ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 23:21

ΒΟΥΛΑ

"Τα μονοπάτια της μνήμης": Μια ξεχωριστή έκθεση για τη "Μικρασία της Καρδιάς μας" στη Βούλα

0 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 20:22

Μία ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το μονοπάτι της μνήμης» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Η Μικρασία της καρδιάς μας” που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία της Βούλας, υπάρχουν έξι κιβωτοί μνήμης, έξι σκηνές όσες και οι θεματικές ενότητες της εκδήλωσης:- Εικόνες της Σμύρνης μέχρι και τον Αύγουστο του 1922,

- Περίοδος 1919-1922, Αποχώρηση Ελληνικών Δυνάμεων

- Πρόσφυγες στην Προκυμαία

- Είσοδος των Τούρκων στη Σμύρνη

- Η μεγάλη φωτιά της Σμύρνης και η επόμενη μέρα της καταστροφής,

- Ψάχνοντας τη σωτηρία στα πλοία «Πρόσφυγες στην Ελλάδα»Μέσα σε κάθε σκηνή υπάρχουν περίπου διακόσιες επιχρωματισμένες φωτογραφίες (colorized) σχετικά με την θεματική ενότητα και μία οθόνη η οποία θα δείχνει σχετικό επιχρωματισμένο βίντεο. Ακολουθώντας το μονοπάτι, οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα μεταβαίνουν από τον ένα χώρο στον επόμενο.

Ήδη την έκθεση την έχουν επισκεφτεί δεκάδες δημότες και θα ακολουθήσουν και σχολεία του δήμου.

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε: "Στη Μικρασία 1922 ο Ελληνισμός ξεριζώθηκε, σφαγιάστηκε, εξανδραποδίστηκε. Η γενιά που έζησε το χαμό, τον πόνο, τον θάνατο, το δάκρυ έφυγε.

Οι επόμενες γενιές οφείλουμε να μαθαίνουμε από την Ιστορία και να θυμόμαστε από τις διηγήσεις ώστε να μην ξεχάσουμε και να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη".

Η έκθεση γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό που οργανώνει για όγδοη χρονιά ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στον οποίο εγκαταστάθηκαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή πολλοί πρόσφυγες, οι οποίοι δημιούργησαν μια δυναμική κοινότητα και διακρίθηκαν σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις εκτός από την φωτογραφική-κινηματογραφική έκθεση, περιλαμβάνουν προβολή ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου, ομιλίες για την Μικρασιατική Καταστροφή, μουσικοχορευτικά δρώμενα, με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της πόλης, δύο ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις «Άγιος Φονιάς» και «Τάγματα Εργασίας - αμελέ ταμπουρού: η πορεία προς το θάνατο», δύο μεγάλες συναυλίες με την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και την ορχήστρα Εστουδιαντίνα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την ορχήστρα της. 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου. 
Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.