ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 23:27

ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Θάνος Ασκητής - Υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με τον Νίκο Χαρδαλιά: Γιατί συμμετέχω στις εκλογές

0 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023, 19:35

Φίλες και φίλοι, γιατί συμμετέχω στις εκλογές, ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, στην Περιφέρεια Αττικής στο Βόρειο Τομέα

1.000 λέξεις που «μιλούν» για μία καλύτερη ζωή όλων μας!

Η απόφασή μου να συμμετέχω στις επερχόμενες Περιφερειακές Εκλογές, έχει ως βασικό σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη, σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τους Δήμους, έχοντας πρωταγωνιστή την υγεία. Ως ιατρός, έχω υπηρετήσει την ψυχική υγεία, τα προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων και της οικογένειας, 40 χρόνια, καταγράφοντας τις ανάγκες, αλλά και τις διαταραχές, που προβάλλουν οι σημερινές συνθήκες της ζωής μας και ιδιαίτερα, αυτές «που ζουν μαζί μας», μέσα στο σπίτι μας!

Τα τελευταία χρόνια της κοινωνίας μας, το σπίτι μας «φορτώνεται» με περισσότερη ενδοοικογενειακή βία, ψυχική απομάκρυνση, κατάθλιψη, ψηφιακή εισβολή, χρήση τοξικών ουσιών και ουσιαστική αποσύνδεση των μελών της οικογένειας και ειδικότερα των σχέσεων γονιών και παιδιών. Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από τη σημαντική μείωση των γεννήσεων και του νέου πληθυσμού, ενώ 30% της πληθυσμιακής μας κοινότητας είναι άνω των 60 χρονών. Η αυξημένη χρήση του αλκοόλ, τα φαινόμενα βίας και ασταθούς συμπεριφοράς μετά την περίοδο της πανδημίας, αποτυπώνουν ένα σημαντικό προβληματισμό για πιο συστηματική πρόληψη, περίθαλψη και φροντίδα των τοπικών κοινωνιών.

Με αυτό το σκεπτικό, εκτίθεμαι στις Περιφερειακές εκλογές, στοχεύοντας στην εφαρμογή ενός Προγράμματος υγείας και φροντίδας, που εστιάζει σε τρία βασικά κριτήρια της εφαρμογής του, στην καθημερινότητα του πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα και εστιακά, το ιατρικό αυτό Πρόγραμμα αναλυόμενο περιλαμβάνει τα εξής 3 βήματα:

1. Πρόληψη:
Έρχομαι στο σπίτι σου (Πόρτα – Πόρτα). Δηλαδή, η κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου επικοινωνεί με το σπίτι του δημότη, μέσα από τον Φροντιστή - Επισκέπτη Υγείας, ο οποίος «πίνοντας έναν καφέ στο σπίτι μου» μιλάει μαζί μου για το πώς αισθάνομαι, πώς ζω με τα άλλα μέλη της οικογένειας και ποιο αίτημα θα ήθελα να του μεταφέρω, προκειμένου εκείνος να κατανοήσει και να με βοηθήσει. Ο εκπαιδευμένος Φροντιστής Υγείας, διαμορφώνει την αντίληψη και εστιάζει σε ανάγκες πρόληψης, που το συγκεκριμένο περιβάλλον προβάλλει. Η σημαντικότητα αυτής της επίσκεψης γεφυρώνει το σπίτι του καθενός μας, με τις κοινωνικές υπηρεσίες και την μέριμνα του Δήμου μας. Κάθε πόρτα σπιτιού από μέσα μπορεί να κρύβει αρκετά και σοβαρά προβλήματα, που θα συνδεθούν με τον Φροντιστή - Επισκέπτη Υγείας, προκειμένου να εκτιμηθούν και να δοθούν λύσεις.

2. Περίθαλψη: Ο καθένας από εμάς, ζητάει κάποια βοήθεια ιατρική, λειτουργική,
κοινωνική, στα θέματα της υγείας, που τον απασχολούν και αξιολογείται από τις ιατρικές υπηρεσίες του Δήμου, που παρέχουν την καλύτερη δυνατή θεραπευτική προσέγγιση και υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Τα πολυϊατρεία και οι κοινωνικές δομές μπορούν να προσφέρουν ιατρική βοήθεια, φαρμακευτική υποστήριξη και συστηματική παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων και πασχόντων, που δεν χρήζουν νοσηλείας και νοσοκομειακής κάλυψης, σε όλους μας. Σε αυτό το βήμα, φέρνουμε κοντά τον δημότη στον γιατρό και τις ιατρικές υπηρεσίες του Δήμου, με συστηματική παρακολούθηση των ιατρικών παθήσεων και την αποφυγή άσκοπης νοσοκομειακής νοσηλείας, αποσυμφορίζοντας καθοριστικά τις νοσοκομειακές μονάδες μας.

3. Φροντίδα: Όλοι μας, κάποια στιγμή στη ζωή μας, αιφνίδια ή και συστηματικά, θα χρειαστούμε τη φροντίδα, την περίθαλψη και την υποστήριξη κάποιου ειδικού θεραπευτή και φροντιστή του κοινωνικού δικτύου, που θα μας παρέχει ο Δήμος μας. Το στάδιο αυτό του Προγράμματος, εστιάζει στους χρόνιους πάσχοντες (πχ αυτισμός, άνοια, νευροεκφυλιστικά νοσήματα, ρύθμιση και εκπαίδευση των ανθρώπων με χρόνιες θεραπείες και μακροχρόνια φροντίδα), σε όλους εκείνους που ζουν μόνοι τους, ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν, (να θυμηθούμε το Πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι"), χάνοντας τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά τους. Καθώς και σε αιφνίδια και οξέα συμβάντα των ανθρώπων, δηλαδή εμάς τους ίδιους, που μπορούμε να υποστούμε ένα ατύχημα, μία πτώση εντός και εκτός του σπιτιού μας και που θα χρειαστούμε άμεση επέμβαση και βοήθεια. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς, είμαστε σε κίνδυνο να χαθεί η ζωή μας, αβοήθητοι και αδύναμοι, επειδή κάτω από τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορούμε να καλέσουμε από μόνοι μας βοήθεια.

Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου στην παρούσα αυτή δράση, συνδεόμενη με ένα σύστημα Alert-εγρήγορσης, ενεργοποιεί έναν Φροντιστή - Νοσηλευτή, ο οποίος σπεύδει άμεσα, μέσα σε λίγα λεπτά με μια μηχανή, με ειδικό Κιτ Πρώτων Βοηθειών, προσφέροντας μια πρώτη ανάσα ζωής, σημαντική, χρήσιμη και αναγκαία, δίνοντας αυτόν τον «χρόνο ζωής», λεπτό προς λεπτό, πολύτιμο, μέχρι να κληθεί το ασθενοφόρο. Δεδομένου ότι ο χρόνος προσέλευσης του ασθενοφόρου, κατά μέσο όρο, είναι 30-40 λεπτά, είναι απόλυτα κατανοητό, πώς αυτός ο «χρόνος ζωής» έχει καθοριστική αξία, που ο Δήμος μπορεί να προσφέρει με την άμεση και γρήγορη παρέμβασή του. Το σύστημα Alert - Check point άμεσης επέμβασης διασυνδέεται με ένα βραχιόλι στο χέρι, όπου δίνει το σήμα στο κέντρο της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου και έτσι ενημερώνεται το δίκτυο ενεργοποίησης κινδύνου, που θα στείλει το Νοσηλευτή στο συγκεκριμένο σημείο, όπου έχει συμβεί το αντίστοιχο γεγονός.

Η φροντίδα, το τρίτο βήμα του Προγράμματος, στηρίζεται πάνω στο μήνυμα ‘κάθε λεπτό μετράει τη ζωή σου, σε λίγα λεπτά θα είμαστε μαζί σου’.

Θεωρώ ότι το Πρόγραμμα αυτό, που περιλαμβάνει ακόμη επτά συγκεκριμένες δράσεις (πχ σχολές γονέων, εκπαίδευση ειδικών ομάδων κοινωνικής επανένταξης), που θα ενεργοποιηθούν με την έναρξη υλοποίησής του, σε συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους, με κάνει να αισθάνομαι ότι η ποιότητα ζωής μας, εξαρτάται ουσιαστικά από τις οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων μας, τη συστηματική σύνδεση του σπιτιού μας, του σχολείου μας (πρόληψη, αγωγή υγείας), των κοινωνικών δομών υποστήριξης των κατοίκων της πόλης μας και βεβαίως, τη διαχρονική φροντίδα και οργάνωση των χρόνιων πασχόντων (πχ ο χρόνιος ψυχωτικός και καταθλιπτικός οφείλει να λαμβάνει συστηματικά τα φάρμακά του, όταν δεν υπάρχει το οικογενειακό του περιβάλλον).

Το ιατρικό Πρόγραμμα έχει βαθιά μέσα του την κοινωνική σύνδεση, τη συμμόρφωση, την αλληλεγγύη και την «ανοιχτή αγκαλιά» υποστήριξης των κοινωνικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας του Δήμου. Το τελικό νόημα όλης αυτής της προσπάθειας, που συνδέει τον πολίτη, τον Δήμο και την κοινωνική υπηρεσία της υγείας, δίνει το δικαίωμα στον άνθρωπο και στο σύστημά του (οικογένεια), να ζει περισσότερο και καλύτερα.

Το Πρόγραμμα αυτό, που ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, εστιάζει ουσιαστικά και καθοριστικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δίνοντας μια σημαντική έμφαση στη μεγάλη εικόνα του σπιτιού μας, τη σωστή εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και την άμεση φροντίδα στο αιφνίδιο, στο ατύχημα, στο οξύ και χρόνιο πρόβλημα του καθενός από εμάς. Πιο απλά, ο σκοπός του Προγράμματος αυτού είναι να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού μας, αλλά και την ψυχή εκείνου και εκείνης που ζουν μέσα σε αυτό, στηρίζοντας αυτόν που υποφέρει, εκείνον που πάσχει, και όλους εμάς, που ζούμε στο κάθε μέρας μας.

Ως ιατρός και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ» του Νίκου Χαρδαλιά, σας ζητώ να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, που οραματίζομαι και τη σκέφτομαι εδώ και 15 χρόνια, έχοντας την ευκαιρία με την παρούσα υποψηφιότητά μου, σε συνεργασία με τους Δήμους και την στήριξη της Περιφέρειας, να δούμε όλοι μαζί την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής μας και την ανάγκη μιας καλύτερης υγείας, που την αξίζουμε όσο μεγαλώνουμε, με το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια και τη συνεχή φροντίδα, από το σπίτι μας στην κοινωνία, αλλά και το αντίστροφο.

Όταν το σπίτι μας έχει υγεία, η ζωή μας έχει αξία. Ελάτε μαζί, να το στηρίξουμε!!!


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.