ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 19:20

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lamda Development: Μετά τα Malls και οι μαρίνες στο Χ.Α.

0 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 12:26

Τα σχέδια της Lamda Development για τη δημιουργία μίας νέας θυγατρικής εταιρείας, η οποία θα έχει κάτω από την «ομπρέλα» της και τις τρεις μαρίνες του ομίλου (μαρίνα Φλοίσβου, Αγίου Κοσμά και Κέρκυρας) αλλά και τις άλλες που διεκδικεί, αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης. Μακροπρόθεσμος στόχος της διοίκησης μάλιστα είναι η νέα θυγατρική να εισαχθεί και αυτή με τη σειρά της στο Χ.Α. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ωστόσο πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, ενώ η εισαγωγή της Lamda Malls χρονικά τοποθετείται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης αποφασίστηκε η έγκριση του σχεδίου σύμβασης διάσπασης της Lamda Olympia Village, ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου The Mall Athens και της απορρόφησής της από τη Lamda Malls αλλά και τη σύσταση της νέας εταιρείας, με το όνομα The Mall Athens Ανάπτυξη και Αξιοποίηση Ακινήτων. Όπως υποστήριξε ο κ. Αθανασίου η εταιρεία προχωρά σε αυτήν την κίνηση για να ξεκαθαρίσει τον χαρακτήρα του Ομίλου και να διαχωρίσει πλήρως τη δραστηριότητα των εμπορικών της κέντρων. Σχετικά με την πορεία των εμπορικών κέντρων ο ίδιος σχολίασε ότι «σπάνε» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς για το 2023 τα κέρδη θα είναι αυξημένα κατά 20%.


Από την εισαγωγή της Lamda Malls, η εταιρεία αναμένεται να αντλήσει έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν για δύο σκοπούς, τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους ανέγερσης των δύο νέων εμπορικών κέντρων του ομίλου στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria), αλλά και τη μείωση του δανεισμού στα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα. Ο κ. Αθανασίου παραδέχθηκε ότι ύπηρχε σημαντική καθυστέρηση στην εισαγωγής της Lamda Malls στο Χρηματιστηρίο, η οποία ωστόσο οφείλεται στις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν τα προηγούμενα δυο χρόνια και κυρίως λόγω Covid που κράτησε τα εμπορικά κέντρα κλειστά για πολύ μεγάλο διάστημα.

Στη Lamda Malls πλέον υπάγεται και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της εταιρείας το Τhe Malls Athens, πλαισιώνοντας το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Τα τέσσερα εμπορικά κέντρα του ομίλου (The Mall Athens, Designer Outlet Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) αναμένεται να αποδώσουν μέχρι το τέλος του 2024 λειτουργικά κέρδη της τάξεως 83 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2026, τα κέρδη τους θα φτάσουν στα 92 εκατ. ευρώ. Με βάση τον σχετικό σχεδιασμό τα δύο νέα εμπορικά κέντρα που θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο της Lamda Malls θα εκτοξεύσουν την αξία του στο 1,4 δισ. ευρώ, από το 1 δισ. ευρώ που υπολογίζεται σήμερα. Με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, το πρώτο τρίμηνο του 2026 αναμένεται να λειτουργήσει το Riviera Galleria. Πρόκειται για μια ανάπτυξη που εστιάζει στην πολυτέλεια, καθώς στα 19.000 τ.μ. θα φιλοξενούνται 100 καταστήματα, με φίρμες πολυτελείας. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2027, θα λειτουργήσει και το Vouliagmenis Mall συνολικής επιφάνειας 90.000 τ.μ., το οποίο θα φιλοξενήσει περίπου 280 καταστήματα.


Σχετικά με την πορεία των έργων, ο κ. Αθανασίου αποκάλυψε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα αρχίσει να γίνεται ορατός ο πρώτος ουρανοξύστης που κατασκευάζεται στο Ελληνικό, αποδεικνύοντας σε όλους ότι η επένδυση προχωράει κανονικά. Υπογράμμισε ακόμη πως μέχρι το Πάσχα του 2024 θα είναι ορατά και μια σειρά από άλλα έργα που προχωρούν στο Ελληνικό. Σε ό,τι αφορά τα οικιστικά projects ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη ζήτηση που είχαν, τονίζοντας ότι όλα τα διαμερίσματα στον ουρανοξύστη επί της παραλιακής έχoυν πωληθεί, το ίδιο και οι πολυτελείς βίλες, ενώ έχει βγει στην αγορά και ο πύργος 50 μέτρων που αποτελείται από κατοικίες, όπου το 1/3 των οποίων έχει ήδη πωληθεί. Μέχρι τέλος του έτους εκτιμάται πως θα βγουν προς πώληση και κατοικίες σε πιο προσιτές τιμές που θα βρίσκονται στην περιοχή που γειτνιάζει με τον Άλιμο.

Έντονη συζήτηση έγινε και για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, με τον κ. Αθανασίου να ξεκαθαρίζει ότι η Lamda δεν μπορεί στην παρούσα φάση να τους δώσει κάτι. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η εταιρεία θα μπορέσει να διανείμει κέρδη το 2026, για την χρήση του 2025. Παράλληλα, κάλεσε όσους μετόχους ενδιαφέρονται για πιο άμεσες μερισματικές αποδόσεις να επενδύσουν στη Lamda Malls.

powergame.gr

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.