ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 08:41

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Νέα Σμύρνη: H Δήμητρα Νάνου απαντά για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου

4 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 18:00

Η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νέα Σμύρνη Δήμητρα Νάνου δίνει απαντήσεις για τις καθυστερήσεις  στο υπό κατασκευή πολυδύναμο αθλητικό κέντρο  στην οδό Αρτάκης.


Ως πρώην αντιπεριφερειάρχης του νοτίου τομέα  με τη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη από το 2019 έως τον Ιανουάριο του 2023, όπου και παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, τοποθετήθηκε εξηγώντας έναν προς έναν τους λόγους για τους οποίους υπήρξαν οι καθυστερήσεις. Η τοποθέτηση της Δήμητρας Νάνου  

 "Παλατάκι"... στην οδό Αρτάκης (με αφορμή συζήτηση που άνοιξε για την καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29.1.2024)

Στο βίντεο που ακολουθεί παρατίθενται δεδομένα και η χρονική ακολουθία τους για να ...βοηθηθούν όσοι έχουν ελλιπή γνώση ή/και κοντή ή επιλεκτική μνήμη ως προς το περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεκίνησε να εκτελείται η κατασκευή του πολυδύναμου αθλητικού κέντρου και κατ' επέκταση ως προς το στάδιο εκτέλεσης του έργου τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο 2023.
Περιορίζομαι στην επίκληση στοιχείων για να μην θεωρηθεί ότι μεροληπτώ ή ότι εμπλουτίζω με "σάλτσα" τη συναφή επιχειρηματολογία.

Καλό είναι να αφήνεται η εξειδικευμένη γνώση περί των τεχνικών ζητημάτων στους ειδικούς. Όπως επίσης, καλό είναι να μην παραβλέπονται οι αντικειμενικές συνθήκες ή τα γεγονότα που μπορεί να προκύπτουν και που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και τα οποία είναι ικανά να συμπαρασύρουν το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών (ενδ. καιρικές συνθήκες, αρχαιολογία, μεταβολή προγράμματος λόγω διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων).

Σε ότι με αφορά προσωπικά, είχα αναδείξει με συνέπεια στη δημόσια συζήτηση, όλο το προηγούμενο διάστημα ως Αντιπεριφερειάρχης και ακολούθως ως Υποψ. Δήμαρχος, τα στοιχεία που ακολουθούν, παραμένοντας σταθερή στις θέσεις μου και προσηλωμένη σε έναν στόχο: Στη στενή και κατά τρόπο συντονισμένο συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων για να ξεπερασθούν προβλήματα και παραλείψεις που κληρονομήσαμε (όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής το 2019) και που "έτρεχαν" πίσω στο χρόνο, οπότε αυτό το εμβληματικό και υπερτοπικού ενδιαφέροντος έργο δημοπρατήθηκε. Σε αυτό το πνεύμα κινούμαι μέχρι σήμερα γιατί το πολυδύναμο αθλητικό κέντρο πρέπει να ολοκληρωθεί.

Σε αυτό το πνεύμα πρέπει να κινείται όμως και οποιοσδήποτε κατέχει θέση ευθύνης, απευθυνόμενος με ειλικρίνεια στους πολίτες και σεβόμενος το θεσμικό ρόλο του. Κάνω τη σχετική αναφορά γιατί το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα οι ανθυποψήφιοί μου μαδούσαν μαργαρίτες και πετούσαν -κατά πως βόλευε- το μπαλάκι της ευθύνης, ανάλογα με την ιδιότητα που είχαν προ των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και να που άλλαξαν, αμέσως μετά τις εκλογές, το "μοτίβο" των θέσεών τους...

Ακολουθεί συνοπτική αναφορά (για λόγους διευκόλυνσης) στα κυριότερα σημεία του βίντεο που επισυνάπτεται:

📌 Με την υπ' αριθ. 2887/19.12.2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, χορηγήθηκε παράταση, χωρίς αποκλειστική υπαιτότητα της αναδόχου εταιρίας, της ενδεικτικής τμηματικής προθεσμίας κατά 6 μήνες (ήτοι μέχρι 2.5.2024) και της συνολικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου κατά 6 μήνες (ήτοι μέχρι 2.3.2025) για 2 λόγους:

(α) εξαιτίας της 5μηνης καθυστέρησης στην εξασφάλιση του απαιτούμενου (για τη σκυροδέτηση της θεμελίωσης) πορίσματος του ελεγκτή δόμησης, διαδικασία που κινήθηκε από τον Δήμο Νέας Σμύρνης στις 3.7.2023 ενώπιον της αρμόδιας ΥΔ.ΟΜ. Βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται η σκυροδέτηση της θεμελίωσης προ του πορίσματος του ελεγκτή δόμησης.

(β) εξαιτίας της δυσχέρειας εκσκαφής του βραχώδους εδάφους και της όχλησης που προκαλείται από εργασίες με τη χρήση σφύρας σε ώρες κοινής ησυχίας, δεδομένου ότι το εργοτάξιο βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό.

📌 Βάσει του από 14.9.2023 πρακτικού της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, είχαν εκτελεστεί μέχρι την ημερομηνία αυτή η γενική εκσκαφή και η προσωρινή αντιστήριξη σε ποσοστό 95%. Είχε σκυροδετηθεί το 40% του σκυροδέματος εξομάλυνσης της θεμελίωσης και είχε τοποθετηθεί το 40% του σιδηρού οπλισμού, όπως και ο ξυλότυπος των φάσεων σκυροδέτησης της γενικής κοιτόστρωσης.

📌 Στην άσκηση εκ μέρους της αναδόχου εταιρίας δικαιώματος προβλεπόμενου εκ του νόμου για 6μηνη παράταση εκτέλεσης των εργασιών (εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, των πληθωριστικών πιέσεων, της έκρηξης στις τιμές καυσίμων, ενέργειας κλπ).

📌 Στην διευκόλυνση από την Περιφέρεια Αττικής του Δήμου στην εκταμίευση της χρηματοδότησης του ποσού της πρώτης ΣΣΕ, που βαρύνει αποκλειστικά τον Δήμο (συμπεριλαμβανομένης της χρονοτριβής στην ολοκλήρωση της διαδικασίας που κίνησε ο Δήμος για την πρόβλεψη του εν λόγω ποσού στον προϋπολογισμό του).

📌 Στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεκίνησε να εκτελείται το έργο (Ιούνιος 2021): πανδημία, κάμψη λειτουργίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κλείσιμο εργοταξίων, καθυστέρηση παραλαβής α υλών κλπ.

📌 Μετοχικές αναδιαρθρώσεις της αναδόχου εταιρίας.

Επαναλαμβάνω: Πρόκειται για ένα έργο που δημοπρατήθηκε στα χαρτιά το 2017*, χωρίς να διαθέτει άδεια δόμησης και φυσικά χωρίς μελέτες εφαρμογής. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2019. Η εργολαβική σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο 2021 μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της αναδόχου εταιρίας. (*Η σχετική προγραμματική σύμβαση είχε συναφθεί το 2016 μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου).

Και κλείνω: Η Νέα Σμύρνη, με το ιστορικό βάρος και την παράδοση που έχει στον αθλητισμό, αξίζει δικαιωματικά το πολυδύναμο αθλητικό κέντρο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την εξέλιξη του σωματειακού αθλητισμού.

Σχόλια Αναγνωστών

4 Προσθήκη σχολίου
Καπετάνιος 16.02.24
Δυστυχώς, για τους πολιτικούςτης αντιπάλους, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Τα δίκια με το μέρος της λοιπόν.
Απάντηση
ΦΛΟΙΣΒΙΟΣ 16.02.24
Εδώ που τα λέμε, έχει δίκιο η Δημότισσα.
Απάντηση
Δημότισσα 16.02.24
Έχει άδικο όταν λέει ότι μία από τις αιτίες είναι και τα όσα έτυχαν τότε; Πανδημίες, Ουκρανορωσικές συρράξεις και λοιπά.
Απάντηση
Διονύσης Δ. 16.02.24
Μια χαρά τα είπε η κυρία Νάνου. Για αυτούς που γνωρίζουν βέβαια γιατί έτσι έχουν τα πράγματα και όχι όπως αυτά που διαδίδουν ορισμένοι μη καλώς γνωρίζοντες.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.