ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 23:49

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυρ. Μητσοτάκης - Φορολογικό: Ήρθε η ώρα να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια

0 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 13:21

«Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάση με δικαιότερο τρόπο, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Θα αντιπαρατεθούμε με τις διαστρεβλώσεις του παρελθόντος, ξεκαθάρισε.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στρατηγική πολιτική της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες παθογένειες και ότι αυτό αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. «Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή χώρα» και ο μόνος τρόπος η αντιπαράθεση με τις διαστρεβλώσεις του παρελθόντος, επισήμανε.

Αναφερόμενος στις ουσιαστικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο που στόχο έχει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός περνά μέσα από την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος», λέγοντας ακόμη πως στη δεύτερη τετραετία ήλθε η ώρα να κατανείμουμε δικαιότερα τα φορολογικά βάρη.

Πρόκειται για ένα «βαθιά πολιτικό στοίχημα», καθώς «η πληγή της φοροδιαφυγής επιβαρύνει τα έσοδα και είναι ενάντια σε όσους πληρώνουν κανονικά τους φόρους», είπε και σημείωσε πως έτσι θα κρατήσουμε μεταξύ άλλων σε υψηλό επίπεδο το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ενώ θα αυξήσουμε πόρους για την Υγεία και την Παιδεία.

«Στόχος μας είναι να κλείσουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής, πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση φορολογικής δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι θα κρατήσουμε μεταξύ άλλων σε υψηλό επίπεδο το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ενώ θα αυξήσουμε πόρους για την Υγεία και την Παιδεία. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής, πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση φορολογικής δικαιοσύνης, συμπλήρωσε.

Έχουμε σκοπό να κλείσουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής με τις 11 ρυθμίσεις που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, υπογράμμισε.

Περιορίζονται οι επιχειρήσεις των δύο ταχυτήτων και οι «πελάτες» των δύο δυνατοτήτων με το ψευδεπίγραφο δίλημμα «με ή χωρίς απόδειξη», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η μη απόδοση ΦΠΑ υπολογίζεται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιμέρους μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις των μέτρων στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας καυσίμων, ενώ για την αγορά ακινήτων είπε πως θα απαγορεύεται πια η καταβολή μετρητών και θα γίνεται πια μέσω τραπέζης. «Αν κάποιοι επιμένουν με μετρητά θα θεωρείται άκυρη η αγοροπωλησία» προειδοποίησε αναφερόμενος και στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται.

«Πρόθεση μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημα τους και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες.

Με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ισορροπημένη την τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο, όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη στροφή στη φορολογική συνέπεια για ταχύτερη επιστροφή φόρου, με όπλο πάντα τη διαφάνεια», πρόσθεσε.

«Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα καταβάλλει στο Κράτος περισσότερα από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό δεν είναι παράδοξο; Όλοι το συζητάμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και πρώτη αυτή η κυβέρνηση έρχεται να κάνει κάτι για αυτό», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

«Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, εάν κάποιος έχει λόγους να παραμένει σε ένα επάγγελμα έχει τον τρόπο να το διεκδικήσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απαριθμώντας τις κατηγορίες, οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. «Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει» σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας με νόημα: «ας είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό».

«Φέρνουμε μπροστά κατά ένα χρόνο την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να υπάρξει ολική κατάργηση εντός 2ετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα ανακατευθυνθούν στην υγεία και την παιδεία.

Τήρησα στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. Αυτό το μήνα 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν έκτακτες ενισχύσεις που φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος», διαμήνυσε και σημείωσε πως «η ισονομία απέναντι στους φόρους μας βοηθάει να μειώσουμε τους φόρους». Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η αντιπολίτευση να μην ακολουθήσει το «όχι σε όλα, ναι στο τίποτε».


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.