ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 11:18

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάμοι και εκδηλώσεις στο μικροσκόπιο της Εφορίας

0 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023, 11:57

Την μέθοδο της «ηλεκτρονικής παρατήρησης» έχουν υιοθετήσει φέτος το καλοκαίρι οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να εντοπίσουν φαινόμενα φοροδιαφυγής την περίοδο των… καλοκαιρινών γάμων.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ εφαρμόζει μια απο τις πολλές μεθόδους που παρουσίασε στο στρατηγικό σχέδιο δράσης για το 2023 για να εντοπίσει δρώμενα που ενδέχεται να παρουσιαστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής, με την βοήθεια των δημόσιων αναρτήσεων στο διαδίκτυο.

Πιο αναλυτικά, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντοπίζουν καταγγελίες, σχόλια, κριτικές και αξιολογήσεις για κτήματα και χώρους εκδηλώσεων που φιλοξενούν γάμους, βαφτίσεις και άλλα δρώμενα και στην συνέχεια προχωρούν στους σχετικούς ελέγχους.

«Οι κριτικές πελατών σε ιστοσελίδα για διοργάνωση γάμων οδήγησαν τον έλεγχο στη διαπίστωση μη έκδοσης αποδείξεων» αναφέρει χαρακτηριστικά απόφαση της Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) στην οποία επισημαίνεται ότι επιβλήθηκε ειδική χρηματική κύρωση αντί αναστολής λειτουργίας.

Στο στόχαστρο και τα e-shops

Νέα δεδομένα θα ισχύουν σύντομα για τα καταστήματα που δεν έχουν φυσική παρουσία, αλλά πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω ιστοσελίδων που είναι ενταγμένες στο Facebook ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και μέσω ιστοσελίδων που λειτουργούν αυτόνομα ως e-shop.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θέτει τις νέες υποχρεώσεις που θα έχουν βάσει Κοινοτικής Οδηγίας όσοι δραστηριοποιούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο έως 500.000 ευρώ σε ελληνικές και ξένες πλατφόρμες με αναστολή λειτουργίας στην Ελλάδα για αυτές που δεν θα παρέχουν στοιχεία για τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ.

Έρχεται η πλατφόρμα καταγγελιών

Σημειώνεται πως θέμα χρόνου είναι να τεθεί σε ισχύ η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για όλους και δεν θα απαιτεί κωδικούς πρόσβασης στο Taxinet, εκεί οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν κάποια παράβαση συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα με τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης.

Στη συνέχεια θα περιγράφουν αναλυτικά την καταγγελία και θα συμπληρώνουν τα στοιχεία του φυσικού ή νομικού προσώπου που καταγγέλλουν. Μετά την αξιολόγηση της καταγγελίας θα παραδίδεται στους ελεγκτές οι οποίοι θα αναλάβουν να την ερευνήσουν.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.