ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 12:46

ΑΡΘΡΑ

Γιατί η ρήξη χιαστού και μηνίσκου είναι λιγότερο συχνές στα παιδιά!

0 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 17:42

Τραυματισμοί όπως η ρήξη χιαστού και μηνίσκου στα παιδιά συχνά προκύπτουν από συνδυασμό σωματικής δραστηριότητας και αναπτυξιακών παραγόντων. Ενώ μπορεί να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση που μπορεί να ευθύνεται για τέτοιους τραυματισμούς, αυτή δεν είναι συνήθως η κύρια αιτία. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ξεκούρασης του τραυματισμένου χιαστού ή μηνίσκου, φυσικοθεραπείας και πολλές φορές χειρουργικής επέμβασης, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ρήξης. Είναι σημαντικό για τους γονείς να προσέχουν και να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια των αθλημάτων προκειμένου να αποφευχθούν και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι τέτοιων τραυματισμών. Όπως πάντα, η συμβολή ενός επαγγελματία υγείας είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των καταστάσεων.

Οι αιτίες για την ρήξη μηνίσκου στα παιδιά μπορεί να είναι οι ακόλουθες :

Φυσική δραστηριότητα και αθλητισμός: Τα παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα, ειδικά αυτά που περιλαμβάνουν άλματα, απότομες περιστροφές, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή γυμναστική, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για να πάθουν ρήξη χιαστού ή μηνίσκου.

Ανατομικοί παράγοντες: Παραλλαγές στην ανατομία ή την ευθυγράμμιση του γόνατου σε ορισμένα παιδιά μπορεί να αποτελέσουν βασική αιτία τέτοιων τραυματισμών.

Ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη: Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, τα οστά, οι μύες και οι τένοντες των παιδιών αλλάζουν γρήγορα, γεγονός που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες και αυξημένη ευαισθησία σε τραυματισμούς.

Γενετικοί παράγοντες: Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν γενετική προδιάθεση για ορισμένους τύπους τραυματισμών στο γόνατο, αν και αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό αν υπάρχει κάποια τέτοια σύνδεση με την ρήξη μηνίσκου ή χιαστού.

Θεραπεία για ρήξη χιαστού και μηνίσκου σε παιδιά

Μη Χειρουργικές Θεραπείες

Η τοποθέτηση πάγου, η συμπίεση και η ανύψωση είναι τυπικές άμεσες θεραπείες μετά τον τραυματισμό για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος.

Η φυσικοθεραπεία ενδυναμώνει και προετοιμάζει τους μυς γύρω από το γόνατο. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της άρθρωσης και στην επιτάχυνση της αποκατάστασης.

Μείωση δραστηριοτήτων: Κατά την αποκατάσταση περιορίζονται οι δραστηριότητες που μπορεί να επιδεινώσουν τον τραυματισμό.

Νάρθηκας: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση νάρθηκα μπορεί να προσφέρει υποστήριξη και να αποτρέψει περαιτέρω τραυματισμό.

Χειρουργικές Θεραπείες

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να εξεταστεί σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ή εάν ο τραυματισμός επηρεάζει σημαντικά την κινητικότητα του παιδιού. Η χειρουργική προσέγγιση στα παιδιά πρέπει να γίνεται με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξητικές πλάκες του παιδιού για να αποφευχθεί η διακοπή της φυσικής ανάπτυξης.

Σχετίζονται αυτοί οι τραυματισμοί με άλλα προβλήματα των οστών ή γενετικές ασθένειες;

Υγεία των οστών: Αν και η ίδια η ρήξη χιαστού και μηνίσκου δεν σχετίζεται άμεσα με ζητήματα της υγείας των οστών, η συνολική αντοχή και η υγεία των οστών μπορεί να επηρεάσει την σωστή ανάρρωση από αυτούς τους τραυματισμούς.

Γενετικοί παράγοντες: Ορισμένες διαταραχές του συνδετικού ιστού που έχουν γενετική βάση, μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά στους τραυματισμούς των αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του γόνατου. Ωστόσο, οι περισσότερες ρήξεις χιαστού και μηνίσκου στα παιδιά δεν συνδέονται άμεσα με κληρονομικές ασθένειες.

Πρόληψη και μακροπρόθεσμη διαχείριση

Προληπτικές ασκήσεις: Η ενασχόληση των παιδιών με ασκήσεις από την μικρή ηλικία μπορεί να ενισχύσουν τους μύες των ποδιών και να βελτιώνουν την ισορροπία τους, μειώνοντας τον κίνδυνο για τραυματισμό στο γόνατο.

Κατάλληλες αθλητικές τεχνικές: Η εκπαίδευση στις σωστές τεχνικές και η χρήση κατάλληλων εργαλείων ασφαλείας στον αθλητισμό είναι ζωτικής σημασίας. Για αυτό θα πρέπει να ακούμε και την συμβουλή ενός επαγγελματία ορθοπεδικού και επίσης να ακολουθούμε τις υποδείξεις ενός έμπειρου προπονητή.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.