ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 13:26

ΑΡΘΡΑ

H περιοδοντική νόσος στον σκύλο και τη γάτα

Της Βασιλικής Ταγκλή - Κτηνιάτρου* 1 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 12:38

Οι νόσοι του περιοδοντίου περιλαμβάνουν ομάδα νοσηρών εκδηλώσεων ,δημιουργούν συνεχή απειλή για την διατήρηση της οδοντοφυίας και προσβάλλουν τους παρακείμενους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια. Είναι γνωστό ότι πηγή εισόδου των περισσότερων μικροβίων είναι το στόμα που συνεπάγεται ότι στο ζώο πρέπει να γίνεται σχολαστική στοματική υγιεινή προς αποφυγή εγκατάστασης των νόσων του περιοδοντίου.Οι νόσοι του περιοδοντίου συγκαταλέγονται στις ύπουλες ασθένειες γιατί σε πρώτο στάδιο δεν δημιουργούν πόνο, αλλά δημιουργούν προοδευτικά μακροχρόνιες βλάβες στους ιστούς του περιοδοντίου,δεν αυτοθεραπεύονται, με αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών και υποβάθμιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

Σήμερα στις προηγμένες χώρες η κτηνιατρική οδοντιατρική αποτελεί εξειδίκευση,η οποία προοδεύει ,εξελίσεται,κάνει έρευνες και αποτελεί αληθινή κοινωνική προσφορά στα ζώα συντροφιάς.

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του περιοδοντίου είναι: 

1) Ουλίτιδα,είναι φλεγμονώδεις αντίδραση των ούλων που οφείλεται κυρίως σε τοπικά ερεθιστικά αίτια ,με προεξάρχοντα τον μικροβιακό παράγοντα με την εμφάνιση τρυγίας( πέτρας ). Η βλάβη μπορεί να αναστραφεί με την κατάλληλη επαγγελματική φροντίδα και την συνεπή φροντίδα στο σπίτι.

2)Περιοδοντίτιδα,είναι επέκταση της μη θεραπευθείσας ουλίτιδας, καταστρέφει τους ιστούς του περιοδοντίου και το οστό του φατνίου.

Eπιπτώσεις

Η εισβολή βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας , έχει φανεί ότι αυξάνει την φλεγμονή του παρεγχύματος και την ίνωση της πύλης του ήπατος. Οι έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο βάρος του φορτίου της περιοδοντικής νόσου και στη φλεγμονή του ηπατικού παρεγχύματος. Επιπλέον, οι βακτηριαιμίες (ορισμένες από τις οποίες έχουν πιθανώς ως πηγή το στόμα) στο σκύλο, έχουν συσχετιστεί με την πρόκληση χολόστασης.

Η περιοδοντική νόσος έχει επίσης ενοχοποιηθεί ως παράγοντας επικινδυνότητας για την ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου σε σκύλους και γάτες.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην καρδιά, έχουν διαπιστωθεί περιστατικά με περιοδοντική νόσο στα οποία παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά μεταβολών στις κολποκοιλιακές βαλβίδες.

Ο Κτηνίατρος εξετάζει τους ιστούς του περιοδοντίου της στοματικής κοιλότητας και προβαίνει στην θεραπεία της νόσου του περιοδοντίου. Η θεραπεία περιλαμβάνει:

1. αποτρύγωση, συνολική στοματική αξιολόγηση θεραπεία-πρόληψη,
2. Φροντίδα στο σπίτι
3. Χειρουργική θεραπεία
4. Εξαγωγές

Αυτό είναι το πρώτο ενημερωτικό βήμα για τα ζώα συντροφιάς και θα υπάρχουν εβδομαδιαίες ενημερώσεις.Tην επόμενη εβδομάδα το θέμα μας θα είναι η πλήρης οδοντιατρική φροντίδα στο κτηνιατρείο και στο σπίτι.

Επιμέλεια άρθρου:
* ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΓΚΛΗ
Κτηνίατρος
φ.μ.Master of Companion Animal Clinical Science(Surgery)
AniCura AB και University of Copenhagen Δανίας.
Λεωφ. Βάρης 6, Βάρη Αττικής
τηλ. 210-8958602
Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Δ. Δεβούρος 09.02.24
Σημαντικά τα όσα αναφέρονται για την υγιεινή των δοντιών στους τετράποδους φίλους μας. Δεν το γνώριζα το συγκεκριμένο θέμα.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.