ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 13:09

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σγουρός: Κατεπείγουρα αναφορά στο Ελεγκτικό Συνέδριο για διαγωνισμούς του ΕΣΔΝΑ

0 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 12:46
Νοιαζόμαστε για τους πολίτες, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τους φορτωθούν στη πλάτη τόσα χρέη

Κατεπείγουσα αναφορά απέστειλε ο Γιάννης Σγουρός στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων με αφορμή το «όργιο» διαγωνισμών όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, προϋπολογισμού άνω των 250 εκ € που έχει προκηρύξει στο παρά ένα των εκλογών ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ), επικεφαλής του οποίου είναι ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη του κ. Χαρδαλιά.

Στην αναφορά του ο Γιάννης Σγουρός επισημαίνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο φορέας λειτουργεί ανεξέλεγκτα και κάνει τεράστια οικονομικά ανοίγματα όχι απλά δεκάδων αλλά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς από τα ταμειακά του διαθέσιμα να προκύπτει δυνατότητα κάλυψης αυτών και χωρίς οι δήμοι της Αττικής στην παρούσα οικονομική συγκυρία να μπορούν να καλύψουν το κόστος που ο φορέας αναλαμβάνει και μεταθέτει για το μέλλον (σε βάθος 5-8 ετών).

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του φορέα σε συνδυασμό με τις ήδη τεράστιες ανειλημμένες υποχρεώσεις που έχει είναι βέβαιος και ορατός γεγονός που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Οι διαγωνισμοί αυτοί μάλιστα που δεν έχουν σε καμία περίπτωση την έννοια του επείγοντος, αντί ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών να περιορίζονται στους απολύτως αναγκαίους αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο με εξωφρενικά ποσά, απίθανα αντικείμενα, με φωτογραφικούς όρους και καταλήγουν συνήθως με έναν μόνον συμμετέχοντα που δίδει ευτελή ποσοστά έκπτωσης, προκαλώντας εύλογες απορίες και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητά τους.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπενθυμίζει στην αναφορά του ότι το 2012 ως αιρετός Περιφερειάρχης Αττικής, ανέλαβε τη διοίκηση του πρωτοσυσταθέντος φορέα και ήλθε αντιμέτωπος με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (άνω των 70 εκ. €) εξαιτίας της προηγηθείσης κακοδιαχείρισης. Ενημέρωσε τότε άμεσα ως όφειλε τις διοικητικές και Δικαστικές Αρχές και με συνετή διαχείριση και περιστολή των δαπανών πέτυχε τα χρέη να αποπληρωθούν μέσα σε δύο χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι «Το γεγονός ότι για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία ο συγκεκριμένος φορέας έρχεται αντιμέτωπος με το φάσμα της χρεοκοπίας θα πρέπει να απασχολήσει πάρα πολύ σοβαρά την Κυβέρνηση, τις διοικητικές και δικαστικές αρχές ελέγχου αφού αποδεικνύεται, έμπρακτα πια, ότι τα διατιθέμενα από τον νόμο εργαλεία και μέσα δεν διασφαλίζουν και δεν αποτρέπουν δημόσιους φορείς από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό με μοναδικά – όπως πάντοτε - θύματα τους φορολογούμενους πολίτες που πληρώνουν το μάρμαρο αυτών των επιλογών. Εμείς νοιαζόμαστε για τους πολίτες και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τους φορτωθούν στη πλάτη τόσα χρέη».

Οι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται στην αναφορά του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης αφορούν :

α) στη με αρ. πρωτ. 11100/21-8-2023 διακήρυξη με τίτλο «Προμήθεια συμπληρωματικού κινητού εξοπλισμού Προγράμματος Συλλογής Χαρτιού, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) οκταετούς διάρκειας» προϋπολογισμού 97.312.100 €. Σύμφωνα με το αντικείμενο της διακήρυξης οι πολίτες της Αττικής θα πληρώνουν σχεδόν 6 εκ. € τον χρόνο τα επόμενα 8+8 χρόνια (προαίρεση) για την προμήθεια 60 ηλεκτρικών απορριμματοφόρων, 70 ηλεκτρικών μικρών φορτηγών και φορτιστών αποκλειστικά και μόνο για τη συλλογή στην πηγή έντυπου χαρτιού.

β) στη με αρ. πρωτ. 11603/4-9-2023 διακήρυξη με τίτλο «Προμήθεια ηλεκτρικών μηχανημάτων έργου και παρελκόμενου εξοπλισμού μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης 8ετούς διάρκειας» προϋπολογισμού 81.959.849,72 €. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η «Προμήθεια ηλεκτρικών μηχανημάτων έργου και παρελκομένου εξοπλισμού, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) οκταετούς διάρκειας» για εργασίες που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Συνδέσμου όπως για την καθαριότητα των δρόμων, την αντιμετώπιση πυρκαγιών, την καθαριότητα των δρόμων από τον πάγο και το χιόνι τους χειμερινούς μήνες και γενικότερα στην εξυπηρέτηση πολλών εργασιών στους Δήμους της Αττικής !!! Πρόκειται για 28 ηλεκτρικά 4Χ4, 17 ηλεκτρικά σάρωθρα, 25 ηλεκτρικούς εκσκαφείς – φορτωτές και 70 φορτιστές για όλα τα παραπάνω με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα τόσα !!!

γ) στη με αρ. πρωτ. 11001/16-8-2023 διακήρυξη με τίτλο «Υπηρεσίες κομποστοποίησης επιλεγμένων τροφικών υπολειμμάτων», προϋπολογισμού 49.084.007,24 €. Σύμφωνα με το αντικείμενό της οι πολίτες της Αττικής θα πληρώνουν σχεδόν 5 εκ. € τον χρόνο τα επόμενα 5+5 χρόνια (προαίρεση) για την επεξεργασία περίπου 1000-1500 τόνων υπολειμμάτων καφέ, ψαριών και πράσινων αποβλήτων (κλαδέματα κλπ) με σκοπό να παράγονται 1500 τόνοι πέλλετ λιπάσματος. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία το κόστος για την παραγωγή του λιπάσματος διαμορφώνεται στο ποσό των 3.300 € / τόνο !!!! , ποσό εξωφρενικό όταν για παράδειγμα το κόστος για την κατασκευή της ΜΕΑ Γραμματικού ανερχόταν σε 915 € / τόνο (55 εκ. € με ΦΠΑ για κατασκευή μονάδας δυναμικότητας 60.000 tn). Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική παράγονται συνολικά 2 εκ. € τόνοι αποβλήτων ετησίως. Ο συγκεκριμένος δηλαδή διαγωνισμός των 50 εκ. € αφορά μόλις στο 0,5 τοις χιλίοις των παραγόμενων αποβλήτων στην Αττική.

δ) στη με αρ. πρωτ. 11121/22-08-2023 διακήρυξη με τίτλο «Προμήθεια καφέ καπακιών κάδων οργανικών απορριμμάτων 240Λ με βιοφίλτρο» προϋπολογισμού 300.000 € πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.. Σύμφωνα με το αντικείμενο της διακήρυξης ο ΕΔΣΝΑ θα προμηθευτεί 4000 καπάκια κάδων βιοαποβλήτων με βιόφιλτρο για να αντικαταστήσει αυτά που σχετικά πρόσφατα προμηθεύτηκε … χωρίς βιόφιλτρο. Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε 3-4 μήνες.

Ειδική και πρωτοφανή περίπτωση αποτελεί ο διαγωνισμός που φέρει τον τίτλο «Προμήθεια και εφαρμογή ειδικού χημικού βιοκτόνου» (ΑΔΑΜ: 23PROC013170121) που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου με αντικείμενο την απολύμανση του ΣΜΑ Σχιστού προϋπολογισμού 14.392.310,88 € για 4 χρόνια με επιπλέον δικαίωμα προαίρεσης 2 ετών 7.032.625,48 €, ήτοι συνολική αξία 21.424.936,36 €!!!

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.