ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΜΑΙΟΥ 2024, 16:11

ΒΟΥΛΑ

Γρ. Κωνσταντέλλος: Στόχος να καταργηθούν όσα προβλέπει για τα οικοδομικά ύψη ο νέος ΝΟΚ

0 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023, 12:09

Μπροστά στον κίνδυνο οι δήμαρχοι να δουν ξαφνικά να υψώνονται τεράστιες οικοδομές στις πόλεις τους με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που θα προκαλέσουν αλλοίωση του πολεοδομικού τους χαρακτήρα, διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ κάποιοι όπως ο Δήμος Αλίμου προσέφυγαν στα αρμόδια όργανα προκειμένου να σταματήσουν την ανέγερση τέτοιων οικοδομών. 

Οι αντιδράσεις για τα νέα ύψη ανάγκασαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος να συστήσει Επιτροπή η οποία εντός τριών μηνών θα διαμορφώσει και θα υποβάλλει προτάσεις. 

Όπως είναι γνωστό με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό δίνεται η δυνατότητα στους κατασκευαστές να χτίζουν πολυκατοικίες με μεγαλύτερα ύψη απ' ότι προβλεπόταν με τον παλιό κανονισμό, ως αντιστάθμισμα για την κατασκευή  υψηλότερης ενεργειακής κατηγορίας κτηρίων 

Μέλος της 11μελούς επιτροπής, ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ είναι ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος με ανάρτησή του γνωστοποίησε ότι η εν λόγω επιτροπή συνεδρίασε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά. 

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που συγκρότησε το Υπουργείο Περιβαλλοντος  μετά από επιτακτικό αίτημα της ΚΕΔΕ για την επανεξέταση των κινήτρων του Νέου (καταστροφικού) Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) ο οποίος ψηφίστηκε το 2021 και δίνει κίνητρα στους κατασκευαστές για κατασκευή υψηλότερης ενεργειακής κατηγορίας κτηρίων με αντάλλαγμα την αύξηση των έως το 2021 τοπικών προβλέψεων ύψους και συντελεστή δόμησης.

Ο κανονισμός αυτός είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των όγκων που πλέον κατασκευάζονται, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία των πόλεων συμπεριλαμβανομένης και της πόλης μας.

Ο Δήμος μας έκανε σειρά παραστάσεων και παρεμβάσεων και στο Υπουργείο και στην ΚΕΔΕ για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος.

Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος συγκροτήθηκε Επιτροπή στην οποία συμμετέχω ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ.

Στόχος μας είναι εντός 3 μηνών που η Επιτροπή θα παραδώσει τις προτάσεις της στην Κυβέρνηση και μέσω της συμμετοχής μου στην 11μελή Επιτροπή είναι να καταργηθούν ή εάν δεν καταργηθούν να μειωθούν δραστικά τα κίνητρα και να επανέλθουν οι όροι δόμησης και τα ύψη των οικοδόμων στα προηγούμενα επίπεδα.

Είμαστε σίγουροι πως θα επικρατήσει η λογική και θα καταργηθούν τα κίνητρα που αυξάνουν τους όγκους στις πόλεις μας και καταστρέφουν το μοναδικό χαρακτήρα των κηπουπόλεων και γενικά των προσεγμένων πολεοδομικά περιοχών.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.