ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 00:15

ΑΛΙΜΟΣ

Άλιμος - Ανδρέας Κονδύλης: "Μέσο εκφοβισμού η αναφορά 9 εργολάβων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση"

0 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023, 23:35

Την πειθαρχική δίωξη, Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, ζητούν 9 κατασκευαστές τεράστιων οικοδομών στον Άλιμο, που έχουν ενοχληθεί από τις ενέργειές τους για την προστασία της πόλης από την καταχρηστική δόμηση.

Το δικαίωμα οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αλίμου να λαμβάνουν αποφάσεις που διαφυλάττουν τα συμφέροντα του δήμου τους και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους αμφισβητούν οι εννέα κατασκευαστές με αναφορά τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας να ελεγχθεί τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι για αποφάσεις που έλαβαν και να τους ασκηθούν πειθαρχικές κυρώσεις. 

"Ως μέσο εκφοβισμού και πίεσης" τόσο προς τον Δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη όσο και στους δημοτικούς συμβούλους χαρακτηρίστηκε αυτή η κίνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Ιουνίου και ήρθε ξανά στην επικαιρότητα  με ένα μονόστηλο της εφημερίδας political με τίτλο "περνούν... στην αντεπίθεση" (οι εργολάβοι) με τον δήμαρχο να σχολιάζει "είτε μας πολεμάνε, είτε όχι, είτε υποστηρίζουν πολιτικούς μας αντιπάλους, είτε όχι, εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στη συνείδησή μας, στους συμπολίτες μας, στο περιβάλλον, στην πόλη μας. Αταλάντευτοι. Αποφασισμένοι".

 Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αναφορά των εννέα κατασκευστών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση 

Εξηγώντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος είπε ανάμεσα και σε άλλα τα εξής: 

"Έχουμε λάβει μία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου την 122/2023 και αφορά την κατασκευή πολύ υψηλών και ογκωδών κτισμάτων με την σωρρευτική χρήση διατάξεων του νέου κανονισμού. Για να τα πούμε τα πράγματα πολύ συνοπτικά, εννέα κατασκευαστές έχουν προσφύγει με έγγραφό τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ζητούν να ελεγχθεί ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο αν έχουμε τελέσει πειθαρχικό παράπτωμα και να μας καλέσει η αποκεντρωμένη σε απολογία και στη συνέχεια να μας τιμωρήσει.  Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να εγκαλέσουν το δήμαρχο γιατί είπε ότι κάποιοι εργολάβοι διακατέχονται από απληστία, είναι αχόρταγοι. 

Θεωρώ ότι είναι ακραία, αβάσιμη και κακόπιστη η ενέργεια των κατασκευαστών, Θεωρώ ότι μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, και θα πρέπει να αντιληφθούν οι 9 κατασκευαστές  ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει ένα πλαίσιο νομίμων δικαιωμάτων και μεις έχουμε αποφασίσει να προασπείσουμε στο πλαίσιο του νόμου με κάθε τρόπο το περιβάλλον, την πολεοδομική μορφή της περιοχής, την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας, και την αξία των ακινήτων των ανθρώπων που ήδη ζουν εδώ. Οι εργολάβοι έρχονται κατασκευάζουν, κάνουν και τα παραπάνω μέτρα, παίρνουν το κέρδος και φεύγουν. Το σακάτεμα όμως που κάνουν στην περιοχή, μένει για πάντα. 

Θεωρώ ότι πρέπει να απαντήσουμε στην Αποκεντρωμένη, να γραφτούν όλα αυτά που κατά καιρούς έχουμε πει εδώ, και να ζητήσουμε να αρχειοθετηθεί η υπόθεση διότι ουδεμία παράβαση καθήκοντος έχει τελεστεί. Θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση πίεσης και εκφοβισμού του δημοτικού συμβουλίου για να υποχωρήσουμε και να μην κάνουμε αυτά που πρέπει για την προστασία της πόλης μας.  

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Κων. Χαρίτος ο οποίος αναφέρθηκε ονομαστικά στις εννέα εταιρείες που ζητούν την πειθαρχική δίωξη Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων και στο πλαίσιο στο οποίο κινείται το δημοτικό συμβούλιο. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτος αναφέρθηκε στο άρθρο 58 του Νόμου 3852 του 2010 βάσει του οποίου ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας. Ο Δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, και η μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών από το δήμαρχο, συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση. 

"Οπότε από τη διάταξη αυτή" είπε, "συνεπάγεται ότι δεν τίθεται θέμα πειθαρχικής παράβασης από τον Δήμαρχο, διότι ο δήμαρχος έχει υποχρέωση να εκτελέσει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου". 

"Όσον αφορά στις ευθύνες του δημοτικού συμβουλίου και με βάση τις προαναφερθείες διατάξεις οι αποφάσεις αυτές εληφθησαν στα πλαίσια των γενικών αρμοδιοτήτων του για την εξυπηρέτηση του συνόλου των δημοτών και του δημοσίου συμφέροντος". 

Ο κ. Χαρίτος στη συνέχεια είπε πως στο δημοτικό συμβούλιο έχουν έρθει πάρα πολλές καταγγελίες πολιτών και συλλογικοτήτων οι οποίοι παραπονούνται για την αλίωση της μορφολογίας του δήμου από την ανέγερση οικοδομών που οικοδομούνται σήμερα βάσει του νέου οικοδομικού κανονισμού. 

Νίκος Αλεξόπουλος: Πρόκειται για μια εμφανή προσπάθεια εκφοβισμού και οφείλουμε όλοι να είμαστε απέναντι, ανεξαρτήτως της τοποθέτησης του ενός ή του άλλου

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Νίκος Αλεξόπουλος ο οποίος είπε ότι είναι πρωτοφανές στα δημοτικά χρονικά να επιχειρείται μία έμμεση πίεση στην άσκηση των καθηκόντων των δημοτικών συμβούλων. "Δεν είναι δυνατόν να φοβόμαστε πως θα διατυπώσουμε, τι θα πούμε και πως θα ψηφίσουμε. Είμαστε ελεύθεροι κατά τη συνείδησή μας να επιλέγουμε τα μέσα εκείνα με τα οποία θα προασπίζουμε το δημόσιο και το δημοτικό συμφέρον" τόνισε. 

"Ξεκάθαρα το δημοτικό συμβούλιο από την αρχή που ξεκίνησε το πρόβλημα με τις ψηλές οικοδομές, συλλογικά και ομόφωνα τις περισσότερες φορές έλαβε αποφάσεις προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτό φαίνεται πως δεν αρέσει στα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στα οποία όμως ποτέ, ούτε ο δήμαρχος ούτε το δημοτικό συμβούλιο, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά. 

Έρχονται δηλαδή εδώ εννέα κατασκευαστικές εταιρείες και υποβάλλουν αναφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το ερώτημα του πειθαρχικού ελέγχου, διότι δήθεν θίγονται από μια απόφαση του ανωτάτου οργάνου του δήμου μας, η οποία όμως δεν αναφέρεται ονομαστικά σ' αυτούς. Από που κι ως που αποδεικνύεται ότι όταν εμείς ομιλούμε για υιοθέτηση μίας εκ των δύο απόψεων που δεν τους συμφέρει αναφερόμαστε σ' όλους αυτούς και τους θίγουμε και δεν τους επιτρέπουμε να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα; Πρόκειται για μια εμφανή προσπάθεια εκφοβισμού και οφείλουμε όλοι να είμαστε απέναντι, ανεξαρτήτως της τοποθέτησης του ενός ή του άλλου. 

Εδώ υπάρχει μία μεθόδευση έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος μας γι' αυτό που σκεφθήκαμε, είπαμε και ψηφίσαμε. Αν είναι κάθε φορά που ψηφίζουμε μια απόφαση να κινδυνεύουμε να έχουμε κυρώσεις ας αποφασίσουμε ομόφωνα εδώ να πάμε στα σπίτια μας και τη θέση μας εδώ να την πάρουν οι εκπρόσωποι των κατασκευαστικών και άλλων συμφερόντων και θα υποδεικνύουν τους ανθρώπους που θα τοποθετήσουν, τον τρόπο που θέλουν να ψηφίζουν και την κατεύθυνση που θα τους διευκολύνει στη δράση τους.  

Επομένως θεωρώ ότι η καταδίκη της συγκεκριμένης αναφοράς είναι μονόδρομος. 

Με την εισήγηση του Δημάρχου και τα όσα είπαν οι κύριοι Χαρίτος και Αλεξόπουλος, συμφώνησε η υποψήφια Δήμαρχος Αναστασία Σιμητροπούλου.

"Συμφωνούμε και με την εισήγηση και με τα όσα είπαν οι κύριοι Χαρίτος και Αλεξόπουλος και εννοείται ότι θα το υπερψηφίσουμε" είπε χαρακτηριστικά. 

Το θέμα της απόρριψης της αναφοράς των εννέα εργολάβων ψηφίστηκε ομόφωνα. "Λευκό" ψήφισε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. 


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.