Δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης στη συζήτηση για το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων στον Άλιμο κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2024 για το θέμα "Σημειακή τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο οικοδομικό τετράγωνο 264", όπου βρίσκεται ημιτελές το Πνευματικό Κέντρο και που ο εργολάβος κατά παρέκκλιση του δωροθέτη μετά από διαγωνισμό, προτίθεται να το γκρεμίσει και στη θέση του να χτίσει 4 πολυκατοικίες με διαμερίσματα και καταστήματα.
Η τοποθέτηση και οι ερωτήσεις τις οποίες υπέβαλε κατά την ομιλία της η δημοτική σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αναστασία Σιμητροπούλου προς τη δημοτική αρχή ήταν αυτές που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη.
Παρά το γεγονός ότι η κυρία Σιμητροπούλου τόνισε πολλές φορές πως στις προθέσεις της δεν ήταν η αντιπαράθεση και η δημιουργία διλημμάτων, φάνηκε όπως επισήμανε και ο δήμαρχος στη συνέχεια, πως απότερος σκοπός ήταν να αναζητήσει ευθύνες της δημοτικής αρχής για τη δυσμενή εξέλιξη στο θέμα του Πνευματικού Κέντρου.
Συγκεκριμένα η κυρία Σιμητροπούλου είπε επιγραμματικά:
"Θέλω να δούμε με καθαρή ματιά τα πραγματικά περιστατικά που έχουν δημιουργηθεί από το 2014 (ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από τη σημερινή δημοτική αρχή στην οποία συμμετείχε και η ίδια), μέχρι και σήμερα. Ζητάτε κύριε Δήμαρχε μια ξεκάθαρη θέση, όταν από τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί μου δημιουργήθηκαν απορίες. Ζήτησα κάποια έγγραφα, τα οποία δεν μου δόθηκαν και γι' αυτό ψηφίσαμε στη Δημοτική Επιτροπή λευκό".
Στη συνέχεια η κυρία Σιμητροπούλου αναφέρθηκε σε ένα συμβόλαιο του 2015 με το οποίο γίνεται μια τροποποίηση της δωρεάς με συμβολαιογραφική πράξη στην οποία για πρώτη φορά τότε, συναποφασίζεται αυτή η δωρεά να υλοποιηθεί και με το σύστημα της αντιπαροχής, για το οποίο όπως είπε από την πλευρά του δήμου δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι το 2021 καλά έκαναν και ψήφισαν τότε ως διοίκηση Κονδύλη τη Σημειακή τροποποίηση του ρυμοτομικού για το συγκεκριμένο χώρο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο διαγωνισμό του 2022 που, δυστυχώς, όπως είπε συμμετείχε και ο δήμος Αλίμου. "Δεν τον κέρδισε" είπε "και τώρα μετά το διαγωνισμό, έρχεται ο Δήμος να κάνει σημειακή τροποποίηση του ρυμοτομικού", ξεχνώντας πως λίγο πριν είπε πως ο δήμος έκανε αυτή την τροποποίηση το 2021, πριν το διαγωνισμό δηλαδή και "καλώς τον έκανε" κατά τα λεγόμενά της.
Στη συνέχεια ζήτησε γνωμοδότηση από τις νομικές υπηρεσίες του Δήμου "επειδή θεωρώ ότι είμαστε εκτεθειμένοι - και συμφωνώ με τον κύριο Γιούργα που ζήτησε αναβολή για να έχουμε μία γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία, να μας πει τις ευθύνες που γεννιώνται από τη συγεκριμένη συμμετοχή στο διαγωνισμό και από κει και πέρα, να δούμε τι γίνεται".
Καταλήγοντας η κυρία Σιμητροπούλου αναφέρθηκε στην επιτροπή των 450 κατοίκων που προέκυψε ξαφνικά όπως είπε, και που ζητούν να παραμείνει χώρος πολιτισμού η έκταση του Πνευματικού Κέντρου, και επανέλαβε το αίτημα για γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που κακώς έγιναν από το δήμο.
Κονδύλης προς Σιμητροπούλου: Είστε βαθειά ανενημέρωτη...
Καταπέλτης ήταν στις απαντήσεις του ο Ανδρέας Κονδύλης. "Περίμενα μια ουσιαστικότερη προσέγγιση του θέματος από την πλευρά της αντιπολίτευσης" είπε.
"Για την αποκατάσταση της αλήθειας, δυστυχώς αυτά που λέει η κυρία συνάδελφος, αποτελούν αναμάσημα των όσων λέει το Ίδρυμα. Και μάλιστα, κακό αναμάσημα, γιατί καταλαβαίνω ότι είναι βαθειά ανενημέρωτη. Σπεύδει να πει όμως, ότι η δημοτική αρχή έχει πράξει κακώς, καίτοι, όπως φαίνεται, δεν γνωρίζει το θέμα καθόλου. Φτανει να ζητήσει γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία για ενέργειες που κακώς έγιναν, όπως λέει. Αν όμως κυρία συνάδελφε, έχετε κατασταλάξει ότι οι ενέργειες κακώς έγιναν, τη γνωμοδότηση τι τη θέλετε;
Πώς είναι δυνατόν να θέλετε γνωμοδότηση όταν έχετε την άποψη ότι έγιναν κακώς... Πείτε μας τι είναι το "κακώς" που έγινε..
Στο δεύτερο έτος της Νομικής, μαθαίνουμε ότι το κράτος και το δημόσιο έχουν δύο πλευρές. Το ιμπέριουμ και την πλευρά του που συναλλάσεται ως ιδιώτης. Ο Δήμος συμμετέχει σε ένα διαγωνισμό ως ιδιώτης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είπαμε στο Τριφύλλειο Ίδρυμα αφού δεν μπορείς να αποπερατώσεις το Πνευματικό Κέντρο "φέρτο μου να το τελειώσω εγώ αφού δεν μπορείς εσύ...". Αυτό του αφαιρεί το ιμπέριουμ; Δηλαδή, δεν θα μπορεί να βάλει φόρο, δεν θα αποφασίσει για χρήσεις γης. Όταν ασκούμε δημόσια εξουσία ως ιμπέριουμ, αυτό ούτε απαλλοτριώνεται, ούτε μπαίνει σε συναλλαγή.
Τα ξέρετε βέβαια όλα αυτά, αλλά ποντάρετε ότι μπορεί ο κόσμος να μην τα ξέρει και να σκεφτεί ακούγοντάς σας, ότι κάτι κακό έκανε η διοίκηση Κονδύλη. Εξακολουθεί και είναι σήμερα το θέμα σας, να πείτε ότι κάτι κακό έκανε η διοίκηση Κονδύλη και όχι να βάλετε πλάτη για να σώσουμε το χώρο. Είστε κατώτερη της περίστασης και να είστε σίγουρη ότι ο κόσμος θα το αξιολογήσει αυτό.
Να δούμε τώρα τα ζητήματα που έβαλε η κυρία συνάδελφος.
Ζήτησε αντίγραφα και της ζητήσαμε να καταθέσει γραπτή αίτηση γιατί μ' αυτά που έχουμε δει εμπιστοσύνη δεν υπάρχει.
Ζήτησε αντίγραφο των υπογραφών των κατοίκων. Αυτό το αντίγραφο της έχει αποσταλλεί ταχυδρομικά από το πρωτόκολλο. Τώρα αν δεν το έχει παραλάβει ακόμα, αυτό δεν αφορά το Δήμο.
Άκουσα ένα κατηγορητήριο από τη συνάδελφο για πράγματα, τα οποία κι εκείνη έχει ψηφίσει.
Πολύ καλά κάναμε και συμμετείχαμε στο διαγωνισμό. Προσπαθεί να συκοφαντήσει αυτή τη συμετοχή αλλά το δια ταύτα δεν το άκουσα. Συμφωνεί με τη χρήση γης "πολιτισμός" ή όχι. Η χειρότερη δημοτική αρχή να είναι ο Κονδύλης, το θέμα είναι άλλο. Θέλετε πολυκατοικίες ή θέλετε Πολιτιστικό Κέντρο. Για την ταμπακέρα δεν βγάλατε κουβέντα" .
Συνεχίζοντας είπε: "Παρακάλεσα στην αρχή να μη μπούμε σε άλλα θέματα αλλά δεν ακούσατε και μπήκατε αποδεικνύοντας πόσο αδιάβαστη είστε για το θέμα.
Επικαλεστήκατε ένα συμβόλαιο του 2015. Πείτε μου αρχικά που το βρήκατε αυτό το συμβόλαιο και μετά, αφού τότε είσασταν μέλος της διοίκησης γιατί δεν αντιδράσατε εσείς; Και ποια θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι η αντίδρασή μας;
Το αμετάγραφο συμβόλαιο...
Στη συνέχεια ο δήμαρχος προχώρησε σε μια αποκάλυψη: "Θα αποκαλύψω απόψε εδώ, πόσο πρόχειρη και αδιάβαστη είστε, γιατί αυτό το συμβόλαιο το οποίο επικαλείστε, ουδέποτε μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο και στο κτηματολόγιο. Είναι αμετάγραφο, άρα δεν υπάρχει για τον νομικό κόσμο.
Ψάχνετε να βρείτε κάτι για τη διοίκηση και την... πατήσατε... Γιατί αν είχατε κάνει τον κόπο να μπείτε στο κτηματολόγιο από την εφαρμογή του δικηγορικού συλλόγου, θα βλέπατε πως, το συμβόλαιο αυτό δεν έχει μεταγραφεί. Θα βλέπατε ότι στη μερίδα του ακινήτου υπάρχει μόνο ένα συμβόλαιο και πάντως όχι αυτό που απόψε αναφέρετε.
Λέτε γιατί συμμετείχαμε στο διαγωνισμό του Ιδρύματος. Θα σας πω ότι καλώς συμμετείχαμε. Γιατί έλεγε τότε το Τριφύλλειο ότι δεν μπορώ να τελειώσω το Πνευματικό Κέντρο. Και του είπαμε φέρτο να το τελειώσουμε εμείς".
"Το ερώτημα που καλούμαστε σήμερα να απαντήσουμε είναι τι χρήση γης θέλουμε και ας απαντήσει η κάθε παράταξη καθαρά και ξάστερα. Θέλουμε Πνευματικό Κέντρο ή πολυκατοικίες. που θα φτιάξει ο εργολάβος με σπίτια και καταστηματα και θα πάρει ο σύλλογος Κυθηρίων ένα διαμέρισμα 150 τμ. για έδρα;
Είναι ένα απλό ερώτημα κι όποιος πάει να το περιπλέξει επικαλούμενος δήθεν ευθύνες της διοίκησης στην οποία παρεπιμπτόντως συμμετείχε και ο ίδιος, πάει να μπερδέψει τα πράγματα αλλά όλοι νομίζω ότι έχουμε ένα επίπεδο νοημοσύνης και καταλαβαινόμαστε.
Η υπόθεση βρωμάει...
“Αυτή η υπόθεση βρωμάει και αν νομίζουν κάποιοι ότι θα σηκώσουν πολυκατοικίες έτσι εύκολα πλανώνται πλάνην οικτράν. Έχουμε πολύ μέλλον μπροστά. Ψάξαμε πάρα πολύ και ψάχνουμε ακόμη και θα την φτάσουμε σε μεγάλο βάθος την υπόθεση. Και επειδή και το Τριφύλλειο λέει ότι θα πάει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εγώ το παρακαλώ δημοσίως να πάει μαζί με όλο τον φάκελο.
Θα πάω και εγώ να μιλήσω για αυτά που έχω βρει με τον κύριο Καραμπασιάδη. Τι βρήκαμε ψάχνοντας; Είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυθηρίων Αλίμου κύριος Φατσέας, ότι ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός έλαβε μία απόφαση και έχει ένα πρακτικό για την τροποποίηση της δωρεάς. Βρήκαμε από τα βιβλία του αρμόδιου δικαστηρίου την πρόσκληση για εκείνη τη Γενική Συνέλευση και έχω όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Πουθενά αυτή η γενική συνέλευση δεν έχει θέμα την τροποποίηση της δωρεάς. Θα πρέπει κάποιοι να μας εξηγήσουν πως βρέθηκε το πρακτικό στα χέρια τους και αν δεν έχει πάρει απόφαση η Γ.Σ το συμβόλαιο είναι απολύτως άκυρο. Και αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί είναι αμετάγραφο μέχρι σήμερα. Ποτέ δεν υπήρχε πρόσκληση για τέτοια απόφαση”.
Άρα λοιπόν μιλάμε για ένα συμβόλαιο το οποίο δεν έχει μεταγραφεί, το οποίο αυτοί που το υπέγραψαν όπως το υπέγραψαν πρέπει να εξηγήσουν πότε πάρθηκε απόφαση γιατί στα βιβλία του δικαστηρίου δεν έχει προσκληθεί Γ.Σ με τέτοιο θέμα. Το Κτηματολόγιο είναι πλέον on line μπαίνει με τους κωδικούς σου ο δικηγόρος και εκτυπώνει την κατάσταση ενός ακινήτου. Εγώ το έκανα την Παρασκευή και το εκτύπωσα. Τι δείχνει λοιπόν: το ακίνητο το συμβολαιογραφικό έγγραφο, το δωρητήριο του 2004, και άλλο ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο του 2023 για αλλαγή επωνυμίας του Τριφυλλείου. Τα ενδιάμεσα συμβόλαια γιατί δεν τα έχουν μεταγράψει; Θα πει κάποιος έγινε λάθος ήταν μεταγεγραμμένα στο Υποθηκοφυλακείο και δεν πέρασαν στο Κτηματολόγιο. Πήγε ο κύριος Καραμπασιάδης και στο Κτηματολόγιο και το έψαξε…”
"Δεν μου αρέσει κανείς να εκβιάζει την πόλη μας"
“Εμένα δεν μου αρέσει κανείς να εκβιάζει την πόλη μας. Να μας λέει δηλαδή το Τριφύλλειο: Ή αφήστε με να το κάνω πολυκατοικίες ή θα το έχω έτσι 20-30 χρόνια. Πενήντα χρόνια να το έχει έτσι δεν πειράζει. Αν θέλει να συνεργαστεί με τον Δήμο να το αποπερατώσουμε. Αν δεν θέλει με τον Δήμο, να πουλήσει τα οικόπεδα για να το αποπερατώσει. Δεν μπορώ να δεχτώ το δίλημμα ή πολυκατοικίες ή τίποτα. Θα τα βρούμε στα δικαστήρια, ήδη μιλάμε με κατοίκους να ασκήσουμε τις αγωγές που πρέπει, ώστε να αναγκαστεί το Τριφύλλειο να το αποπερατώσει.
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου στον Άλιμο για το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα με την παράταξη του Θωμά Γιούργα ( Γιούργας, Μπελιά, Ορφανός), να απέχει.
Το σίγουρο πάντως είναι πως πολύ σύντομα θα μας απασχολήσει εκ νέου αφού ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει και είναι αποφασισμένος να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές και ενδεχομένως και τις μεθοδεύσεις που κάποιοι προσπαθούν να δρομολογήσουν.
Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων Αλίμου: Το ακατάθετο συμβόλαιο και η υπόθεση που βρωμάει...
1
30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 17:37
Σχόλια Αναγνωστών
1 Προσθήκη σχολίουΣας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.