ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΜΑΙΟΥ 2024, 16:50

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχώρησαν Βούτσης, Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας σκληρή κριτική

0 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 14:34

Ραγδαίες οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αποχώρησε ο Σκουρλέτης τονίζοντας στην επιστολή του ότι «ο δρόμος που έχει επιλεγεί είναι αδιέξοδος και καταστροφικός» ενώ αναμένεται και ανακοίνωση αποχώρησης του Ν. Βούτση. Την ίδια στιγμή ο Σ. Κασσελάκης ανακοίνωσε δημοψήφισμα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα.

«Το κόμμα είναι βαριά άρρωστο» υποστήριξε σε βίντεο που ανάρτησε στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει αύριο από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει δημοψηφίσματα από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών.

Αποχώρησε ο Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ: Νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά ο Κασσελάκης
Ο κύβος ερρίφθη για τον Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος με επιστολή του μετά το διάγγελμα του Στέφανου Κασσελάκη ότι θα διεξάγει εσωκομματικό δημοψήφισμα και τις διαγραφές στελεχών, συμπεριλαμβανομένου και της δικής του, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επιστολή του το ιστορικό στέλεχος του κόμματος καταγγέλλει ότι υλοποιείται ένα «σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης» και πως «σήμερα για άλλη μια φορά αντί της αναγκαίας συζήτησης και της προσφυγής άμεσα σε συνέδριο επιλέγεται ένας ανορθόδοξος τοξικός πόλεμος στοχεύοντας τις διαφορετικές απόψεις».

Πρόκειται για «ένα σχέδιο αποαριστεροποίησης που θα οδηγήσει στο τέλος της παρουσίας στην Ελλάδα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά από πάνω από μισό αιώνα παρουσίας», αναφέρει και χαρακτηρίζει «θράσος και ασέβεια» τις δηλώσεις πως «επί πέντε χρόνια υπονομεύατε το κόμμα».

«Αν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλαν καθοριστικά στο να ανατρέψει τους συσχετισμούς και τον οδήγησαν στην κυβέρνηση το 2015 να κατηγορούνται για υπονόμευση», υπογραμμίζει εν συνεχεία, διατυπώνοντας δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του κόμματος: «ο δρόμος που έχει επιλέγει είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς», την οποία, όπως τονίζει, «δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω».

Τέλος, μεταξύ άλλων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο πολιτικό φορέα, σημειώνοντας: «η αναγκαιότητα η δική μας Αριστερά να είναι παρούσα ως μια δύναμη διεξόδου απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις της σύγχρονης εποχής θα βρει τρόπο έκφρασης. Σε αυτή την υπόθεση θα συστρατευθούν πολλοί και πολλές παλιοί και κυρίως νέοι».

Αποχωρούν Βούτσης, Σκουρλέτης

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Βούτσης και Σκουρλέτης θα προχωρήσουν σε κοινή ανακοίνωση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποχωρούν.

Την ίδια ώρα, η ομάδα με την επωνυμία «Ομπρέλα» εκτιμάται ότι θα αποχωρήσει από την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, παίρνοντας οριστικό διαζύγιο με τη νέα ηγεσία του κόμματος, ενδεχομένως και το Σάββατο, καθώς όλες οι προσπάθειες διαμεσολάβησης προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, έχουν πέσει στο κενό.

Η προαναγγελία για αποχωρήσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί κείμενο με 1.300 μελών του με τίτλο «Διέξοδος Αριστερά». Στο κείμενο, που συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης (που θα ανακοινώσει σήμερα την αποχώρησή του), Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Ανδρέας Ξανθός και Δημήτρης Βίτσας, επιτίθενται με σφοδρότητα στον πρόεδρος του κόμματος, χαρακτηρίζουν «απάτη τον μύθο Κασσελάκη», ενώ περιγράφεται και η δημιουργία ενός νέου φορέα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Αχτσιόγλου αναμένεται να καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή κείμενο, το οποίο δεν θα μιλάει για αποχωρήσεις, αλλά θα είναι επικριτικό στην ηγεσία και θα τάσσεται κατά των διαγραφών.

Σημειώνεται ότι στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα τεθεί το ζήτημα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών.

Επίσης, με τη φράση «κλείνω την πόρτα στο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο το κόμμα έχει τελειώσει για μένα» επιβεβαίωσε ο Γιώργος Σταθάκης την αποχώρησή του από το κόμμα, χαρακτηρίζοντας «πολιτική αυτοκτονία» για το ΣΥΡΙΖΑ την εκλογή του. Παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές κατά της ηγετικής ομάδα που περιβάλλει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλώντας την «ομάδα ήττας».

Απάντηση Στ. Κασσελάκη στην «Ομπρέλα»: Δεν θα κάνουμε πίσω

Νωρίτερα, ο Στέφανος Κασσελάκης διαμήνυσε σε όσους αντιδρούν προς το πρόσωπό του να μην τον υποτιμούν, κορυφώνοντας τη συγκρουσιακή ατμόσφαιρα που επικρατεί στο κόμμα.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ουσιαστικά στη χθεσινοβραδινή απόφαση της «Ομπρέλας» για άμεση αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις προαναγγελθείσες αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών όπως του Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Θα προχωρήσουμε. Να μην μας υποτιμούν. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο κόμμα με λύσεις με πολιτικές με την ανάδειξη του έργου της ομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κυβέρνηση, τονίζοντας «δεν θα κάνουμε πίσω. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει ανάστημα και να ξανακερδίσουμε τους πολίτες που απογοητεύτηκαν από εμάς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι ο αριστερός προοδευτικός κόσμος έχει πολλά χιλιόμετρα να τρέξει, υπογραμμίζοντας ότι «χάσαμε 600.000 πολίτες στην κάλπη και αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον κερδίσουμε».

Είμαστε κόμμα με κοινωνικό πρόσημο και «είναι στάση ζωής να παλεύουμε για τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα των οποίων εξαϋλώνονται και στη συνέχεια έρχονται οι υπουργοί και λαϊκίζουν», ισχυρίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση να κυβερνήσει και αναφέρθηκε στο θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί «παίρνουν οριζόντια, αυθαίρετα μέτρα. Δεν υπάρχει καμιά λογική και δεν θέλουν να ακούσουν»...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκεπτόμενος τη Μεγαλόπολη σήμερα σχολίασε εκ νέου τα εσωκομματικά τεκταινόμενα λέγοντας, μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά, απαντώντας σε ανησυχίες του κόσμου για τη στασιμότητα της Αριστεράς και τις εσωκομματικές διεργασίες», όπως ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.