ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 14:05

ΑΛΙΜΟΣ

Κονδύλης για το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων: Αν νομίζουν ότι θα σηκώσουν πολυκατοικίες, πλανώνται...

Του Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ: "VIMAONLINE" 3 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 12:45

Πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον Άλιμο, με την νέα σύνθεσή του, το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2024. Η ατζέντα της Ημερήσιας Διάταξης μεγάλη, όμως, το θέμα που κυριάρχησε ήταν αυτό του Πνευματικού Κέντρου Κυθηρίων και οι εξελίξεις που συνοδεύουν τον διαγωνισμό που προκήρυξε το Τριφύλλειο Ίδρυμα και που κατακυρώθηκε σε εργολάβο, προκειμένου να χτιστούν τέσσερις (4) πολυκατοικίες, αφού γκρεμιστεί το ημιτελές μέχρι σήμερα Πνευματικό Κέντρο. Μία εξέλιξη, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, με τη θέληση του δωροθέτη Οικοδομικού Συνεταιρισμού Κυθηρίων. 

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον τίτλο: "Σημειακή τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο οικοδομικό τετράγωνο 264 - Απόφαση Δημοτικής Επιτροπής".

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, στην εισήγησή του τόνισε, για μία ακόμη φορά, ότι το ημιτελές κτήριο πρέπει να αποπερατωθεί άμεσα και να λειτουργήσει ως Πνευματικό Κέντρο. 

"Σήμερα πρέπει να πάρουμε όλοι ξεκάθαρη θέση, εάν είμαστε με τους κατοίκους ή με τον εργολάβο. Η στάση της μείζονος μειοψηφίας στη Δημοτική Επιτροπή, που δεν υπερψήφισε την πρότασή μας, ρίχνει νερό στο μύλο του εργολάβου και ουσιαστικά υποστηρίζει τα σχέδια του Τριφυλλείου. Ελπίζω απόψε να αναθεωρήσουν” είπε ο Δήμαρχος.

Η εισήγηση του Δημάρχου 

"Φέρνει σήμερα η Δημοτική Αρχή προς συζήτηση στο Δ.Σ. ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα (“Σημειακή τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου”) για την περιοχή των Κυθηρίων, αλλά και για την πόλη μας συνολικά.

Θα τολμούσα να πω ιστορικών διαστάσεων για τη σύγχρονη μορφή της πόλης. Αντίστοιχη περίπτωση είχαμε τη δεκαετία του 1980 όταν η ΕΥΔΑΠ είχε προσπαθήσει να εγκαταστήσει στον Λόφο Κυθηρίων αντλιοστάσιο αποχέτευσης. Θα ήταν καταστροφή η μετατροπή ενός χώρου ιδιαίτερου φυσικού κάλους, σε χώρο συγκέντρωσης και προώθησης λυμάτων. Τότε με την επέμβαση των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής διεσώθη τελικά ο Λόφος.

Τώρα έχει έρθει η ώρα της κρίσης για έναν άλλον σημαντικό και ξεχωριστό χώρο, το Πνευματικό Κέντρο Κυθηρίων Αλίμου, στο ΟΤ 264, επί της λεωφόρου Κυθηρίων 75-79, δίπλα από τον Ι.Ν. Μυρτιδιώτισσας. Ένα κέντρο πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως το οραματίστηκαν και το σχεδίασαν οι πρώτοι οικιστές Κυθήριοι της περιοχής, που το έχτισαν μέχρι του σημείου που είναι σήμερα (τοιχοποιΐα). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, ο χώρος προοριζόταν να στεγάσει, μεταξύ άλλων: χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων, μουσείο, βιβλιοθήκη, κέντρο νεότητας, μικρή πτέρυγα γηροκομείου κ.λπ.

Δυστυχώς, ο διαχειριστής αυτού του μοναδικού χώρου, το Τριφύλλειο Ίδρυμα, σχεδιάζει να αξιοποιήσει εμπορικά τον χώρο, να κατεδαφίσει το Πνευματικό Κέντρο και να ανεγείρει στη θέση του 4 πολυκατοικίες, συνολικής δυναμικότητας 48 κατοικιών με το σύστημα της αντιπαροχής, για εμπορική εκμετάλλευση.

Τϊθεται, λοιπόν, ένα δίλημμα, που θέλει ξεκάθαρη απάντηση, με σταράτες και καθαρές κουβέντες από όλους: Πνευματικό Κέντρο ή Πολυκατοικίες;

Η θέση της Δημοτικής Αρχής, της πλειοψηφίας, είναι σαφής: το ημιτελές κτήριο πρέπει να αποπερατωθεί άμεσα και να λειτουργήσει ως Πνευματικό Κέντρο της περιοχής Κυθηρίων, προς όφελος των Κυθηρίων κατοίκων της περιοχής και εν γένει των πολιτών μας, ακριβώς όπως έχει εξαρχής σχεδιαστεί από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Κυθηρίων και τους πρώτους Κυθηρίους κατοίκους της περιοχής. Όπως το ήθελαν οι Κυθήριοι Συνεταιριστές, όπως επιτάσσει το συμφέρον της περιοχής, όπως επιτάσσει το συμβόλαιο δωρεάς και ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Δήμου. Με τη θέση αυτή συμφωνεί και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων περιοχής Κυθηρίων.

Καλούμε και τις λοιπές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρουν ξεκάθαρα θέση, εάν υποστηρίζουν τον σχεδιασμό για Πνευματικό Κέντρο ή τον σχεδιασμό για πολυκατοικίες. Το τονίζω αυτό, γιατί ήδη στη Δημοτική Επιτροπή είχαμε το φαινόμενο να μην ψηφίσει υπέρ του Πολιτιστικού Κέντρου μία παράταξη της αντιπολίτευσης. Σήμερα πρέπει να πάρουμε όλοι ξεκάθαρη θέση, εάν είμαστε με τους κατοίκους ή με τον εργολάβο".

Αντιπολίτευση: Ναι, μεν, αλλά..., υπεκφυγές και αποχές

Παρακολουθώντας από την αρχή μέχρι το τέλος την συνεδρίαση, από τα όσα είδα και άκουσα, από τον Δήμαρχο κ. Κονδύλη, συμβούλων της πλειοψηφίας, μελών από τις πτέρυγες της μειοψηφίας, αλλά και κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων, αβίαστα μπορώ να εκφράσω την άποψη πως, οι αντιπολιτευόμενες πλευρές δεν με έπεισαν, όπως δεν έπεισαν, βέβαια, όπως φάνηκε άλλωστε, και τον κόσμο που είχε έλθει για να παρακολουθήσει την διαδικασία.  

Εν ολίγοις, στο ένα και ουσιαστικό ερώτημα: " Πολιτιστικό - Πνευματικό Κέντρο", όπως ρητά αναφέρεται και στη βούληση του διαθέτη, ή ανέγερση πολυκατοικιών, όπως επιθυμεί το Τριφύλλειο Ίδρυμα, σήμερα, φάνηκε ότι η αντιπολίτευση όχι μόνο να μην γνωρίζει σε βάθος το θέμα, αλλά και με τις όποιες "ενστάσεις" της, τοποθετήσεις της αν θέλετε, έδειχνε πως... "δυσκολευόταν" να πάρει μία ευθεία και ξεκάθαρη θέση.

Για παράδειγμα, ενώ το θέμα αυτό είχε συζητηθεί στην Δημοτική Επιτροπή και ήταν γνωστό σε όλους, εντούτοις, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Θωμάς Γιούργας, πρότεινε την αναβολή του, ώστε να το δουν καλύτερα και μετά να αποφασίσουν, κάτι που βρήκε σύμφωνη και την Αναστασία Σημιτροπούλου, η οποία ζήτησε να το δουν πλέον εμπεριστατωμένα και αφού ενημερωθούν πλήρως για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει, να αποφανθούν.

Πάνω σ'αυτό, ο Δήμαρχος υπήρξε κάτι παραπάνω από σαφής, παρουσιάζοντας και νέα στοιχεία, πέρα από τα ήδη γνωστά, αποδομώντας τις "ενστάσεις" της μειοψηφίας και, παράλληλα, έθεσε ερωτήματα, τα οποία, όχι μόνο δεν απαντήθηκαν, αλλά όπως είδαμε, έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τους συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Το ίδιο συνέβη και σε κάποιο άλλο σημείο της συζήτησης, όταν ζήτησε ο Θωμάς Γιούργας να απαλλοτριώσει ο Δήμος το ακίνητο, για να λάβει την απάντηση ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, πρώτον, θα χρειαστούν κάποια αρκετά εκατομμύρια και πολλά χρόνια, πάνω από είκοσι με τριάντα, ίσως και περισσότερα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας πως, αυτά τα εκατομμύρια για να τα έχει ο Δήμος, πρέπει να επιβαρύνει τους δημότες με το σχετικό ανταδοτικό τέλος, κάτι που δεν μπορεί να το κάνουν ως Διοίκηση, και μάλιστα σε τόσο δύσκολες οικονομικά συνθήκες για κάθε οικογένεια.

"Ας προσφύγουν όπου θέλουν οι διαχειριστές. Εμείς ως Δήμος θα τους αντιμετωπίσουμε και αυτούς, όπως γνωρίζουμε και με τα στοιχεία που διαθέτουμε. Πρόθεσή μας είναι να μην ανεγερθούν πολυκατοικίες εκεί, αλλά να γίνει το Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο των Κηθυρίων,  σύφωνα με την επιθυμία του διαθέτη, έστω κι αν αυτό συμβεί μετά από 20, 30, ή 40 χρόνια", συμπλήρωσε κλείνοντας.

Σαφείς, ως προς την βούληση της Δημοτική Αρχής, υπήρξαν οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως η Θεοδώρα Σύρμα, η οποία, πέραν των άλλων, εξέφρασε την απορία, αφού η κα Σημιτροπούλου είχε στα χέρια της και τους έδειξε κάποιο συμβόλαιο, γιατί το κράτησε και δεν το κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο; 

Εκτός της κας Σύρμα, τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι, Νίκος Αλβανός, Γιάννης Βέργης, Νίκος Αλεξόπουλος, Γιάννης Μαριόλης, Γιάννης Αντωνάκης, οι οποίοι συμφώνησαν με την πρόταση και βούληση του δημάρχου, Ανδρέα Κονδύλη, λέγοντας σε γενικές γραμμές πάντα ότι, στο χώρο αυτό πρέπει να γίνει το Πνευματικό Κέντρο και όχι να σηκωθούν πολυκατοικίες. "Μας ενδιαφέρει το βέλτιστο αποτύπωμα της περιοχής και όχι η υποβάθμισή της. Συνυπογράφουμε την εισήγηση του κου δημάρχου, πρέπει να σώσουμε τον χώρο και να τον προστατεύσουμε από τις πολυκατοικίες που κάποιοι θέλουν να γίνουν σ' αυτόν. Το "λευκό" και το "ναι μεν αλλά", δεν πείθουν κανέναν και δείχνουν άλλες προθέσεις. Εξάλλου, δεν φέρνετε και προτάσεις".

Τελικά, το θέμα (“Σημειακή τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου”) για την περιοχή των Κυθηρίων, ψηφίστηκε ομόφωνα, αφού ο Θωμάς Γιούργας, η Ελένη Μπελιά και ο Γιάννης Ορφανός από την παράταξη “ΕΜΕΙΣ στον Άλιμο”, δεν ψήφισαν δηλώνοντας "αποχή"(!).Σχόλια Αναγνωστών

3 Προσθήκη σχολίου
Καλαμακιώτισσα 01.02.24
Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι κάποιοι εκεί μέσα στην αίθουσα μιλάνε έτσι για να μιλάνε χωρίς ουσία και περιεχόμενο. Έτσι στο ξεκούδουνο, κάνουν τάχα μου αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.
Απάντηση
Λογιστής 01.02.24
Κάτι έχει καταλάβει ο δήμαρχος που είναι και άριστος γνώστης της Νομικής. Κάτι του μυρίζει άσχημα σε αυτή την υπόθεση και σωστά σκέφτεται να εμποδήσει την ανέγερση πολυορόφων κτισμάτων.
Απάντηση
Κυθήριος δημότης 01.02.24
Δήμαρχε είμαστε και σε αυτό μαζί σας. Σας παρακαλούμε να μην επιτρέψετε τις πολυκατοικίες γιατί απαξιώνεται η περιοχή μας.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.