλυμα και ως ημί-ρευστη γέλη. Μπορεί να εφαρμοστεί με σύριγγα, κομμάτι γάζας ή οδοντόβουρτσα.Η προτιμώμενη μέθοδος χορήγησης χλωρεξιδίνης είναι η χρήση του υδατικού διαλύματος ως στοματικό ξέβγαλμα μία ή δύο φορές την ημέρα (ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής). Το διάλυμα διανέμεται στην στοματική κοιλότητα χρησιμοποιώντας σύριγγα. Οι ιδιοκτήτες είναι σημαντικό να μάθουν πώς να ανυψώνουν το χείλος για να εκθέσουν τα δόντια και τα ούλα και απο τις δύο πλευρές του στόματος. Για γάτες και μικρά σκυλιά συνιστάται 3 ml ανά πλευρά (συνολικά 6 ml),για μεσαίου μεγέθους σκύλους 5-8 ml ανά πλευρά και για μεγαλόσωμους σκύλους 10 ml ανά πλευρά.

3) Οδοντικό νήμα
Οι ιδιοκτήτες μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα στα δόντια του σκύλου τους, αλλά όχι με τον συμβατικό τρόπο. Τα προϊόντα οδοντικού νήματος με τη μορφή παιχνιδιών μάσησης έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην οδοντική υγιεινή.Τέτοιες συσκευές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των δοντιών, υποθέτοντας, φυσικά, ότι το κατοικίδιο ζώο θα παίξει μαζί τους.Τα ακατέργαστα δέρματα και τα νάυλον κόκαλα μάσησης μπορούν επίσης να αποδειχθούν χρήσιμα στη μηχανική αφαίρεση πλάκας από τις οδοντικές επιφάνειες των σκύλων. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η σίτιση μπισκότων σκληρής μάσησης δεν προσφέρει πολλά από μόνη της για την πρόληψη της περιοδοντικής νόσου,διότι η αμυλώδης φύση τέτοιων ειδών διατροφής μπορεί να προωθήσει τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας.

4) Διατροφή
Η παράθεση κλινικών διαιτών ειδικά σχεδιασμένες για την φροντίδα των δοντιών,αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της μασητικής δραστηριότητας και έχουν σχεδιαστεί με ιδιότητες υφής που μεγιστοποιούν το αυτοκαθαριστικό αποτέλεσμα, ενώ είναι ευεργετικές στη μείωση της συσσώρευσης οδοντικών εναποθέσεων και κατά συνέπεια του βαθμού ουλίτιδας που αναπτύσσεται.

Ωστόσο κανένα από τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το καθημερινό βούρτσισμα. Κατά συνέπεια, η χρήση τους δεν μπορεί να επιτευχθεί ή να διατηρήσει κλινικά υγιή ούλα απουσία βουρτσίσματος. Ενώ πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών εκτελείται από τον ιδιοκτήτη, τα διαιτητικά μέσα για τη μείωση της συσσώρευσης οδοντικών εναποθέσεων και συνεπώς τη μείωση της σοβαρότητας της ουλίτιδας είναι ένα χρήσιμο συμπληρωματικό μέτρο.

Κατά την επιλογή μιας κατάλληλης οδοντιατρικής δίαιτας ή μασώμενων προϊόντων υγιεινής,είναι σημαντική η αγορά είτε ενός προϊόντος που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε δημοσιεύσεις που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους, είτε ενός προϊόντος που έχει βραβευτεί με σφραγίδα αποδοχής από το VOHC®.*( Veterinary Oral Health Council).

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΓΚΛΗ
Κτηνίατρος
φ.μ.Master of Companion Animal Clinical Science
AniCura AB και University of Copenhagen Δανίας.
Λεωφ. Βάρης 6,Βάρη Αττικής
τηλ. 210-8958602Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Τατιάνα Κοροβίλα 07.03.24
Εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον το άρθρο της κτηνιάτρου, για μία ακόμη φορά.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.