ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 01:16

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Παλαιό Φάληρο: Σε δημόσια διαβούλευση η ΜΠΕ του "Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης "Οδυσσέας"

2 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 12:39

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024 τέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)  που αφορά στο έργο του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης "Οδυσσέας" στο Παλαιό Φάληρο από την Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης – Τμήμα Χωρικών Σχεδίων, Τουριστικού και Κτιριακού Τομέα και Υποδομών Ζωικής Παραγωγής.

Σύμφωνα με τη ΜΠΕ, το έργο θα υλοποιηθεί στην περιοχή Φλοίσβος στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου Αττικής και πιο συγκεκριμένα στις εκτάσεις που θα παραχωρηθούν στο «Ταμείο Εθνικού Στόλου» (ΤΕΣ) υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού. Στις εκτάσεις αυτές περιλαμβάνονται τα δημόσια κτήματα και η υφιστάμενη παραλιακή οδός, καθώς και οι ζώνες αιγιαλού και παραλίας κατά χρήση.

Το έργο υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου και στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Το έργο 

Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης «Οδυσσέας- Οι Έλληνες και η Θάλασσα», θα αποτελείται από το κτίριο του Οδυσσέα, το οποίο αποτελεί και το κυρίως έκθεμα, υποστηρικτικές χρήσεις στον περιβάλλοντα χώρου και τις λιμενικές εγκαταστάσεις του ΠΝ στον φαληρικό όρμο, βορείως της Μαρίνας του Φλοίσβου, οι οποίες έχουν περιέλθει στην χρήση του ΠΝ μέσω σειράς παραχωρήσεων με σκοπό την πρόσδεση των πλοίων-μουσείων / εκθεμάτων που ελλιμενίζονται στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης.

Το σύνολο της έκτασης του Πάρκου ανέρχεται περίπου στα 26.000 m2

Οι ενότητες του Πάρκου περιλαμβάνουν:

1. Το κτίριο του Οδυσσέα, αναπτύσσεται στα παρακάτω οριζόντια επίπεδα:

Το επίπεδο του Υπογείου με τις ΗΜ εγκαταστάσεις και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Το επίπεδο του Ισογείου του Πάρκου και του φυσικού αγκυροβόλιου, χώρος κοινοχρήστων λειτουργιών, με τις εξής χρήσεις: είσοδος, ενυδρείο, κατάστημα / πωλητήριο, αμφιθέατρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, καφέ, γραφεία.

Το επίπεδο του κυρίως εκθεσιακού χώρου στον 1ο όροφο (μόνιμων εκθέσεων).

Το επίπεδο του παταριού παιδικών εκθέσεων.

Το επίπεδο 2ου Ορόφου, των περιοδικών εκθέσεων, της βεράντας, της πλώρης και του παρατηρητήριου, με τις εξής χρήσεις:

Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων, εστιατόριο, αίθριο, ραμπόσκαλα και κλίμακα ανόδου στο δώμα.

Το επίπεδο του επισκέψιμου δώματος.

2. Η διάρθρωση του περιβάλλοντα χώρου περιλαμβάνει τους παρακάτω χώρους:

Κεντρική πλατεία – Τοπιακή «Γλίστρα», όπου περιλαμβάνονται: χώρος έκθεσης μοντέλων πλοίων, υπαίθριων εκδηλώσεων
Υπαίθριο Αμφιθέατρο

Καρνάγιο για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες ξύλινων σκαφών

Αναψυκτήριο-Ουζερί, στην περιοχή μεταξύ καρνάγιου και αμφιθεάτρου, υπαίθριου χώρου επί της προβλήτας
Περιοχή Υποβρυχίου, στα νότια του κτιρίου του Οδυσσέα.

3. Οι προβλήτες των ιστορικών σκαριών εντοπίζονται στο δυτικό μέτωπο μπροστά από το κτίριο του Οδυσσέα, όπου παρατίθενται τα ιστορικά σκάφη τα οποία θα ενταχθούν στον υπαίθριο εκθεσιακό περίπατο, ως εκθέματα.

4. Βοηθητικές ΗΜ εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν:

3 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 60 kW (3 × 20 kW) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σύνδεση ενεργειακού συμψηφισμού.

Φωτοβολταϊκά πανέλα

Σύστημα ανοικτής γεωθερμίας για την κάλυψη των αναγκών κλιματισμού (θέρμανσης/ψύξης), με την αξιοποίηση της τοπικά διαθέσιμης υπεδαφικής – αβαθούς γεωθερμικής ενέργειας ομαλής ενθαλπίας

Ιδιωτικός υποσταθμός υποβιβασμού 20/0,4 kV με δύο Μ/Σ ξηρού τύπου ισχύος 1.250 kVA έκαστος (ο ένας εφεδρικός).
Το συνολικό χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί κατά τη φάση κατασκευής υπολογίζεται σε περίπου 36 μήνες.

Κατά τη φάση κατασκευής του έργου θα πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, τη χωροθέτηση των υποδομών του περιβάλλοντος χώρου και τις οδικές παρεμβάσεις.

Φορέας υλοποίησης και διαχείρισης του έργου είναι η εταιρεία ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ Α.Ε.

Σχόλια Αναγνωστών

2 Προσθήκη σχολίου
Ελισσάβετ Τζαμαλή 19.11.23
Κι άλλο τσιμέντο στην περιοχή. Μετά την "εσπλανάδα", τα ολυμιπακά ακίνητα που ρημάζουν, το ίδρυμα "Νιάρχος", θα αναγερθούν κι άλλα κτίρια, κι άλλοι τόνπι τσιμέντου.Δεν είναι τα κτίρια που μας λείπουν αλλά οι ελέυιεροι ανοιχτοί χώροι. Αλλά βέβαια από αυτούς κανεις δε βγάζει οικονομικό όφελος.
Απάντηση
Νικόλαος Γιαννιός 17.11.23
Ακόμη ένα σπουδαίο έργο στην ακτή του Φαλήρου. Έχω ένσταση για τις ανεμογενήτριες τόσο για την αισθητική ενός τόσο σπουδαίου χώρου, όσο και για τον θόρυβο που θα παράγουν ο οποίος αναμφισβήτητα θα ενοχλεί τους κατοίκους μιας τόσο πυκνοκατοικιμένης περιοχής. Ας χρησιμοποιηθούν γεωθερμία και πάνελς ηλιακής ενέργειας
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.