ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 00:05

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Τελετή λήξης με ασκήσεις και εκπλήξεις

0 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, 17:13

Με τους πρόσφυγες που έλαβαν μέρος στην εκπαίδευση για την αντιμετώπιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές να έχουν τον πρώτο λόγο και με ασκήσεις προσομοίωσης στην κατάσβεση πυρκαγιών και στον εντοπισμό θύματος τράφικινγκ, ολοκληρώθηκε στο κτίριο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η πρώτη φάση του πρώτου ευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης προσφύγων στις έκτακτες ανάγκες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των επιτευγμάτων της Ένωσης (achievements of the Union), που παραδοσιακά συνοδεύει την ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union).

Υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπό την εποπτεία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδιας για την Ένταξη κας Σοφίας Βούλτεψη και υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος, με γενική συντονίστρια της Αρχιπύραρχο Δρα Καλλιόπη Σαΐνη.

Με την πραγματοποίησή του, η Ελλάδα έγινε η πρώτη (και μοναδική) ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών, το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα το πρώτο στην ΕΕ που δημιούργησε εξ αρχής πρωτόκολλα εκπαίδευσης πολιτών τρίτων χωρών και ο ΔΟΜ ο πρώτος διεθνής οργανισμός που υλοποιεί μια τόσο πρωτοποριακή εκπαίδευση.Στο πρόγραμμα έχουν μέχρι στιγμής λάβει μέρος σχεδόν 400 πρόσφυγες από 22 χώρες που ήδη δημιουργούν έναν χωρίς προηγούμενο ενταξιακό ιστό, αυξάνοντας το επίπεδο ασφάλειας εντός και εκτός δομών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γυναικεία συμμετοχή που έφτασε το 48%, αλλά και η συμμετοχή ατόμων με κινητικά προβλήματα και ατόμων με υψηλές ευαλωτότητες, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής και των αρμοδιοτήτων της νέας Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.

Μιας εθνικής στρατηγικής που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία στο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, καθώς στοχεύει στην αποτροπή της γκετοποίησης, της περιθωριοποίησης, της ριζοσπαστικοποίησης και της παραβατικότητας, φαινόμενα που βλέπουμε να ταλανίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής όπως έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η προστασία των συνόρων συνδυάζεται με την προστασία των ανθρώπων και την αυτόνομη διαβίωσή τους, αναγκαία συστατικά για την κοινωνική συνοχή.

Κατά την τελετή λήξης, η κα Λίντια Μάρκοβιτς, αναπληρώτρια του επικεφαλής του ΔΟΜ πρέσβη Τζιανλούκα Ρόκκο, παρέδωσε στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γιώργο Πουρναρά τον πυροσβεστικό εξοπλισμό που αγοράστηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και ανήκει πλέον στο πυροσβεστικό σώμα.

Η επιτυχία του Προγράμματος αποδείχθηκε σήμερα με την ζωντανή συνομιλία που είχε η Υφυπουργός, με διαμένοντες στη δομή Κατσικά οι οποίοι πριν λίγες μέρες συνέβαλαν καθοριστικά στην κατάσβεση πυρκαγιάς μέσα στη Δομή.

Παράλληλα, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, και στους διοικητές των δομών Ριτσώνας Γ. Λέλο, Σχιστού Θ. Παπακωνσταντίνου και Μαλακάσας Χ. Χρήστου, καθώς και τιμητικά διπλώματα στους εκπαιδευτές αξιωματικούς του ΠΣ, στην ομάδα του ΔΟΜ και στους ίδιους τους πρόσφυγες.

Παρόντες και παρούσες επίσης στην τελετή λήξης η Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κα Ιωάννα Λυτρίβη, που συμμετείχε και στη δράση, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Δημήτρης Ιατρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας κ. Ηρακλής Μοσκώφ, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Δημήτρης Κατσαρός, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού καθηγητής κ. Θάνος Ντόκος, η πρέσβης της Ιταλίας κα Patrizia Falcinelli, εκπρόσωποι Διπλωματικών Αποστολών (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχία), εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών (ΔΟΜ, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ευρωπαϊκή Επιτροπή DG HOME, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου EUAA), η Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Νάτσιου και η Προϊσταμένη του Τομέα Εθνικής Άμυνας Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού κα Χάρις Κατσούλη.

Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Τομέας Ένταξης), που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Υφυπουργού κ. Σοφίας Βούλτεψη, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και Γενική Συντονίστρια την Αρχιπύραρχο Δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.