ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 09:03

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυβέρνηση: Στήριξη σε τρία εκατ. νοικοκυριά με πακέτο 2 δισ. ευρώ

0 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023, 07:01

Ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο που εγκαινίασε και το 2019 και όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα αποδείχθηκε άκρως πετυχημένο, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε «μπλε φακέλους» και κατευθύνσεις στους υπουργούς του, μοίρασε κατευθύνσεις και από κοινού με τον Κωστή Χατζηδάκη, που δεν χρειάζεται συστάσεις, ανακοίνωσε το πρώτο νομοσχέδιο, αποδεικνύοντας το επίπεδο της προετοιμασίας που έχει γίνει για την επόμενη τετραετία.

Αφορά με το «καλημέρα» την στήριξη τριών εκατομμυρίων νοικοκυριών με ένα πακέτο, ύψους 2 δισ. ευρώ, που δεν είναι παρά το σύνολο το σύνολο των δεσμεύσεων που αναλήφθησαν προεκλογικά για το έτος 2024.

Έχοντας ως εχέγγυα την αξιοπιστία του προγράμματος και της κυβέρνησης του, ο πρωθυπουργός, χωρίς να χαθεί χρόνος εξήγγειλε από κοινού με τον υπουργό των Οικονομικών, το πρώτο κρίσιμο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί με διαδικασίες- εξπρές στην Βουλή, ώστε να ψηφιστεί πριν αυτή κλείσει για το καλοκαίρι.

Το «πακέτο» της επόμενης χρονιάς φέρνει ελαφρύνσεις 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί και η επέκταση του market pass για το β’ εξάμηνο κάτι που προσθέσει επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στον συνολικό λογαριασμό αλλά ανεβάσει τον αριθμό των ωφελούμενων σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων, τους δημοσίους υπαλλήλους, ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους, νέους αλλά και δικαιούχους επιδομάτων. Αυτό που καθίσταται σαφές και ήδη εκπέμπεται από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι τόσο οι παροχές που θα εφαρμοστούν εντός του 2023 (π.χ market pass ή έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευπαθών ομάδων) όσο και αυτές του 2024 δεν θα θέσουν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους. Για φέτος, ο πήχης ανεβαίνει στο 1% τουλάχιστον ώστε να σταλεί μήνυμα σταθερότητας στις αγορές ενώ για το 2024 το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 2%.

Η επέκταση του market pass για το 2023 δεν έχει ανακοινωθεί αλλά η ρητή αναφορά του πρωθυπουργού στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ότι θα ληφθούν μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας ειδικά στα τρόφιμα, έφερε πιο κοντά την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου το οποίο άλλωστε λήγει τώρα τον Ιούλιο. Επειδή όμως οι τιμές των τροφίμων δε έχουν υποχωρήσει, η διάθεση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για να παραταθεί το μέτρο μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι πλέον ένα ρεαλιστικό σχέδιο και σχετικά εύκολο να χρηματοδοτηθεί από την υπέρβαση που ήδη καταγράφεται στα φορολογικά έσοδα.

Για το 2024, τη μερίδα του λέοντος από το «πακέτο» των 1,4 δισ. ευρώ απορροφά η αύξηση των μισθών στο δημόσιο (περίπου 500 εκατ. ευρώ) αλλά και των συντάξεων (περίπου 450 εκατ. ευρώ με βάση τις μέχρι τώρα παραδοχές για την πορεία του πληθωρισμού αλλά και του ΑΕΠ). Άρα, τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι όσο και οι συνταξιούχοι –αθροιστικά πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες- μπορούν να προσβλέπουν σε αυξήσεις της τάξεως του 3-4% οι οποίες θα αντισταθμίσουν (τουλάχιστον) τον εκτιμώμενο πληθωρισμό της επόμενης χρονιάς.

Το πακέτο του 2024 περιλαμβάνει και την αύξηση του αφορολογήτου για γονείς με παιδιά. Για όσους έχουν ένα παιδί προκύπτει όφελος 90 ευρώ και για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά, 220 ευρώ. Στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί και η παροχή έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητά τους. Το μέτρο θα νομοθετηθεί για να εφαρμοστεί κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2024.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.