ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 23:12

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης: Ιστορική μεταρρύθμιση τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Με αυστηρά κριτήρια η λειτουργία τους

0 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 12:03

Με την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης η συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου για τη φετινή χρονιά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική, όπως την αποκάλεσε, μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ενώ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.

"Με την τελευταία μας συνεδρίαση για το 2023 αφήνουμε πίσω μας μία χρονιά με πολλές και σύνθετες προκλήσεις, αλλά μία χρονιά και με σημαντικές κατακτήσεις που σφραγίζει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Κλείνει έτσι οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και πιστεύω ότι ανοίγει οριστικά ο δρόμος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Είναι μία επιλογή που εγκρίθηκε εμφατικά και από τους πολίτες πριν από πέντε μήνες στις εκλογές εγκρίθηκε και πάλι μόλις πρόσφατα με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Είναι μία επιλογή που υπηρετεί και η σημερινή μας ατζέντα με θέματα από προτάσουν την παιδεία, την υγεία και την καθημερινότητα” τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.

"Ξεκινώ λοιπόν με μία πιστεύω ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε το πλαίσιο για λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει έτσι ώστε να μείνουν και στην πατρίδα και να σπουδάσουν και να σας πούν κάποιοι πολύ από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό” πρόσθεσε.

"Προτεραιότητα μας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο που θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία με ακόμα ενισχυμένο το αυτοδικοι σε συνέχιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν την πρώτη τετραετία, ενώ με πρόσθετη χρηματοδότηση, μέσω πολλών διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορεί να διευρύνει και τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα. Την ίδια ώρα που η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση απελευθερώνεται από την γραφειοκρατία, τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία και αυτό γιατί παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση” είπε ο πρωθυπουργός.

"Τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, από τα οποία πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει κι αυτές με τη σειρά τους να τηρούν πολύ συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Από την άλλη πλευρά, θέλω να σημειώσω και την οικονομική διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας, αν αναλογιστεί κανείς τα πολύ μεγάλα ποσά που ξοδεύουν σήμερα οι ελληνικές οικογένειες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός συνόρων. Αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα και να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία. Θα μπορούσα να επισημάνω και το παράδειγμα της Κύπρου στην οποία φοιτούν, αν δεν κάνω λάθος, κοντά στους 20.000 Έλληνες. Στη Μεγαλόνησο μάλιστα, η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτει ένα πολύ σοβαρό μέρος του ΑΕΠ της χώρας. Γι αυτό και εκεί η αντίστοιχη μεταρρύθμιση υπήρξε ένα σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλες οι δυνάμεις.

Σήμερα λοιπόν, κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στο δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16, με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα. Θα έχει συνεπώς μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια, ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής.

Και από την παιδεία να περάσουμε στην υγεία. Το δεύτερο θέμα, το οποίο θα εξετάσουμε σήμερα είναι μια ακόμα κρίσιμη μεταρρύθμιση: η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Συστήματος Τραύματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα ανάχωμα στα πολύ υψηλά επίπεδα θνησιμότητας και αναπηρίας δυστυχώς που έχουμε στη χώρα μας από τραυματισμούς, ειδικά από τροχαία σε δημόσια νοσοκομεία. Θα δημιουργηθούν μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό συγκεκριμένα κέντρα τραύματος με ειδικό εξοπλισμό, με καταρτισμένο προσωπικό και ξέρουμε ότι στην υγεία πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά.

Το μήνυμά μας όμως είναι ότι επενδύουμε περισσότερο στην υγεία. Ήταν χαρακτηριστικά και τα στοιχεία που δώσαμε με αφορμή τη συζήτηση στον προϋπολογισμό. Και βέβαια να προσθέσουμε στις μισθολογικές αναβαθμίσεις των γιατρών την αύξηση κατά 20% στις αποζημιώσεις των εφημεριών, την οποία εξήγγειλα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπως και τα κίνητρα για να κατευθυνθούν περισσότεροι γιατροί στην περιφέρεια.

Και ανοίγω μια παρένθεση. Αναφέρω ενδεικτικά πως οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιούμε μπορεί ήδη να έχουν οικονομικό αποτύπωμα για τους συμπολίτες μας. Μόνο με την κατάργηση της παρακράτησης του 30% για τους συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται με τις συντάξεις που θα καταβληθούν σήμερα, γύρω στους 50.000 συνταξιούχους, αυτοί δηλαδή οι οποίοι έχαναν ένα μέρος της σύνταξης τους, θα δουν μια σημαντική αύξηση στις συντάξεις, διότι αυτή η παρακράτηση ουσιαστικά σταματά να ισχύει.

Να περάσουμε τώρα στην δύσκολη μάχη με την οπαδική βία, η οποία δυστυχώς διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμα σοβαρού τραυματισμού ενός αστυνομικού μας. Θα έχει την ευκαιρία ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης πώς θα προχωρήσουμε ουσιαστικά στην άμεση εφαρμογή και προβλέψεων, οι οποίες μπορεί να ίσχυαν στο παρελθόν αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ, όπως οι κάμερες, η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μιας και μόνο λέσχης ανά σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο με τη συνεργασία του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά και βέβαια μια ακόμη σημαντική παρέμβαση, η δυνατότητα της Πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών, όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή άναμμα φωτοβολίδας σε γήπεδα, δηλαδή αντικειμενικά γεγονότα τα οποία θα επισύρουν πια αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Τα κύρια σημεία της εισαγωγικής τοποθέτησης:

 • Ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία
 • Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να διορθώσουν μια ιστορική ανορθογραφία
 • Τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια
 • Η χώρα μας θα αποτελέσει πόλος έλξης για ξένους φοιτητές
 • Προτεραιότητα μας παραμένει το δημόσιο Πανεπιστήμιο
 • Θα ενισχυθούν οι συνεργασίες με ξένα ΑΕΙ
 • Τα μη κρατικά ΑΕΙ θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων
 • Κάνουμε ένα πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 16
 • Θεσμοθέτηση Εθνικού Συστήματος Τραύματος, ανάχωμα στα υψηλά επίπεδα αναπηρίας και θνησμότητας από τροχαία. Θα θεσμοθετηθούν ειδικά κέντρα τραύματος, επενδύουμε περισσότερο στην υγεία. Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών, κίνητρα για να κατευθυνθούν περισσότεροι γιατροί στην περιφέρεια.
 • Κάμερες, ηλεκτρονικό εισητήριο και διοικητικές ποινές σε ομάδες για επεισόδια στα γήπεδα
 • Ικανοποίηση για την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για το Μεταναστευτικό.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.