ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 22:04

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγρότες: Αποφάσισαν την κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα

6 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 11:29

Κλιμακώνουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους αποφασίζοντας την κάθοδό τους στην Αθήνα με τρακτέρ, αυτοκίνητα και λεωφορεία, καλώντας τους συναδέλφους τους σε μαζική συμμετοχή.

Πεποίθηση των αγροτών είναι ότι υπάρχουν κι άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχυθούν περισσότερο σχετικά με το κόστος παραγωγής δηλαδή το ρεύμα και το πετρέλαιο, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Συμβολικοί αποκλεισμοί πραγματοποιούνται ήδη σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ στα τελωνεία της Νίκης, των Ευζώνων και των Κήπων τα τρακτέρ είναι έτοιμα να μπλοκάρουν την κυκλοφορία.

Σήμερα (16/2) το πρωί είναι προγραμματισμένο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αγιά ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε συμβολικό αποκλεισμό.

Στη διάρκεια της σύσκεψης στη Νίκαια της Λάρισας συμφώνησαν όλοι στην ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων θεωρώντας ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους από τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Ρίζος Μαρούδας σε δήλωση του κατήγγειλε παράλληλα την κυβέρνηση «για την προσπάθεια καταστολής και εκφοβισμού σε συναδέλφους που βρίσκονται σε τελωνεία και λιμάνια, έχοντας να αντιμετωπίσουνε τα ΜΑΤ αλλά και τις μηνύσεις».

Οι αγρότες δηλώνουν απογοητευμένοι μετά και την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω παροχές, καθώς θεωρούν ότι θα μπορούσαν να ενισχυθούν περισσότερο στο κομμάτι του κόστους παραγωγής, δηλαδή το ρεύμα και το πετρέλαιο, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Συνάντηση Χρυσοχοϊδη - αγροτών στις 13:00 για την «κάθοδό» τους στην Αθήνα

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων.

Συγκεκριμένα, στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης για να καταλήξουν στον σχεδιασμό του μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το makthes.gr, σκοπός είναι να συμφωνήσουν κυβέρνηση και αγρότες τον τρόπο που θα γίνει η κάθοδος στην πρωτεύουσα τους και από ποια μπλόκα θα ξεκινήσουν τα τρακτέρ.

Στη σύσκεψη εκτός από τους εκπροσώπους των αγροτών από την Κεντρική Μακεδονία, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από Θεσσαλονίκη και Μαγνήσια αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης αναμένεται να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο με τις ώρες και την διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγρότες από όλα τα μπλόκα για να κατέβουν στην Αθήνα την Τρίτη.

Πάντως, από την Κεντρική Μακεδονία, οι περισσότεροι αγρότες θα κατέβουν με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι, είναι αδύνατον να κατεβάσουν τρακτέρ από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Καταλήψεις

Οι αγρότες προχώρησαν χθες στην κατάληψη του κτηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από νωρίς το πρωί και δεν επέτρεψαν τους εργαζόμενους να εισέλθουν.

Παράλληλα, με μία αιφνιδιαστική κίνηση οι αγρότες του μπλόκου της Καστοριάς απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις του Τελωνείου Καστοριάς, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην κεντρική είσοδο και τον προαύλειο χώρο του κτηρίου.

Μαρινάκης: Έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «μετά την δίκαιη και ολοκληρωμένη πρόταση του πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους των αγροτών σε συνέχεια των όσων εξαγγέλθηκαν και τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα παρερμηνείας».

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «προφανώς θα υλοποιήσει όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός» και ότι έχει «μεγάλη σημασία η συνέπεια έργων και λόγων».

Τα βασικά αιτήματα

Τα βασικά αιτήματα που τους βγάζουν στους δρόμους:

Μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα όπως:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων, ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση πάνω σ’ αυτήν.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. (Ακαρπία της ελιάς).
- Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς, και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Σχόλια Αναγνωστών

6 Προσθήκη σχολίου
αντιγονη 19.02.24
Δύσκολη δουλειά του αγρότη και μ' όλη αυτή την ακρίβεια τσακίζεται όμως ποιοσ άλλος επαγγελματίας έχει εξασφαλισμένο το εισόδημά του;
Απάντηση
Βαριώτης 18.02.24
Ωραίες και αλήστου μνήμης εποχές εκείνες του ΠΑΣΟΚ που το χρήμα δινόταν απλόχερα και η ΕΕ έκανε ελέγχους για το θεαθήναι. Ωραίες εποχές για τους πατέρες τότε των αγρών. Και με το δίκιο τους τώρα οι διάδοχοι ζητάνε και ολο ζητάνε. Μόνο που τώρα οι Βρυξέλλες ελέγχουν και το τελυταίο σεντ που θέλει να δώσει ο κάθε Μητσοτάκης αδέλφια, γιατί μας έχει φοβηθεί το μάτι τους και δεν μας εμπιστεύονται γιατί αν μας αφήσουν λάσκα το λουρί, νάσου ξανά στα μνημόνια - φέρετρα.
Απάντηση
Σχολιαστής 18.02.24
Άντε αδέλφια μπροστά στον αγώνα για να τα ξανακονομήσουμε, όπως τις εποχές των παχέων αγελάδων του πασοκ, που σκόρπαγε λεφτά με συνθήματα και εντολές του τύπου "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά"!!
Απάντηση
Αμείλικτος 17.02.24
ΟΥΣΤ !!!
Απάντηση
Κασελοπουλακίδας 17.02.24
'Οντως αυτό διαβάστηκε στα Νέα πριν μια δυό μέρες.άομως το πρόβλημα και το ερώτημα είναι αν τους κόψανε την παροχή που απότι φαίνεται αν και χρωστάνε τόσα χρόνια δε τους τόχουνε κόψει. Ενώ στους απλούς πολίτες θα τοχαν διακόψει σε χρόνο ντετέ, χώρια που μπορεί να τους τάχαν ζαλίσει και τίποτα εισπρακτικές.
Απάντηση
Προβληματισμένος πολίτης 17.02.24
Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να μην τους αφήσει να μπούνε στην Αθήνα. Δε μας φτάνει το καθημερινό αλαλούμ, τώρα θα έχουμε και τους αγρότες που εκβιάζουν ενώ όπως μάθαμε πολλοί από αυτούς που φωνάζουν για δωρεάν ηλεκτρικό έχουν να πληρώσουν στη ΔΕΗ πάνω από δέκα χρόνια.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.