ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 17:07

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Oπαδική βία: Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, κάμερες και αυστηρές ποινές η απόφαση της κυβέρνησης

0 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 16:01

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνει σειρά αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της οπαδικής βίας απαντά η κυβέρνηση, στον απόηχο των θλιβερών επεισοδίων και το σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη. Έως τις 12/2 κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League, κάμερες σε όλα τα γήπεδα και εντατικοί ηλεκτρονικοί έλεγχοι.

Τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την οπαδική βία

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (11/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα ακόλουθα:

1. Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τοπόλα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

2. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

α) Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και

β) Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα, μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

3. Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Π. Μαρινάκη, «οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά».

«Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων «στρατών», οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Το οφείλουμε σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας, σε όσους κινδύνευσαν, σε όσους έχασαν περιουσίες και σε αυτούς που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους», υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ποιοι αγώνες ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Άρη θα γίνουν κεκλεισμένων
Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός θα δώσει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό χωρίς κόσμο, αλλά θα παίξει με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στις έδρες τους. Επίσης η ΑΕΚ έχει το εντός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά έχει δύο εκτός έδρας ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Ο τρίτος ΠΑΟΚ μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου υποδέχεται το πρώην ΠΟΚ στην Τούμπα και πηγαίνει μόνο στην έδρα του συμπολίτη Άρη.

Ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την ΑΕΚ στο άδειο Καραϊσκάκη, όμως θα παίξει χωρίς κόσμος σε Λεωφόρο, Τούμπα, Βικελίδης...

Τέλος, ο 5ος Άρης στο διάστημα της απαγόρευσης υποδέχεται ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, αλλά αντιθέτως δεν είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί την έδρα κάποιας εκ των ομάδων που προπορεύονται στη βαθμολογία.

Θεωρούμε ότι δεν θα ήταν σωστό να είχαμε την ίδια απόφαση στα άλλα αθλήματα
Με κόσμο κανονικά θα διεξάγονται οι αγώνες των υπόλοιπων αθλημάτων, πλην ποδοσφαίρου, όπως διευκρίνισε στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την οπαδική βία όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή των αγώνων της Super League χωρίς θεατές για δύο μήνες, ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε πως η απόφαση δεν ισχύει για τα άλλα ομαδικά αθλήματα.

Όπως είπε, σχετικά ερωτηθείς, ο κ. Μαρινάκης: «Θεωρούμε ότι τα επεισόδια επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, κάποιες φορές και στο μπάσκετ. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα του βόλεϊ ό,τι συνέβη εκεί. Πολλές φορές οι οπαδοί που πάνε εκεί δεν έχουν καμία επαφή με το σπορ, δεν ξέρουν καν τι είναι το… φιλέ. Μεταφέρθηκε ένας στρατός κι έκανε ό,τι έκανε.

Στο μπάσκετ έχει αξιολογηθεί ότι μπορούν να γίνουν αγώνες με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων. Με ένταση, ενδιαφέρον, που δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε οριακούς αγώνες μεταξύ δύο κορυφαίων ομάδων, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, χωρίς τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι δεν θα ήταν σωστό να είχαμε την ίδια απόφαση στα άλλα αθλήματα». 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.