ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 12:43

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκλογές ΚΕΔΕ: Το δίλημμα του Μητσοτάκη

γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης 0 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 23:23
Οι δήμαρχοι της χώρας ξέρουν και αναγνωρίζουν οσους εχουν δειξει έμπρακτο ενδιαφερον, εχουν ασχοληθει με τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.

Τέλη Μαρτίου αναμένονται να πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την εκλογή προέδρου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), του συνδικαλιστικού οργάνου των δημάρχων, το οποίο συνεργάζεται στενά με το εκάστοτε υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ουσιαστικά επηρεάζουν μέσω της διοίκησης των δήμων, άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

Στις εκλογές κατεβαίνουν παρατάξεις, που συνήθως υποστηρίζονται από κόμματα με έναν επικεφαλής δήμαρχο. Στις εκλογές ψηφίζει ένα σώμα εκλεκτόρων που αποτελείται από όλους τους δημάρχους της χώρας και μέλη δημοτικών συμβουλίων που με την σειρά τους έχουν εκλεγεί στις τοπικές Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων ανά την Επικράτεια. Το σύνολό τους είναι περίπου 530, οι οποίοι ψηφίζουν για να εκλέξουν το 31μελές διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Μέχρι στιγμής οι μοναδικές σοβαρές υποψηφιότητες οι οποίες συζητιούνται έντονα είναι του 70χρονου νυν προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου, και του δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, προέδρου της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, μέλους της ΠΕΔΑ και προέδρου της Eπιτροπής Περιβάλλοντος, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.


Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος

Κάποιες άλλες υποψηφιότητες οι οποίες πλασάρονταν ως “τρίτοι πόλοι”, έχουν ξεφουσκώσει καθώς δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση ούτε από δημάρχους ούτε από πολιτικά κόμματα.

Να σημειωθεί ότι μετά την υπουργοποίηση του δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου, εκλέχτηκε μεταβατικός πρόεδρος της ΚΕΔΕ, από την πλειοψηφούσα παράταξη της ΝΔ στην ΚΕΔΕ, ο μέχρι τότε Α’ αντιπρόεδρος, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Οι δύο δήμαρχοι οι οποίοι θα κονταροχτυπηθούν για την ηγεσία, ανήκουν στην ίδια παράταξη η οποία εκπροσωπεί την Νέα Δημοκρατία στα θεσμικά όργανα της ΚΕΔΕ. Το ΠΑΣΟΚ παρόλο που έχει βαθιές ρίζες στην αυτοδιοίκηση με περίπου 90 σε σύνολο 330 δημάρχων της χώρας, που προέρχονται από τον χώρο του, προς το παρόν δεν έχει υποδείξει κάποια υποψηφιότητα με τον παλιό αυτοδιοικητικό και εκλεγμένο δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη να είναι σε άμεση επαφή με την Χαριλάου Τρικούπη και να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν διαθέτουν εκλογικό εκτόπισμα στην αυτοδιοίκηση και δεν πρόκειται να επηρεάσουν την εκλογή.

Το 2019, η παράταξη της ΝΔ είχε κατεβάσει ψηφοδέλτιο χωρίς επικεφαλής (το κόμμα δεν είχε δώσει χρίσμα) με την συμφωνία, ο πρώτος σε ψήφους να εκλεγεί και πρόεδρος όπως και έγινε, με τον πρ. Δήμαρχο Τρικκαίων και νυν υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης να συγκεντρώνει 202 ψήφους, τον κ. Κυρίζογλου με 160 και τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο στην πέμπτη θέση με 137.


Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου

Τότε το Μαξίμου έπραξε πολύ σωστά, ώστε να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος.

Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κάποιοι “Ηρακλείς του Στέμματος” οι οποίοι συμπεριφέρονται ως βασιλικότεροι του Βασιλέως μέσα στο κόμμα της ΝΔ, στηρίζουν και προτείνουν μετ' επιτάσεως την υποψηφιότητα του 70χρονου δημάρχου Μενεμένης-Αμπελοκήπων κ. Κυρίζογλου, ο οποίος φέρεται να έχει διαμηνύσει στη ΝΔ ότι χωρίς χρίσμα, δεν πρόκειται να κατέβει. Μία άποψη που πραγματικά γεννά ερωτηματικά, γιατί εφ' όσον κάποιος πιστεύει στις δυνατότητές του διεκδικεί την εκλογή του με, ή χωρίς κομματικό χρίσμα.

Το κυριότερο επιχείρημα των... “Ηρακλειδών” φέρεται να είναι ότι, λόγω “ηλικιακής επετηρίδας” θα πρέπει να προταθεί από το κόμμα ο κ. Κυρίζογλου. Σαν να λέμε, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κάποιοι αυτοδιοικητικοί, ότι αντί να στηνόντουσαν κάλπες για την προεδρία της ΝΔ, να τοποθετούνταν στην ηγεσία της, ο συμπαθής και μάχιμος πολιτικός κ. Τραγάκης…

Από την άλλη πλευρά ο έτερος υποψήφιος Γρ. Κωνσταντέλλος, ο οποίος απολαμβάνει εξαιρετικής δημοφιλίας ανάμεσα στους συναδέλφους δημάρχους όλων των κομματικών αποχρώσεων, έχει προτείνει στην ΝΔ, προκειμένου να αποφευχθεί ο εσωκομματικός εμφύλιος να μην δοθεί επίσημα κομματικό χρίσμα και η εκλογή του προέδρου να γίνει όπως το 2019. Ειδάλλως όπως έχει αναφέρει τόσο δημοσίως όσο και στα όργανα του κόμματος, θα κατέβει με δικό του ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η τελική απόφαση βρίσκεται στο χέρι του προέδρου. Νωπές είναι ακόμα στο Μαξίμου οι απώλειες των Περιφερειών της Θεσσαλίας, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου και Ιονίου από αντάρτες της ΝΔ, καθώς οι εκτιμήσεις για την επικράτηση των χρισμένων από το κόμμα υποψηφίων περιφερειαρχών εκ τους αποτελέσματος αποδείχθηκαν λανθασμένες. Δεν υπολογίστηκαν ούτε η δυναμική, ούτε οι ικανότητες των “ανταρτών". 

Όλοι θυμούνται πόσο κατηφής ήταν την ημέρα των εκλογών μιλώντας για μία “καθόλου καλή ημέρα για την ΝΔ”.

Είναι σημαντικό όμως, να γνωρίζει το Μαξίμου ότι οι Αυτοδιοικητικοί θα επιλέξουν στο τέλος της ημέρας για πρόεδρό τους, εκείνον που θα προωθήσει τα συμφέροντα των δήμων τους προς την κεντρική Διοίκηση και όχι κάποιον χρισμένο από το κόμμα και μάλιστα από την "κομματική επετηρίδα".

Οι δήμαρχοι της χώρας ξέρουν και αναγνωρίζουν όσους έχουν δειξει έμπρακτο ενδιαφέρον, έχουν ασχοληθεί με τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, προτείνουν, διεκδικούν και εν πολλοίς καταφέρνουν και περνούν τροπολογίες σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να γίνει πιο αποτελεσματική.

Οι αποφάσεις φυσικά ανήκουν στον πρόεδρο. Θα επιλέξει να δώσει χρίσμα με κίνδυνο την επομένη των εκλογών η ΝΔ να χάσει την ΚΕΔΕ ή θα δώσει εντολή να ακολουθηθεί η δημοκρατική μέθοδος του 2019 και ο επόμενος πρόεδρός της να βγει από την κάλπη; 

ΥΣ1: Σύμφωνα με πληροφορίες, τo ΠΑΣΟΚ φέρεται να περιμένει να δει τι θα κάνει η Ν.Δ. πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις, με πολύ σοβαρή την πιθανότητα να δώσει άτυπη στήριξη σε ανεξάρτητη υποψηφιότητα.

ΥΣ2: Το 2019 ο Γρ. Κωνσταντέλλος είχε στηρίξει τον κ. Κυριζογλου για την προεδρία της ΚΕΔΕ, όπως είχε κάνει και τον περασμένο Ιούνιο όταν τον στήριξε ένθερμα για την θέση του μεταβατικού προέδρου στην ΚΕΔΕ όταν αποχώρησε λόγω υπουργοποίησής του ο κ. Παπαστεργίου, πράγμα που φανερώνει τις άριστες σχέσεις των δύο αντρών μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.