ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 19:18

ΒΟΥΛΑ

Βούλα: Δύο μοναδικές θεατρικές παραστάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιωνία

0 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, 14:45

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης φιλοξενεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιωνία, δύο μοναδικές θεατρικές παραστάσεις. Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου το φημισμένο θεατρικό έργο, Εκείνος και Εκείνος του Κώστα Μουρσελά και το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, τη κωμωδία απρόσμενων παρεξηγήσεων και παρανοήσεων με πανέξυπνες καταστάσεις «Ψύλλοι στα αυτιά» του Ζώρζ Φεϊντό.

Παρασκευή 13/10/2023 - Εκείνος και Εκείνος του Κώστα Μουρσελά
Ώρα: 20.00 – Πολιτιστικό Κέντρο Ιωνία (Λεωφόρος Κ. Καραμανλή 18, 166-73 πλησίον Δημαρχείου)

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Αλέξανδρος Ρήγας πρωταγωνιστούν στο φημισμένο σατιρικό έργο «Εκείνος και Εκείνος». Ένα ιστορικό απόλυτο success του θεάτρου. Ο Λουκάς (Γιώργος Κωνσταντίνου) και ο Σόλων (Αλέξανδρος Ρήγας) ταξιδεύουν το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με μια "αναρχική" - "αλήτικη" κωμωδία.

Ο Λουκάς και ο Σόλων είναι δύο "ταξιδευτές" που δεν έχουν καμία σχέση με την αστική κανονικότητα και το political correct. Δύο αντι-στερεοτυπικοί σοφοί, δύο αντισυμβατικοί αλήτες, που θέτουν ερωτήματα και προβληματισμούς που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί και προτείνουν απαντήσεις που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί επίσης. Δύο άνθρωποι που θέλουν να είναι ελεύθεροι και τίποτα να μην τους εμποδίζει σε αυτό το ταξίδι της ελευθερίας τους.

Ο Λουκάς και ο Σόλων, μέσα από αυτό το ταξίδι στους δρόμους της πόλης, αντιμάχονται ιδέες, περιουσίες, ανθρώπους και θεούς. Δύο ουσιαστικά περιθωριακοί τύποι, δύο μποέμ άστεγοι, δύο πολίτες ενεργής σκέψης, δύο άνθρωποι συνειδητά εκτός συστήματος, που σατιρίζουν, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται και θέτουν ερωτήματα για όλα αυτά που τους καίνε τον εγκέφαλο στην καθημερινότητα και στην αιωνιότητα.

Δύο αληθινά αναρχικοί τύποι, που δε δέχονται κανενός είδους εξουσίας. Ακολουθούν τους δρόμους της πόλης και όχι τα φώτα της. Αντιθέτως μάλιστα, τα φώτα τα σπάνε. Μαζί με τα φώτα, σπάνε τα στερεότυπα, σπάνε την καθεστηκυία τάξη, σπάνε «το αυγό», όπως οι ίδιοι ονομάζουν το σύστημα, σπάνε και τα νεύρα… τα δικά τους και των άλλων. Σατιρίζουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας και κυρίως διερωτώνται και για τα «καλώς κείμενα»… είναι όντως καλώς;;

Ο Λουκάς και ο Σόλων, μας λένε ότι στην εποχή μας δεν μας λείπουν οι απαντήσεις, αυτό που μας λείπει είναι οι ερωτήσεις.

Οι απλές, οι ανόητες, οι αυτονόητες. Γιατί κάπως έτσι λειτουργεί "το αυγό". Δηλαδή κάθε είδους συστημικής εξουσίας, ιδεολογικής, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής που μας δίνει απαντήσεις και μας ηρεμεί. Σε βαθμό υπνωτισμού.
Όμως όχι! «Εκείνος και Εκείνος» συναντήθηκαν για να θέσουν ερωτήματα. Πολλά ερωτήματα.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον;
Θα έχουμε όντως μέλλον;
Υπάρχει ηθική στην επιστήμη;
Υπάρχει γοητεία στην ανηθικότητα;
Τα κενά υπάρχουν για να πέφτουμε ή για να τα καλύπτουμε;
Ο πολιτισμός ωφελεί ή διαβρώνει;
Μήπως είμαστε τελικά όλοι μας ευτυχισμένοι και το αγνοούμε;
Μήπως είμαστε τελικά όλοι μας δυστυχισμένοι και το αγνοούμε;
Τον τροχό της κοινωνίας τον γυρίζουν πράγματι οι θύτες; Ή τα θύματα;
Ο έρωτας είναι υποδούλωση ή πραγματική επανάσταση;
Υπήρχε εν τέλει χώρος στη σανίδα για τον Τζακ;

«Εκείνος και Εκείνος», ταξιδεύουν για να διαλαλήσουν ότι οι άνθρωποι οφείλουν να αγωνίζονται για την ουσιαστική ελευθερία τους. Και να αποτινάξουν φόβους, αστικές προσδοκίες και μεταχειρισμένα όνειρα με 8 άτοκες δόσεις στην πιστωτική τους κάρτα.

«Εκείνος και εκείνος», ταξιδεύουν για να διαλαλήσουν ότι η εργασία αντιτίθεται στη φύση του ανθρώπου. Η χαρά βρίσκεται στη δημιουργία και όχι στην εργασία. Φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι να κάθεται, να στοχάζεται, να ταξιδεύει, να βουτάει στις θάλασσες του κόσμου και να τρώει γεμιστά με φέτα, κάτω από μια κληματαριά 3 το μεσημέρι.
Το έργο είναι ένας ύμνος στην ποιητική αλητεία, στην παράλογη λογική σκέψη, στο ελεύθερο χιούμορ. Συγγενεύει με το θέατρο του παραλόγου και με την επιθεώρηση, μα πάνω απ’ όλα, με την –σκεπτόμενη- κωμωδία.

Ερμηνεύουν:
Γιώργος Κωνσταντίνου
Αλέξανδρος Ρήγας
Παναγιώτης Κουρτέσης
Μαρία Καμακάρη
Κείμενο Κώστας Μουρσελάς
Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ρήγας
Σκηνικά Γιάννης Σπανόπουλος
Μουσική Επιμέλεια Αλέξανδρος Ρήγας
Παραγωγή Ρήγας Γεώργιος (Αλέξανδρος)
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Παράστασης Αλεξάνδρα Σαμπανιώτη

Σάββατο 14/10/2023 - «Ψύλλοι στα αυτιά» του Ζώρζ Φεϊντό

Ώρα: 20.00 – Πολιτιστικό Κέντρο Ιωνία (Λεωφόρος Κ. Καραμανλή 18, 166-73 πλησίον Δημαρχείου)
Ίσως το πιο γνωστό έργο του συγγραφέα και η πορεία του μέσα στα χρόνια υπήρξε θριαμβευτική. Ο ΦΕΙΝΤΟ δημιουργεί έργα λαμπρά μέσα από τα όποια κριτικάρει την εποχή του είναι γνωστός για το ταλέντο του μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε πως είναι ένας μάρτυρας και κριτικός των κοινωνικών και πολιτικών ηθών της εποχής του.
Ένας 10 μελής θίασος με εξαιρετικούς ηθοποιούς… Ρούχα εποχής με ένα επιβλητικό σκηνικό…. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια μεγάλη παράσταση με απίστευτο γέλιο!

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
ΠΕΤΡΟΣ ΞΕΚΟΥΚΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ
ΕΥΤΥΧΙΑ ΦΑΝΑΡΙΩΤΗ- ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΟΚΟΣΗ
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΜΝΗ
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΑΦΤΗΣ - ΜΟΥΡΑΤ ΑΛΙ ΚΕΧΑΓΙΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΖΕΟΓΛΟΥ και ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΤΙΔΗΣ

Συντελεστές:
Σκηνοθεσια: Γιωργος Ματαράγκας
Αποδοση – Διασκευη: Αντώνης Παπαϊωάννου
Σκηνικά – Κοστούμια: Παναγιώτης Μανίκας
Μουσική επιμελεια: Πετρος Ζουμπουλης
Φωτισμοί: Παναγιωτης Ψύχας
Βοηθος σκηνοθετη: Γιώργος Μούτος
Φωτογραφιες: Αντώνης Συμεωνάκης

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.