ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 00:12

ΑΛΙΜΟΣ

Άλιμος: Υπερψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 36,4 εκ. ευρώ - Πολλαπλά τα μηνύματα στο τελευταίο Δ.Σ.

Ρεπορτάζ: Νικόλα Κονταρίνη - ΦΩΤΟ: " V" 3 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 11:42

Μετά την σαρωτική νίκη του Ανδρέα Κονδύλη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, από τον πρώτο γύρο, η παράταξή του συνεδρίασε για τελευταία φορά, το απόγευμα της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2023, με την σύνθεση που είχε προκύψει από τις προηγούμενες εκλογές, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η κατάρτηση του Τεχνικού Προγράμματος 2024 το οποίο όπως είπε ο δήμαρχος είναι το μεγαλύτερο που έχει καταρτισθεί στον Άλιμο και, στο  τέλος, σε ειδική συνεδρίαση, ο Προϋπολογισμός για το 2024.

Τεχνικό πρόγραμμα ύψους 36.436.000 εκ. ευρώ 

Σε γενικές γραμμές, στην συνεδρίαση που κράτησε για έξι ώρες περίπου, ο Δήμαρχος μετά την ενημέρωση σχετικά με διάφορες, πρόσφατες δράσεις του δήμου, συνέχισε με τις εισηγήσεις του πάνω στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, με πρώτο αυτό της κατάρτησης του Τεχνικού Προγράμματος για το 2024, κάνοντας αναφορά σε έργα που ήδη έχουν γίνει, σ'αυτά που βρίσκονται εν εξελίξει και σε όσα έχουν προγραμματστεί για να γίνουν.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024 είναι ύψους 36.436.000 εκ. ευρώ εκ των οποίων ο Δήμος βάζει από ίδιους πόρους 1,5 εκ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 25 εκ. προέρχονται: 

12 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής 
12 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" 
4,2 εκ. ευρώ από το Σύνδεσμο Δήμων Νότιας Αθήνας 
5,8 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 
0,5 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο

Όλα τα παραπάνω ποσά είναι εγκεκριμένα για το Δήμο Αλίμου και όπως τόνισε ο Δήμαρχος εξασφαλίστηκαν με πάρα πολύ κόπο και δουλειά προκειμένου να κατατεθούν πλήρεις φάκελοι με σωστές μελέτες. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 30 έργα μεγάλα και μεσαίου μεγέθους,  ενώ ετοιμάζονται φάκελοι και για άλλα έργα που αν εγκριθούν από τους αρμόδιους φορείς θα ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα με αναμόρφωσή του. 

Στα τριάντα έργα που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2 έργα αφορούν στην επισκευή πεζοδρομίων συνολικού κόστους 600.000 ευρώ περίπου, έργο ανάπλασης στο Λόφο Πανί για αθλητικές εγκαταστάσεις και πράσινο ύψους 500.000 ευρώ, έργο πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες ύψους 120.000 ευρώ και βιοκλιματικές αναβαθμίσεις στα σχολεία της πόλης ύψους 2 εκ. ευρώ περίπου. Έργο συντήρησης σχολικών μονάδων ύψους 4,4 εκ. ευρώ. Προσθήκη νέας πτέρυγας στο Μουσικό Σχολείο ύψους 200.000 ευρώ. Κατασκευή Παιδικού Σταθμού στο Άνω Καλαμάκι ύψους 3,85 εκ. ευρώ κ. ά. 


Τελευταία συνεδρίαση για το δημοτικό συμβούλιο της περιόδου 2020 - 2023.  Στα έδρανα ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στέφανος Διαμαντής, οι αντιδήμαρχοι Δώρα Σύρμα, Νίκος Αλεξόπουλος, Γιώργος Μακαριγάκης και η δ.σ. της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Λιάνα Κορομπίλη. 

Ο Ανδρέας Κονδύλης λίγο πριν κλείσει την εισήγησή του αναφέρθηκε και στα έργα που δρομολογήθηκαν και εκτελέσθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη το 2023, δίνοντας έτσι και μία απάντηση σε όσους στην αρχή του 2023 αμφισβητούσαν τη δυνατότητα υλοποίησής τους.  

" Έγιναν έργα" είπε, "παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες κάποιων να μην πραγματοποιηθούν. Και όμως, αυτά ολοκληρώθηκαν, όπως και αυτά που ήδη προχωράνε, αλλά και αυτά που έχουμε βάλει στο πρόγραμμά μας να υλοποιήσουμε. Η πόλη θα αλλάξει επίπεδο. Η πόλη, όσο κι αν δεν το βλέπουν αυτό με καλό μάτι ορισμένοι, πάει μπροστά. Προσπάθειά μας είναι να πηγαίνει συνεχώς μπροστά. Δεν σταματάμε. Θα δουλέψουμε ασταμάτητα, θα δουλεψουμε χωρίς ανάσα και, καλά να είμαστε, θα τα καταφέρουμε".

Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2024, υπερψηφίστηκε με μόνη εξαίρεση την αρνητική ψήφο της δημοτικής συμβούλου Λιάνας Κορομπίλη (ΚΚΕ), η οποία διατύπωσε και τις αντιρρήσεις της, όπως άλλωστε έκανε και στα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Κατά τον ίδιο τρόπο υπερψηφίστηκε και ο προϋπολογισμός του 2024. 

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, πέραν του δημάρχου κου Κονδύλη, τοποθετήθηκαν και οι αντιδήμαρχοι κάνοντας παράλληλα και έναν σύντομο απολογισμό του τομέα ευθύνης τους, με πρώτη την Δώρα Σύρμα, αρμόδια επί των οικονομικών και ακολούθησαν οι: Γιάννης Αντωνάκης, Νίκος Αλβανός, Γιάννης Μαριόλης, Μαρία Αραπάκη, Γιώργος Μακαριγάκης και Νίκος Αλεξόπουλος.


Από αριστερά, Γιάννης Αντωνάκης, Γιάννης Μαριόλης, Νίκος Αλβανός, Γιάννης Βέργης, Μαρία Ξένου και Εύη Δουδωνή.  Αριστερά, διακρίνεται ο δ.σ. Αντώνης Φουστέρης. 

Σχετικά με τον Θ.Ο.Π.Α.Α. μίλησε η δημοτική σύμβουλος της διοίκησης και Πρόεδρος του ΝΠΔΔ, Μαρία Ξένου, ενώ για τα όσα έχει επιτελέσει η Δημοτική Αστυνομία, ο εντεταλμένος για τα ζητήματα αυτά δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Βέργης, καθώς και ο δ.σ. Μανώλης Μιχαλέτος.

 Τέλος, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, από τα 42 θέματα που συζητήθηκαν, εκτός όσων καταψήφισε η κα Κορομπίλη, όλα τα υπόλοιπα πέρασαν με συντριπτική πλειοψηφία, αφού έλαβαν θετική ψήφο και από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, ενώ σε αρκετά από αυτά υπήρξε και ομοφωνία.

Δημοτικά Τέλη: Το είπε, το έκανε

Παρά τις αλλεπάλληλες οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις ο δήμος Αλίμου παγώνει για μία ακόμα χρονιά, το 2024, τα δημοτικά του τέλη. Ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης εισηγήθηκε να μην γίνει καμία αύξηση, κάτι εξάλλου που είχε αναγγείλει - και υποσχεθεί - προεκλογικά.

Στην τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα, είπε πως, η δημοτική αρχή τηρεί αυτό που είχε υποσχεθεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, την ώρα που πάρα πολλοί δήμοι στην Αττική αλλά και στην Ελλάδα αυξάνουν τα δημοτικά τους τέλη κατά 8, 10 και 12%. 

" Όχι σε αυξήσεις", τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι, παρά το γεγονός της ότι τα δημοτικά μας τέλη παραμένουν σταθερά και αμετάβλητα από το 2001,  η πόλη είναι πιο καθαρή, το πράσινο είναι περισσότερο, όπως και πολλά άλλα, έστω κι αν έχει υπάρξει αύξηση στα καύσιμα, στα ανταλλακτικά και σε άλλα λειτουργικά έξοδα.

"Προσπάθειά μας, είναι να παρέχουμε συνεχώς καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, με τα ίδια Δ.Τ. χωρίς να τους επιβαρύνουμε περισσότερο και ταυτόχρονα να ξοφλάμε δάνεια προηγουμένων εποχών", συμπλήρωσε, ενώ τους προέτρεψε να τηρούν τους κανόνες της ανακύκλωσης για κάθε είδος ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας τους μπλέ, πράσινους και καφέ κάδους, γιατί έτσι ο Δήμος θα έχει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, το οποίο επιστρέφει στην κοινωνία. 

Αναφορικά με το ίδιο θέμα, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Δώρα Σύρμα, είπε ότι, με τα ίδια χρήματα, αναλογικά, σε δραχμές το 2001, σήμερα έχουν καλύτερα αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τον οδοφωτισμό και την καθαριότητα της πόλης. 

Ως η πλέον αρμόδια, υπερθεμάτισε στα όσα είχε πει ο Δήμαρχος νωρίτερα και ζήτησε από τους δημότες να μην ακούνε κάποιους "κύκλους", οι οποίοι διαδίδουν διάφορα κακόβουλα σχόλια και ανακριβείς φήμες, οι οποίοι "κύκλοι, καλό είναι να σταματήσουν να τα κυκλοφορούν αυτά, γιατί κάνουν μόνο κακό και δεν προσφέρουν τίποτε το χρήσιμο και επικοδομητικό, γενικότερα.


Αναμνηστική φωτογραφία του Δ.Σ. Αλίμου. Ανάμεσά τους βρίσκονται για τελευταία φορά οι δ.σ. Νίκος Παπανικολάου, Γιάννης Πέτσας, Αντώνης Φουστέρης, Μανώλης Μιχαλέτος και Γεωργία Πάπας.


Από αριστερά, η νεοεκλεγείσα δ.σ. με την παράταξη του Δημάρχου Μαρία Μαρκαντωνάκη, Λία Σκλάβου και η μητέρα του δημάρχου Ειρήνη Κονδύλη. 


Οι νεοεκλεγέντες δ.σ. με την παράταξη του Δημάρχου "Αγαπώ τον Άλιμο. Από αριστερά, Δημήτρης Βρεττός, Μαρία Μαρκαντωνάκη, Δέσποινα Κασσάπα και Κώστας Δημάκης. 


Σχόλια Αναγνωστών

3 Προσθήκη σχολίου
Σοφία Γρομησάρη 21.12.23
Άξιος, Άξιος, Άξιος!!!!
Απάντηση
Καλαμακιώτης αρειανός 21.12.23
Του Κονδύλη του αξίζει 
Απάντηση
Καλαμακιώτισσα 21.12.23
Δυνατή δημοτική ομάδα και πανίσχυρη πλειοψηφία ο δήμαρχός μας Ανδρέας Κονδύλης.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.