ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 20:04

ΑΡΘΡΑ

Γιατί να τοποθετήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα

0 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023, 12:11

 Αν κάνετε μία βόλτα σε κάποια μεγάλη πόλη ή άλλη περιοχή της χώρας είναι σίγουρο ότι θα δείτε ότι σε πάρα πολλές ταράτσες και στέγες – αν όχι στις περισσότερες – θα δείτε ηλιακούς θερμοσίφωνες. Φαίνεται πως αυτά τα συστήματα θέρμανσης νερού που ανέκαθεν ήταν δημοφιλή στη χώρα μας, έχουν γίνει ακόμη πιο δημοφιλή τώρα και πλέον τα συναντάμε σχεδόν παντού. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε μερικές περιοχές έχουν γίνει ο νούμερο ένα τρόπος για να απολαύσει κανείς ζεστό νερό. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Αν κι εσείς σκέφτεστε αν πρέπει να βάλετε ηλιακό θερμοσίφωνα, ας δούμε αμέσως τους πιο σημαντικούς λόγους για να προχωρήσετε σε αυτή την αλλαγή, η οποία είναι και μια πολύ αποδοτική επένδυση.

Γιατί θα κάνετε μεγάλη οικονομία

Κάτι που φαίνεται πως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι το γεγονός ότι το παραδοσιακό ηλεκτρικό θερμοσίφωνο είναι μία από τις συσκευές του σπιτιού με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος αφού απαιτείται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να ζεσταθεί το νερό που έχει μέσα του και να διατηρηθεί ζεστό. Το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού της ΔΕΗ – πέρα από τους φόρους κλπ – προέρχεται από τον φούρνο και τον θερμοσίφωνα. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δουλεύει σχεδόν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια η οποία είναι τζάμπα, οπότε σας αποδεσμεύει από την κατανάλωση ενέργειας για το ζεστό νερό και άρα θα δείτε και μείωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Γιατί θα κάνετε καλό στο περιβάλλον

Δεδομένου ότι θα σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το ενεργοβόρο κλασικό θερμοσίφωνο, θα μειώσετε τις ανάγκες για ενέργεια τόσο του σπιτιού σας όσο και της πόλης ή της περιοχής σας γενικότερα. Μικρότερη ανάγκη για ενέργεια σημαίνει και μικρότερη παραγωγή ενέργειας η οποία συχνά γίνεται με καύσιμα και μεθόδους ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, όσο πιο πολλοί χρησιμοποιούμε ηλιακούς θερμοσίφωνες, τόσο το καλύτερο για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και το μέλλον των παιδιών μας.

Γιατί είναι μία πολύ καλή επένδυση

Οι τιμές που θα βρείτε για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και δυσπρόσιτες. Σίγουρα απαιτείται κάποιος σχεδιασμός, αλλά θα βρείτε και πολλές ευκολίες πληρωμής ή ακόμη κι επιδοτήσεις. Όπως και να έχει, να ξέρετε πως θα δείτε διαφορά στον λογαριασμό του ρεύματος σας σχεδόν αμέσως μετά την εγκατάσταση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα. Όσο μεγαλύτερο είναι το σπιτικό σας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαφορά που θα δείτε. Εδώ θα ρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς και όχι μόνο, η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα θα αποσβεστεί μέσα σε περίπου 4 χρόνια για μία τετραμελή οικογένεια. Από εκεί και μετά, τα χρήματα που εξοικονομείτε θα πηγαίνουν απευθείας στην τσέπη σας.

Γιατί δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι σχετικά απλές συσκευές – ή καλύτερα συστήματα – χωρίς μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη. Η συντήρηση που χρειάζονται είναι πάρα πολύ απλή και περιορίζεται στο καθάρισμα των συλλεκτών για να προσλαμβάνουν το φως όσο το δυνατόν καλύτερα και φυσικά στην απομάκρυνση αντικειμένων όπως κλαδιά κλπ τα οποία μπορεί να κρύβουν τον ήλιο από τους συλλέκτες. Επίσης, τον χειμώνα θα πρέπει να ελέγχετε το αντιψυκτικό υγρό. Όλα αυτά είναι απλές εργασίες που μπορεί να κάνει ο καθένας!

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.