ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 00:10

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χειμωνιάτικη εισβολή με την κακοκαιρία "Alexis"

0 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 13:32
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας ονόμασε "Alexis” την κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη νότια Ιταλία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιταλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με τίτλο: "Έρχεται η καταιγίδα Αλέξης, ήρθε ο χειμώνας;"

Την Ελλάδα, αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία "Αlexis" όπως την ονόμασαν οι Ιταλοί, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο καιρός θα δείξει τα δόντια του μπαίνοντας σε ρυθμού χειμώνα με τη θερμοκρασία να κάνει βουτιά, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ Θόδωρο Κολυδά.

Την επιδείνωση του καιρού τη χαρακτηρίζει ως μια χειμωνιάτικη εισβολή με πολλές βροχές και χιόνια στα βόρεια της χώρας.

Στην ανάρτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Πρόσκαιρη η χειμωνιάτικη εισβολή. Αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή κυρίως στη βόρεια Ελλάδα με παγετό κυρίως ΒΔ. Επάνοδος σε κανονικά επίπεδα από μέσα ερχόμενης εβδομάδος. Πολλές βροχές με καιρό "Π" & χιόνια κυρίως βόρεια".

Στην επιδείνωση του καιρού είχε αναφερθεί και ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος λέγοντας ότι η νέα κακοκαιρία ονομάζεται "Alexis" και έρχεται και από την Ιταλία. Η ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία, μάλιστα επισημαίνει ότι έρχεται ο "Alexis" και φέρνει τον χειμώνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στην πρόγνωση του καιρού στην ΕΡΤ, θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, ενώ το βράδυ του Σαββάτου θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά.

Είπε ότι θα χιονίσει στα βόρεια της Ελλάδας αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως τα Καλάβρυτα. Ο ίδιος σημείωσε πως χιόνια θα πέσουν στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

H ανάλυση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Σε εκτεταμένη ανάλυση του καιρού μέχρι και την Κυριακή προχώρησε μέσω Facebook και o μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ισχυρά καιρικά γεγονότα με δύο "ποτάμια", το πολικό και το υπερτροπικό, να κρίνουν πότε θα έρθουν οι βροχές και πότε το κρύο.

Αναλυτικά

Με το φθινόπωρο αργά αλλά σταθερά να κερδίζει ολοένα και πιο πολύ έδαφος μετά και τον λήθαργο στον οποίο είχε πέσει εδώ και αρκετό καιρό, κυλούν οι τελευταίες ημέρες καιρικά στη χώρα μας, με τα βροχόμετρα επιτέλους να "ξεσκουριάζουν" ειδικά για περιοχές προς τα ανατολικά και νότια θαλάσσια τμήματα και που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τις βροχές μετά από μια μεγάλη περίοδο έντονης ξηρασίας.

Τα ποτάμια αέρα πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα και που πηδαλιουχούν τα καιρικά συστήματα κάτω χαμηλά, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κατεβάζοντας τον βόρειο πόλο νοτιότερα στη Γηραιά Ήπειρο και κλείνοντας πονηρά το μάτι και στη χώρα μας θυμίζοντάς μας ότι ο Χειμώνας μπορεί να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία του προς τα νότια της Ευρώπης, παρόλα αυτά παρακολουθεί κρυμμένος τις εξελίξεις περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα επιβιβαστεί στο πολικό ποτάμι για να φτάσει και στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, βλέπουμε το πολικό ποτάμι να στρέφεται προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα την Κυριακή αλλά και το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη, πολικές αέριες μάζες να φτάσουν μέχρι και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας.

Παράλληλα παρατηρούμε ένα δεύτερο ποτάμι αέρα να ξεχύνεται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή της Κύπρου. Είναι στην ουσία αυτά τα δύο ποτάμια αέρα που διατρέχουν το βόρειο ημισφαίριο και που ελέγχουν - καθορίζουν την εναέρια καιρική κυκλοφορία. Όταν μάλιστα αυτά τα δύο ποτάμια... θυμώσουν παράγουν επικίνδυνες κακοκαιρίες. Έτσι λοιπόν και τώρα αυτά τα δύο ποτάμια μοιάζουν αρκετά θυμωμένα, παρόλα αυτά η διάταξη που αυτά φέρουν θα μας γλιτώσει από τα χειρότερα.

Έτσι λοιπόν μέχρι και την Παρασκευή η χώρα μας θα βρίσκεται κάτω από την επίδραση του βαρομετρικού χαμηλού που βρίσκεται προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής νότια της Ιταλίας και που στην ουσία το πολικό ποτάμι θα εμποδίσει να κινηθεί βορειότερα, παραδίδοντάς το στο υποτροπικό για να το εκτονώσει προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι μέχρι και την Παρασκευή θα επιμείνει το φθινοπωρινό μοτίβο με τον καιρό του νοτιά να κυριαρχεί δίνοντας ήπιες θερμοκρασίες και βροχές που θα είναι περισσότερες και εντονότερες στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο.

Ταυτόχρονα το πολικό ποτάμι θα κατεβάσει με τις μπλε αποχρώσεις την πολική μάζα νοτιότερα όπου συναντώντας τα νερά της Αδριατικής και του βορείου Ιονίου θα σχηματίσει ένα δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα μας απασχολήσει από το Σάββατο και μετά.

Έτσι λοιπόν το Σάββατο αναμένουμε νέα επιδείνωση του καιρού με αρκετές βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα. Αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της κεντρικής και πιο πολύ της βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Την Κυριακή θα κατέβει ναι μεν κρύο με παγερούς βοριάδες η κακοκαιρία όμως σε ότι αφορά τις βροχές και τα χιόνια θα έχει φύγει μακριά μας με τον ήλιο να κυριαρχεί σταδιακά στις περισσότερες περιοχές, ένας ήλιος όμως με δόντια.

Σε ανάλογο καιρικό μοτίβο θα κυλήσουν και οι πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας με αρκετό κρύο, από φαινόμενα όμως λίγα πράγματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Το πολικό ποτάμι κλείνει το δρόμο στο βαρομετρικό χαμηλό νότια της Ιταλίας να κινηθεί βορειότερα εγκλωβίζοντάς το για αρκετές ημέρες στα νερά της Μεσογείου, στον αντίποδα το υποτροπικό ποτάμι θα εμποδίσει το πολικό ψύχος να κινηθεί νοτιότερα, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο ενδιάμεσο δύο ισχυρών καιρικών γεγονότων καταλήγοντας σε μια εξέλιξη φυσιολογική για την εποχή χωρίς γενικευμένες ακρότητες.

Κλείνοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιτέλους ο καιρός εναρμονίζεται με το ημερολόγιο. Για πόσο;  Δύσκολο να απαντηθεί!".

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.