ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024, 08:47

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Economist: Η Ελλάδα στις 20 καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου

0 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 12:24

Απάντηση στον θόρυβο όσων κατηγορούν την Ελλάδα για παραβιάσεις του κράτους δικαίου μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας ακόμη και την αναστολή κονδυλίων, δίνει ο Economist, ο οποίος όχι μόνο αναβαθμίζει την Ελλάδα στο καθεστώς της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά από το 2008 αλλά εκτιμά και ότι η χώρα μας δίνει καλές ειδήσεις σε μια εκρηκτική περίοδο που αυτές βρίσκονται σε έλλειψη. Η Ελλάδα βρίσκεται μια βαθμίδα πάνω από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία που χαρακτηρίζονται «ατελείς δημοκρατίες».

Όπως επισημαίνει σε ανάρτηση του ο Senior Digital Editor του Economist Μπιλ Ρίτζερς «καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει τον Λίβανο και ένας Αμερικανός βουλευτής κάνει απαισιόδοξες νύξεις για ρωσικά πυρηνικά στο διάστημα, οι καλές ειδήσεις βρίσκονται σε έλλειψη. Ίσως η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει καλές ειδήσεις. Η «χώρα της χρονιάς» του Economist όχι μόνο αναβαθμίστηκε με τον πιο πρόσφατο δείκτη δημοκρατίας EIU, αλλά σήμερα μπορεί να γίνει η πρώτη Ορθόδοξη χώρα που θα επιτρέψει τον γάμο των ομόφυλων».

Η Ελλάδα βαθμολογηθηκε με 8,14 στα 10, καταλαμβάνοντας την 20η θέση ανάμεσα στις συνολικά 167 χώρες και περιοχές που εξετάζει ο βραχίονας «Intelligence Unit» του «Economist». «Η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει λόγο να πανηγυρίζει», αναφέρεται στην έκθεση. Η χώρα μας ήταν μία από τις ελάχιστες δημοκρατίες που βελτίωσαν τον βαθμό τους σε σχέση με το 2022. Πέτυχε μάλιστα απόλυτο 10 στην υποκατηγορία για τη διεξαγωγή εκλογών και τον πλουραλισμό. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που μοιράζονται μόνο 12 άλλες χώρες. Επίσης, βαθμολογήθηκε με 8,82 στην υποκατηγορία των πολιτικών ελευθεριών.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η Ελλάδα ανήκει σε μία μικρή ομάδα χωρών που έχουν τις καλύτερες δημοκρατικές επιδόσεις, καθώς λιγότερο από το 8% των κατοίκων των χωρών που αξιολογούνται ζουν σε μία «πλήρη δημοκρατία». Αντίθετα, σχεδόν το 40% κατοικεί σε χώρες που έχουν αυταρχικά καθεστώτα.

Η επίδοση της Ελλάδας για το 2023 είναι η καλύτερη από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται το «Democracy Index», πριν από 18 χρόνια. Οι χειρότερες βαθμολογίες της χώρας μας, μεταξύ 7,23 και 7,29, καταγράφηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την τριετία μεταξύ του 2016 και του 2018.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία με δεδομένο ότι έρχεται σε μία συγκυρία όπου η δημοκρατία υφίσταται πιέσεις παγκοσμίως, με το «Economist» να σημειώνει ότι σε όλες τις ηπείρους πλην της Ευρώπης οι μετρήσεις είναι χειρότερες σε σύγκριση με το 2022. Η μέση παγκόσμια βαθμολογία για το 2023 ήταν 5,23, που συνιστά το χειρότερο μέσο επίπεδο στην ιστορία του δείκτη.

Η Δυτική Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, παραμένει η πιο δημοκρατική περιοχή στον κόσμο, καθώς το 71% των χωρών της θεωρούνται «πλήρεις δημοκρατίες». Ουραγός στην περιοχή μας είναι η Τουρκία, η οποία κατατάσσεται στα «υβριδικά καθεστώτα».

O Economist κάνει ειδική αναφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αναδεικνύοντας ιδιαίτερα ότι οι Έλληνες της διασποράς διευκολύνονται να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής, ενώ προηγουμένως θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.