ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 01:42

ΑΡΘΡΑ

Εργαλεία για τη θεραπεία της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας του σκύλου στο κτηνιατρείο

Της Κτηνιάτρου Βασιλικής Ταγκλή* 0 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 10:49

Η χρησιμοποίηση του κάθε εργαλείου αποτελεί βασική προυπόθεση για επιτυχημένο θεραπευτικό αποτέλεσμα.Ο Κτηνίατρος οφείλει να γνωρίζει τον χειρισμό τους και την απόδοση τους.Απαιτείται ορθή χρήση και επιδεξιότητα χειρισμού από τον Κτηνίατρο.

Τα χρησιμοποιούμενα περιοδοντικά εργαλεία είναι γενικά και ειδικά.

Τα γενικά είναι
1. Το κάτοπρον (καθρεπτάκι) ,επίπεδο ή κοίλον.
2. Η βαμβακολαβίδα
3. Ο ανιχνευτήρας
4 . Η περιοδοντική μύλη,απλή ή διπλή. Είναι στρογγυλή ή πλατιά ,αριθμημένη σε χιλιοστά και χρησιμοποιείται για την μέτρηση του βάθους των θυλάκων,αποτελεί το βασικό εργαλείο ανίχνευσης της περιοδοντικής νόσου.

Τα ειδικά περιοδοντικά εργαλεία είναι
α) Ξέστρα αποτρύγωσης

1. Δρέπανα (προσθίων -οπισθίων)

2. Σκαλίδες (δύο προσθίων -δύο οπισθίων)
β) Ξέστρα υποουλικής αποξέσεως

1. Κοχλιάρια (δύο προσθίων 2L-2R,δύο προγομφίων 4 L-4R, δύο γομφίων-τραπεζιτών)
Δρέπανα.

Χρησιμοποιούνται συνήθως με έλξη για την απόσπαση μεγάλων τρυγιακών εναποθέσεων από τις όμορες επιφάνειες των δοντιών.Η λεπίδα τοποθετείται με προσοχή στην ουλοδοντική σχισμή ή τον θύλακο με γωνία 80 μοιρών και με μιά ισχυρή ελκτική κίνηση αποσπά την τρυγία. Τα δρέπανα χρησιμοποιούνται προσεκτικά ,δεδομένου ότι η οξεία αιχμή του εργαλείου μπορεί να χαράξουν την οστείνη ή να σχίσουν τα ελεύθερα ούλα.

Σκαλίδες

Είναι εργαλεία που το τελικό τους άκρο ή λεπίδα,έχει κάμψη περίπου 90 μοιρών ,η δε κορυφή της λεπίδας είναι ευθεία.Χρησιμοποιούνται πάντα με έλξη για την απόσπαση της υπερουλικής και της υποουλικής τρυγίας από τις προστομιακές και γλωσσικές επιφάνειες όλων των δοντιών. Η λεπίδα τοποθετείται με προσοχή κάτω από την τρυγιακή εναπόθεση με γωνία 80 μοιρών και με μιά ισχυρή ελκτική κίνηση αποσπά την τρυγία. Οι σκαλίδες χρησιμοποιούνται προσεκτικά ,δεδομένου ότι με τα αιχμηρά άκρα του εργαλείου μπορεί να χαράξουν την οστείνη ή να σχίσουν τα ελεύθερα ούλα.
Κοχλιάρια

Είναι εργαλεία με λεπτή καμπύλη λεπίδα και χρησιμοποιούνται και οι δύο κοπτικές ακμές.Προορίζονται για υποουλική απόξεση τόσο των ριζικών ή ουλικών τοιχωμάτων.Η λεπίδα φθάνει μέχρι των πυθμένα του θυλάκου.Η λεπίδα τοποθετείται σε επαφή με την επιφάνεια της ρίζας με γωνία 45- 85 μοιρών ως προς αυτήν.Με την έλξη προς την μύλη αποσπώνται τα υπολλείματα της τρυγίας και επιτυγχάνεται η αναγέννηση των ιστών.Κατά την απόξεση τα παρειακά ούλα υποστηρίζονταιμε το δάκτυλο του αριστερού χεριού και η λεπίδα εφαρμόζεται με 80-85 μοίρες.Απομακρύνεται έτσι το εξελκωμένο επιθήλιο και το φλεγμαίνον χόριο του ουλικού τοιχώματος.Κάθε κοχλιάριο είναι σχεδιασμένο για εφαρμογή σε ορισμένη επιφάνεια.

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΞΕΣΤΡΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΟΥ
Για την αποτελεσματικότητα της απόδοσης των ξέστρων απαιτούνται ορισμένες γενικές και ειδικές προυποθέσεις.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
α) Επαρκής φωτισμός του πεδίου και καλή ορατότητα.
β) Σωστή θέση του Κτηνιάτρου σε σχέση με το ζώο.
γ) Επάρκεια χώρου στο στόμα για τον χειρισμό των εργαλείων
δ)Πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα εργαλεία ,τα ξέστρα να είναι ακονισμένα και να συνοδεύονται από έναν ακονισμένο ακονόλιθο.
ε)Να γίνεται με ασφάλεια συγκράτηση της άνω και κάτω γνάθου.
ζ)Απαραίτητη η σιελαντλία.
η) Οποιαδήποτε περιοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται στους κτηνιατρικούς ασθενείς θα πρέπει να εκτελείται υπό γενική αναισθησία, με τραχειοσωλήνα που έχει ασφαλή αεροθάλαμο (Holmstrom 1998, Niemiec 2013). Μόνο όταν ο ασθενής είναι σωστά αναισθητοποιημένος μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής αποτρύγωση και εξέταση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάλληλη περιοδοντική/οδοντική/στοματική θεραπεία απαιτεί χρόνο και υπομονή. Για κάθε οδοντιατρικό περιστατικό θα πρέπει να υπολογίζεται χρονικά τουλάχιστον μία ώρα και πολύ περισσότερος χρόνος σε αρκετές περιπτώσεις .

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Η γνώση του σωστού χειρισμού των εργαλείων είναι βασική προυπόθεση για την επίτευξη ενός θεραπευτικού αποτέσματος.
1.Σαφή αντίληψη της επιφάνειας του δοντιού και των ούλων.
2. Ασφάλεια των εργασιών που μπορεί να προκληθεί από τα εργαλεία ή από το ζώο.
3. Η λαβή του εργαλείου γίνεται με τον αντίχειρα ,τον δείκτη ή τον μέσον. Ο μέσος χρησιμοποιείται συνήθως και για στήριξη. Η λαβή αυτή αναφέρεται και σαν λαβή κονδυλοφόρου.Παρέχει μεγάλη σταθερότητα εργαλείων και μεγαλύτερη ελκτική δύναμη.

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΥΠΕΡΗΧΩΝ
Η λειτουργία τους βασίζεται στην μηχανική ενέργεια της κορυφής ενός ειδικού ξέστρου που δονείται με υπερηχητική συχνότητα 25-42 χιλιοκύκλων ανά δευτερόλεπτο και με πλάτος δονήσεως 0,006 -0,1 χιλιοστά.Ηυπερηχητική δόνηση προκαλεί θερμότητα και εξουδετερώνεται με καταιονισμό νερού στην κορυφή του ξέστρου.Οι συσκευές υπερήχων είναι ένα εργαλείο στα χέρια του κτηνιάτρου, αναμφισβήτητα παραδεκτό ,για πιό γρήγορο και άνετο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

ΣΤΙΛΒΩΣΗ
Την αποτρύγωση με εργαλεία χειρός ή με συσκευές υπερήχων ακολουθεί η στίλβωση.Με την στίλβωση ολοκληρώνεται η απομάκρυνση των οδοντικών πλακών και αφαιρούνται οι χρωστικές κηλίδες.Τα δόντια του ζώου γίνονται λεία και είναι δύσκολος η εναπόθεση και ο σχηματισμός της τρυγίας (πέτρας).

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Φεύγοντας από το κτηνιατρείο υπεύθυνος για την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος είναι ο ιδιοκτήτης του ζώου. Απαιτείται καθημερινή απασχόληση για την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος που συνεπάγεται απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας για την οδοντική και περιοδοντική υγεία του ζώου. Ο ιδιοκτήτης του ζώου πρέπει να είναι ενήμερος από την αρχική επίσκεψη στο κτηνιατρείο για την οδοντιατρική φροντίδα του ζώου (σκύλου- γάτας), ιδανικό δε είναι να εκπαιδεύεται το ζώο από μικρή ηλικία.

Την επόμενη εβδομάδα το θέμα μας θα είναι,η πλήρης οδοντιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς στο σπίτι. Θα αναφέρεται βούρτσισμα των δοντιών, υλικά και μέθοδοι για το βούρτσισμα των δοντιών ,Οδοντόκρεμες που χρησιμοποιούνται,αντισηπτικά για πλύσεις ,ειδικές τροφές και κεράσματα που προορίζονται για οδοντιατρική χρήση στον έλεγχο της πλάκας και της τρυγίας

*ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΓΚΛΗ
Κτηνίατρος
φ.μ.Master of Companion Animal Clinical Science
AniCura AB και University of Copenhagen Δανίας.Λεωφ. Βάρης 6,Βάρη Αττικής
τηλ. 210-8958602

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.