ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, 09:50

ΑΡΘΡΑ

Υψηλή πολιτική με ταπεινά υλικά

Του Δημήτρη Καμπουράκη από το liberal.gr 0 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023, 08:26

Δεν θέλω να του πλέκω το εγκώμιο, αλλά τελικά μέσα σε κείνη την αίθουσα ο Κυριάκος είναι ο μόνος που μιλά παράλληλα και με την πολιτική νομενκλατούρα αλλά και με την πεζή πιάτσα. Αυτό που είπε στον Ανδρουλάκη για την «κοινωνική κατοικία» είναι κορυφαίο διότι είναι απλό και καθημερινό. Διότι εύκολα λέει κανείς «δώσε κοινωνική κατοικία στα νέα ζευγάρια», συνοδεύοντας την «μεγαλοφυή» πρόταση από θηριώδη νούμερα και ιδεολογικοπολιτικές κορώνες, όμως στην πράξη το πράγμα εύκολα μετατρέπεται σε μπαρούφα. Κι αυτές οι μπαρούφες είναι που τελικά υποσκάπτουν την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου στους πολίτες.

Κανένας δεν θα περίμενε από έναν πρωθυπουργό να αντιπαρατεθεί σ’ έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης με επιχειρήματα που θα χρησιμοποιούσε αν συζητούσε μ’ έναν μπετατζή ή έναν πλακά. Ούτε ότι θα άφηνε στην άκρη τους πολιτικούς τίτλους του συνομιλητή του και θα επικαλούνταν το πτυχίο του μηχανικού για να κατεδαφίσει τις ανεδαφικές του υποσχέσεις. Όμως τελικά, αυτή είναι δύναμη του Μητσοτάκη. Όταν χρειαστεί μιλά σαν πολιτικός ινστρούκτορας που προέρχεται απ’ το Χάρβαρντ κι όταν χρειαστεί σαν αμμοκονιαστής που ‘χει φάει τα νιάτα του στο γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί.

Δεν τον κολακεύω γιατί δεν μ’ αρέσει να το κάνω γενικώς, πλην όσο περνά ο καιρός, ο Κυριάκος κυριαρχεί επί των αντιπάλων του όλο και περισσότερο. Με τρόπους απλούς, κατανοητούς, εύχρηστους, εύληπτους, που λειτουργούν αδιαμεσολάβητα ανάμεσα σ’ αυτόν και στον μέσο Έλληνα. Το παράδειγμα με τα 150.000 διαμερίσματα που ο Ανδρουλάκης σκοπεύει να χτίσει και να τα μοιράσει στον κόσμο, είναι κορυφαίο. Διότι ο Κυριάκος δεν τον πήγε μακροοικονομικά ή με ορολογίες προσφοράς - ζήτησης και τα τοιαύτα, τον πήγε με το τετραγωνικό.

Υπόσχεσαι 150.000 κατοικίες. Να βάλουμε 100 τετραγωνικά το κάθε διαμέρισμα, έχουμε 15 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα οικοδομής. Με 1.000 ευρώ κόστος το κάθε τετραγωνικό, χρειαζόμαστε 15 δισ. ευρώ μόνο γι αυτό. Κι επειδή σήμερα το πραγματικό κόστος οικοδόμησης είναι πάνω κάτω στα 1.800 ευρώ, τα 1.000 ευρώ είναι ανέφικτη τιμή, άρα πάμε στα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό.

Μα τότε, το κόστος κατασκευής είναι 22,5 δισ. ευρώ. Πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Καταλάβατε τώρα γιατί κέρδισε ο Μητσοτάκης με είκοσι μονάδες διαφορά και γιατί κυριαρχεί πλήρως στο σκηνικό; Διότι κάνει υψηλή πολιτική με απλά υλικά. Ενώ οι αντίπαλοι του κάνουν χαμηλότατη πολιτική με δήθεν υψηλής ποιότητας και ιδεολογίας υλικά. Εξ ου και η απαξιωτική (στο τέλος) διαπίστωση του, «είστε και μηχανικός»…

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.