ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 22:30

ΑΛΙΜΟΣ

Πολιτιστικό Κέντρο Κυθηρίων: Τη δικαστική οδό αποφάσισε να ακολουθήσει ο Δήμος Αλίμου

1 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 15:02
Ανεστάλει η κατεδάφιση

Τη δικαστική οδό αποφάσισε να  ακολουθήσει το δημοτικό συμβούλιο Αλίμου, μετά από εισήγηση του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη, εναντίον του "Τριφυλλείου" Ιδρύματος Κυθήρων, προκειμένου να αποτραπεί η προσπάθεια κατεδάφισης του Πολιτιστικού Κέντρου Κυθηρίων και η ανέγερση πολυκατοικιών, κόντρα στη θέληση του Συνεταιρισμού Κυθηρίων που παραχώρησε την έκταση και το ημιτελές κτίσμα ως δωρεά στο Ίδρυμα, με τη ρητή εντολή να αποπερατωθεί και να χρησιμοποιηθεί όπως αρχικά είχε οριστεί από τον Συνεταιρισμό, ως χώρος πολιτισμού. Προκειμένου δε να διευκολύνει την αποπεράτωσή του δώρησε επιπλέον και τέσσερα οικόπεδα. 

Αντ' αυτού όμως το Ίδρυμα παρουσιάζοντας ένα τροποποιημένο συμβόλαιο το οποίο η δημοτική αρχή χαρακτήρισε ψεύτικο αφού δεν είναι καταγεγραμμένο ούτε στο Κτηματολόγιο ούτε στο Υποθηκοφυλακείο, διατείνεται πως αλλά ζει η θέληση του δωροθέτη και δίνει το δικαίωμα στο Ίδρυμα να κατεδαφίσει το κτίμα και να ανεγείρει με το σύστημα της αντιπαροχής πολυκατοικίες. 

 Το συγκεκριμένο θέμα ήρθε για δεύτερη φορά στο δημοτικό συμβούλιο για περαιτέρω λήψη αποφάσεων προκειμένου να καθοριστούν οι νομικές ενέργειες του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις μεθοδεύσεις του Ιδρύματος αλλά και για τα περιουσιακά του στοιχεία. που όπως αποδείχθηκε είναι πλούσια αφού είναι ιδιοκτήτης σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου που συγκέντρωσε η δημοτική αρχή 80 ακινήτων στην Ελλάδα και ενός συγκροτήματος καταστημάτων στο Μπρισμπέϊν της Αυστραλίας. 

Για δεύτερη φορά το θέμα ήρθε  στο δημοτικό συμβούλιο Αλίμου στις 27 Φεβρουαρίου για περαιτέρω λήψη αποφάσεων προκειμένου να καθοριστούν οι νομικές ενέργειες του Δήμου, στο θέμα του Πολιστικού Κέντρου Κυθηρίων. 

Το "Τριφύλλειο" Ίδρυμα ψεύδεται

Στην προηγούμενη συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση για "σημειακή τροποποίηση του σχεδίου πόλης του ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ 264 ώστε εκεί να προβλέπεται ότι ο χώρος προορίζεται για πρόνοια και πολιτισμό".  Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αλίμου βρίσκεται προς έγκριση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ και αναμένεται η έγκρισή του ή μη. 

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο εξώδικο που απέστειλε το Ίδρυμα στο δήμο και στο οποίο ανάμεσα και σε άλλα αναφέρει ότι έχει κατατεθεί ένσταση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ προκειμένου να μη γίνει η αλλαγή στο Γενικό Πολεοδομικό  που αφορά στην έκταση της δωρεάς και ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή.

Ο δήμαρχος είπε:

Στο εξώδικο που απέστειλε το Ίδρυμα και συγκεκριμένα στη σελίδα 8 αναφέρει ότι "...στις 20/12/2023 το ΚΕΣΥΠΟΘΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώπιον του οποίου συζητήθηκε η αναθεώρηση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΓΠΣ του δήμου Αλίμου έκανε αποδεκτή τη σχετική ένσταση του Ιδρύματος ως προς τον περιορισμό της χρήσης του Ιδρύματος ως χρήση πρόνοιας και πολιτισμού, επανακαθορίζοντας τη χρήση ως αρχικώς είχε χαρακτηριστεί ως χρήση Γενικής Κατοικίας". 

"Λέει ψέματα το Ίδρυμα" τόνισε ο Ανδρέας Κονδύλης, "γιατί δεν έχει βγει καμία απόφαση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Η υπόθεση αναβλήθηκε με αίτημα του Ιδρύματος και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση". 

Ο δήμαρχος έκανε αναδρομή στο ιστορικό από την απόφαση του Συνεταιρισμού για την ανέγερση του πόλου Πολιτισμού στο συγκεκριμένο σημείο έως τη δωρεά στο Τριφύλλειο Ίδρυμα και την εξέλιξή του μέχρι σήμερα. 

Επιπλέον ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα όσα αποκαλύφθηκαν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι παρουσιάστηκε ένα συμβόλιο νεώτερο που δήθεν δίνει τη δυνατότητα να γίνει αλλαγή χρήσης του ακινήτου. Ένα συμβόλαιο που δεν έχει καμία ισχύ όπως είπε, αφού δεν προέκυψε από καμία απόφαση του συνεταιρεισμού των Κυθηρίων και κυρίως γιατί είναι αμετάγραφο στο κτηματολόγιο και στο υποθηκοφυλάκειο. 

Η άδεια κατεδάφισης και τα 82 ακίνητα του "Τριφυλλείου" 

Έντονα επικριτικός ήταν ο Ανδρέας Κονδύλης όσον αφορά στα κίνητρα του "Τριφυλλείου" Ιδρύματος να μετατρέψουν ένα χώρο Πολιτισμού σε χώρο real estate για να στηρίξουν όπως αναφέρουν τη λειτουργία του Ιδρύματος και των γερόντων που ζουν σ' αυτό γιατί δεν έχουν έσοδα. 

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος έκανε μια εκπληκτική αποκάλυψη. Όπως είπε ψάχνοντας από περιέργεια να δουν αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία καταγεγραμένα στο Ίδρυμα αποκάλυψε ότι βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Στο ίδρυμα είναι καταγεγραμένα στο Κτηματολόγιο 82 ακίνητα και ένα Κτίριο καταστημάτων στο Μπρισμπέϊν στην Αυστραλία. Πέραν όμως όλων αυτών οι γέροντες που φιλοξενούνται καταθέτουν το 100% των συντάξεών τους σ' αυτό. 

"Με τέτοια ακίνητη περιουσία" είπε ο δήμαρχος " θα πρέπει να γίνει κάποιος έλεγχος στη διαχείρισή της αφού όπως λέει το Δ.Σ. του Ιδρύματος έχουν χρέη και δεν... βγαίνουν και θα σωθούν από την πολυκατοικία που θα πάρουν ως αντιπαροχή από την οικοδόμηση του χώρου!". 

Αναφέρθηκε επίσης στην άδεια κατεδάφισης που έβγαλε στις 29 Ιανουαρίου του 2024 η κατασκευαστική εταιρεία την οποία η πολεοδομία του δήμου βάσει νόμου ακύρωσε. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και θέματα πολεοδομικών αυθαιρεσιών οι οποίες δεν τακτοποιήθηκαν από το Ίδρυμα. 

Επί του θέματος μίλησαν η Αναστασία Σιμητροπούλου και η Λιάνα Κορομπίλη αίσθηση όμως προκάλεσε η τοποθέτηση του Θωμά Γιούργα ο οποίος για μια ακόμα φορά ζήτησε να απαλλοτριωθεί η έκταση, και η απάντηση του δημάρχου. 

Θωμάς Γιούργας: H μόνη λύση είναι η απαλλοτρίωση... 

"Υπάρχει λύση στο θέμα" είπε ο Θωμάς Γιούργας "και είναι η λύση της απαλλοτρίωσης για το χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Κυθηρίων, γιατί δεν νοείται κοινωφελής χώρος χωρίς απαλλοτρίωση. Είναι μια επίπονη λύση αλλά είναι ο μόνος τρόπος γιατί ο δικαστική οδός θα αποτύχει".  

Απαντώντας ο δήμαρχος είπε: "Δεν είναι η απαλλοτρίωση λύση για κάθε πρόβλημα. Και πως προδικάζεται ότι θα χάσουμε αν πάμε δικαστικά; 

Θα ξαναπληρώσουμε κάτι για το οποίο έχει ήδη πληρώσει ο κόσμος και στην προκειμένη περίπτωση ο συνεταιρισμός των Κυθηρίων που ίσως  μπορεί να το πάρει πίσω αν ξανασυσταθεί ο Συνεταιρισμός; 

Και βεβαίως για να γίνει η απαλλοτρίωση ο νόμος λέει ότι πρέπει τα χρήματα της απαλλοτρίωσης πρέπει να τα έχουμε στο ταμείο. 

Με πιάνει σύγκρυο κύριε Γιούργα όσο σκέφτονται ότι θα μπορούσε να είχατε την τύχη της πόλης στα χέρια σας. Θα κάνατε πράγματα καταστροφικά για τον τόπο. 

Με τις απαλλοτριώσεις που έχετε προτείνει μέχρι τώρα κύριε Γιούργα έχετε βγάλει ένα λογαριασμό πάνω από 15 εκ. ευρώ. Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; δεν μας είπατε. Υπάρχει κανένα τσουβάλι με χρήματα; Αν υπάρχει πείτε το και σε μας..." 

Τι ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο 

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων ψηφίστηκαν τα ακόλουθα: 

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε με 24 υπέρ και 4 λευκά (Γιούργας, Μπελιά, Ορφανός και Κορομπίλη):

1. την προσφυγή στη δικαιοσύνη, με βάση το άρθρο 503 το Αστικού Κώδικα, με τακτική αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά της Διοίκησης του Τριφυλλείου Ιδρύματος:

2. Να παραλείψει να γκρεμίσει το κτήριο.

3. Να του επιβληθεί η αποπεράτωση του κτιρίου  σύμφωνα με τους όρους της δωρεάς του 2004 και

4. Την υποστήριξη των κατοίκων στην προσπάθεια να ανασυστήσουν τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων Αλίμου προκειμένου να γίνει ανάκληση της δωρεάς. 
  

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Μπουρλοτιέρης 01.03.24
Ανδρέα πως τους πετσοκόβεις έτσι κάθε φορά. Θα μου πεις ότι με όλα αυτά τα σαθρά αντιπολιτευτικά τους, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.