ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΜΑΙΟΥ 2024, 16:36

ΑΛΙΜΟΣ

Εκτιμήσεις για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου στον Άλιμο

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ 1 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, 20:58

Όσοι μας διαβάζουν χρόνια, γνωρίζουν ότι παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στους Δήμους της νότιας Αθήνας από πολύ κοντά, κάνουμε ρεπορτάζ, αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και σχηματίζουμε πολύ καθαρή και ασφαλή εικόνα για τις Δημοτικές Αρχές και τα ζητήματα που απασχολούν τις πόλεις τους.

Και στις προηγούμενες εκλογές είχαμε "διακινδυνεύσει" προβλέψεις για τα εκλογικά αποτελέσματα, οι οποίες στη συνέχεια κατά το μάλλον ή ήττον επιβεβαιώθηκαν.

Στον Άλιμο, από πολύ νωρίς είχαμε δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ για τις προεκλογικές ζυμώσεις, το οποίο αρκετό καιρό μετά επαληθεύτηκε και τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως περιγράφαμε.

Έτσι και τώρα, μερικές ημέρες πριν από τις Δημοτικές Εκλογές, είναι πλέον ξεκάθαρες οι τάσεις και σαφής η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στο εκλογικό σώμα. Από τον συνδυασμό πληροφοριών που έχουμε για δημοσκοπήσεις, κινήσεις υποψηφίων, αλλά και από την επαφή μας με την κοινωνία, προκύπτει το ακόλουθο εκλογικό σκηνικό:

Πρώτος και με διαφορά, παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που έχει δεχθεί αναμένεται να αναδειχθεί ο συνδυασμός "Αγαπώ τον Άλιμο" του νυν Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη. Μάλιστα, οι στοιχηματικές εταιρείες εμφανίζουν απόδοση 1.01 για την επανεκλογή του, δηλαδή προεξοφλούν ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Κάτι τέτοιο θα είναι μάλλον φυσιολογικό, αν αναλογιστεί κανείς το σημαντικό έργο που έχει κάνει ο κ. Κονδύλης στον Άλιμο, καθώς και το ότι θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους Δημάρχους στην Ελλάδα. Τον κ. Κονδύλη βοηθάει και το γεγονός ότι πλέον συγκεντρώνει τη στήριξη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη στήριξη από τους "προεδρικούς" του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο ψηφοδέλτιό του συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο "προεδρικός" Κώστας Χαρίτος, που στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στον Άλιμο και σήμερα συμμετέχει στο μπλοκ του Στέφανου Κασσελάκη.

Δεύτερος, πολύ πίσω από τον πρώτο συνδυασμό όμως, σύμφωνα με την εκτίμησή μας, αναμένεται να τερματίσει ο συνδυασμός "Εμείς στον Άλιμο" του Θωμά Γιούργα. Το στοίχημα για τον κ. Γιούργα είναι να καταφέρει να "γράψει" διψήφιο ποσοστό, δηλαδή να ξεπεράσει το 10%. Στην προσπάθειά του αυτή σοβαρό εμπόδιο φαίνεται να αποτελούν αρκετά στελέχη που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό του, τα οποία κουβαλάνε αρνητικές φορτίσεις από το παρελθόν, ιδίως κάποια από τα "πρωτοκλασάτα" στελέχη του "ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι", τα οποία λειτουργούν πολωτικά, τόσο για τις άλλες παρατάξεις, όσο και μέσα στην ίδια την παράταξή τους. Αλλά και η προσωπική στήριξη των Θάνου Ορφανού και Δημήτρη Δόγκα, που πηγαίνουν κόντρα στην κεντρική απόφαση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν προσωπικά τον κ. Γιούργα, δεν φαίνεται να αποδίδει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Ο ίδιος ο κ. Γιούργας προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούμε ότι έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την υποστήριξη μόνο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ (Αχτσιόγλου, 'Ομπρέλα' κ.λπ.), κάτι που σίγουρα περιορίζει το ακροατήριό του.

Τρίτος, πιθανότατα με μονοψήφιο ποσοστό (6-8%), φαίνεται πως θα είναι ο συνδυασμός "Άλιμος για όλους" της Αναστασίας Σιμητροπούλου. Μία σειρά από εσφαλμένες κατά τη γνώμη μας επιλογές στην προεκλογική περίοδο, αλλά και η εσωτερική αναταραχή που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ο συνδυασμός της, από συγκεκριμένες επιλογές της, φαίνεται να στοιχίζουν ακριβά στην κυρία Σιμητροπούλου.

Ακόμα και η συστηματική διανομή προεκλογικών εντύπων που κάνει διαρκώς σε όλο τον Άλιμο ο εν λόγω συνδυασμός, φαίνεται ότι προκαλεί τελικά αρνητικές εντυπώσεις στους πολίτες και απομακρύνει τους ψηφοφόρους, καθώς ακούγονται έντονες κριτικές για τη "φορτική" προεκλογική καμπάνια, με πολύ χαρτί και χωρίς οικολογική ευαισθησία.

Τέλος, απορίας άξιο είναι το γεγονός πως η κυρία Σιμητροπούλου παρ' ότι υπήρξε αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ θέση από την οποία παραιτήθηκε βέβαια, δεν κατάφερε να έχει τη στήριξη του κόμματός της. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να στηρίξει τον νυν Δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη.

Τέταρτη, επίσης με μονοψήφιο ποσοστό, αναμένεται να αναδειχθεί η "Λαϊκή Συσπείρωση" με υποψήφια Δήμαρχο τη Λιάνα Κορομπίλη και την επίσημη στήριξη του ΚΚΕ. Καθώς το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα εμφανίζει δημοσκοπική ανάκαμψη και αρκετά "τονωμένα" τα ποσοστά του και στον Άλιμο, δεν αποκλείεται (χωρίς να είναι το πιο πιθανό σενάριο) η παράταξη της κυρίας Κορομπίλη να καταλάβει τελικά την τρίτη θέση, αφήνοντας τέταρτη την κα. Σιμητροπούλου.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι στοιχηματικές εταιρείες προβλέπουν ουσιαστικά στη δεύτερη θέση την κα. Σιμητροπούλου και στην τρίτη τον κ. Γιούργα. Η δική μας πεποίθηση είναι ότι πέφτουν έξω στην πρόβλεψη αυτή και πιστεύουμε, έχοντας πολύ καλή εικόνα της κοινωνίας και των τάσεων, ότι στη δεύτερη θέση θα είναι ο κ. Γιούργας. Αν τολμούσαμε να προβλέψουμε και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις αυτές, θα λέγαμε ότι ο κ. Γιούργας εκτιμάται ότι θα λάβει 3 ή 4 έδρες, η κα. Σιμητροπούλου 2 έδρες και η κα. Κορομπίλη 2 έδρες.

Ίδομεν. Βρισκόμαστε μια ανάσα από τις αυτοδιοικητικές κάλπες της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, οπότε θα δούμε αν οι εκτιμήσεις μας "διάβασαν" καλά τις τάσεις των ψηφοφόρων. 

Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Καλαμακιώτισσα 04.10.23
Κονδύλης δαγκωτό!
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.