ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 11:23

ΕΓΚΛΗΜΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε έξαρση η μέθοδος ψαρέματος τραπεζικών κωδικών με δήθεν email από το Gov.gr

0 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 10:30

Λάθη και κακή γραμματική είναι συχνά χαρακτηριστικά των μηνυμάτων τύπου phishing όπως το κυκλωμένο στην εικόνα..

Σε έξαρση βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η  μέθοδος ψαρέματος για τους τραπεζικούς κωδικούς  με δήθεν email από το Gov.gr. Στέλνοντας στο mail ειδοποίηση με το χαρακτηριστικό λογότυπο του egov ζητούν να ενημερώσετε τα στοιχεία σας μέσω των κωδικών σας taxisnet. Αν δεν το κάνετε θα χάσετε την πρόσβασή σας στις υπηρεσίες. 

Μόνο που όταν πατήσεις την επιλογή "σύνδεση" σου βγάζει όλες τις τράπεζες για να κάνεις την πιστοποίηση μέσω της τράπεζας που έχεις λογαριασμό και ebanking. Δεν υπάρχει δηλαδή η επιλογή πιστοποίησης μέσω taxisnet. 

ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν. Είναι μία μέθοδος η οποία τις τελευταίες μέρες έρχεται και πάλι συνεχώς στο mail. Πετάξτε την στα σκουπίδια.  

Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί για τα σημάδια που δείχνουν ότι το mail είναι ψευδές και δίνει οδηγίες στους πολίτες για να προστατευθούν από τις τακτικές ηλεκτρονικού «ψαρέματος».

- Δεν θα πρέπει ποτέ να δίνετε τα προσωπικά στοιχεία (π.χ. κωδικούς e-Βanking, αριθμούς/PIN καρτών, κωδικούς πρόσβασης, όνομα χρήστη) σε υποτιθέμενους διαμεσολαβητές, νομικά γραφεία, λογιστές, ή άλλους επιτήδειους για δήθεν εξυπηρέτηση (π.χ. σε θέματα κρατικής επιδότησης, Power/Fuel/Τουρισμός για όλους ή άλλες περιπτώσεις όπως ενοικίαση δωματίων κλπ).

- Θα πρέπει να πραγματοποιείτε πρόσβαση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του φορέα, του οργανισμού ή της τράπεζας ή μέσω της εφαρμογής στο κινητό σας (app) και όχι μέσω συνδέσμων από κάποιο μήνυμα ή email που λάβατε, μηχανές αναζήτησης ή άλλες ιστοσελίδες.

- Αν λάβατε κάποιο ύποπτο email, προτού ενεργήσετε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους συνεργάτες σας ή με τον υποτιθέμενο αποστολέα για να ελέγξετε την αυθεντικότητα του.

- Θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τη διεύθυνση του αποστολέα. Τα μηνύματα τύπου phishing έχουν συχνά διευθύνσεις αποστολέα που δεν έχουν σχέση με αυτόν που υποτίθεται ότι τα στέλνει.

- Θα πρέπει να εξετάζετε το είδος των πληροφοριών που σας ζητούνται. Ακόμα και αν το μήνυμα που λάβατε φαίνεται αυθεντικό, είναι απίθανο κάποιος φορέας, τράπεζα ή εταιρία να επικοινωνήσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σας ζητήσει προσωπικά στοιχεία, στοιχεία τραπεζικής ή πιστωτικής κάρτας, ή άλλα προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα.

- Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί εάν το μήνυμα δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος. Οι επιτιθέμενοι προσπαθούν συχνά να ασκήσουν πίεση χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική.

- Θα πρέπει επίσης να είστε επιφυλακτικοί με μηνύματα επιστροφής φόρου ή χορήγησης επιδομάτων.

- Είναι αποτελεσματικός ένας ενδελεχής έλεγχος γραμματικής και ορθογραφίας καθώς τα τυπογραφικά λάθη και η κακή γραμματική είναι συχνά χαρακτηριστικά των μηνυμάτων τύπου phishing.

- Υπάρχουν αρκετές λύσεις ασφάλειας και αντιμετώπισης κακόβουλου λογισμικού (antispamming) που περιλαμβάνουν λειτουργίες αναγνώρισης και απόρριψης κακόβουλων μηνυμάτων.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.