ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 04:17

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Έρχεται επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές

0 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 12:50

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως όλη η χώρα θα καταστεί «μια περιφέρεια με σταυρό», ενώ σημείωσε ότι η εξειδίκευση της εν λόγω ρύθμισης θα γίνει σήμερα στις 3 το μεσημέρι από τους συναρμόδιους υπουργούς Νίκη Κεραμέως και Θεόδωρος Λιβάνιο.

Σημείωσε ότι αποτελεί μια νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, προσθέτοντας πως τα περισσότερα κράτη το έχουν υιοθετήσει και ήρθε και η ώρα και για τη χώρα μας.

«Κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει χωρίς να κάνει χιλιόμετρα. Θα ψηφίζει από το γραφείο του, από το σπίτι του. Την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους πολίτες μας εντός Ελλάδας και θα τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν, ενώ μπορεί να μην πήγαιναν», υπογράμμισε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως αποτελεί «μια γενναία μεταρρύθμιση, διευρύνει το εκλογικό σώμα που μετέχει στις εκλογές και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια».

Όπως επισήμανε, πολλές ομάδες πολιτών - υπερήλικες, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ακόμη και μαθητές - μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου, ενώ πρόσθεσε ότι η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας στις ευρωεκλογές αποτελεί πρόκριμα για να τεθεί σε ισχύ ακολούθως και στις εθνικές εκλογές.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός μίλησε για το σύστημα εκλογών των ευρωβουλευτών. Όπως γνωστοποίησε «και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης γιατί τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης με τη λίστα που θα επιλέγει ο ίδιος».

Πρόσθεσε ότι υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες. «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση».

Οι μεταρρυθμίσεις 

Με αναφορά στη σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Αυτές απαντούν και στην πράξη σε όσους αμφιβάλλουν είτε για την προσήλωσή μας σε αυτές είτε για τους ρυθμούς παραγωγής του κυβερνητικού έργου», τόνισε.

Αναφέρθηκε κατ' αρχάς στις πολύ σημαντικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση αυτές τις μέρες, «με αιχμή την επιτάχυνση των αποφάσεων αφού καθιερώνεται η μία και μόνη αναβολή στις δίκες και βέβαια αλλάζει το καθεστώς των αναστολών προκειμένου οι ποινές επιτέλους να εκτελούνται υπό προϋπόθεση και να υπάρχει φυλάκιση για πλημμελήματα, κάτι το οποίο πρακτικά δε συμβαίνει ποτέ σήμερα, ενώ αυστηροποιείται και η τιμωρία ειδεχθών αδικημάτων και επανεξετάζεται συνολικά το σύστημα της υφ' όρων απόλυσης κρατουμένων».

Στη συνέχεια είπε ότι ταυτόχρονα «συζητείται και θα έχει ψηφιστεί ως τη Δευτέρα, το νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες με τις διατάξεις που καθιστούν ουσιαστικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό υποχρεωτικό για τους servicers, οι οποίοι και θα πρέπει να παρέχουν πια πολύ περισσότερη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους και οι τελευταίοι να έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν κούρεμα ή πιο ευνοϊκούς όρους για την εξόφληση των δανείων τους».

Ανέφερε ακολούθως ότι εκτιμάται πως θα έχουν ψηφιστεί ως την επόμενη Πέμπτη οι συνολικά 11 ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον της φοροδιαφυγής. Επεσήμανε ότι συνολικά κατατέθηκαν περίπου 3.000 σχόλια κατά τη δημόσια διαβούλευση, κάποια από αυτά ενσωματώθηκαν, χωρίς παρ' όλ' αυτά να αλλοιώνεται οι πυρήνας του νομοσχεδίου, κάτι που αποτελεί απόδειξη όπως τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ακούει την κοινωνία, χωρίς όμως να υπακούει σε καμία συντεχνία».

Πρόσθεσε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης και δέσμευση η κατεύθυνση των πρόσθετων εσόδων από τη φοροδιαφυγή στην Παιδεία και την Υγεία, για τη στήριξη των ασθενέστερων.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.